Kleur- en oppervlaktemeting voor bouwmaterialen

Schaalbare oplossingen voor cement, hout, tegels, metaal, glas etc.

 

Oplossingen voor het meten van kleur en glans voor bouwmaterialen

Konica Minolta Measuring Instruments bieden traceerbare en betrouwbare meettechnologie voor de bouwmaterialenindustrie, waaronder eenvoudige tristimulus colorimeters, ergonomische draagbare spectrofotometers, innovatieve tafelmodel spectrofotometers, glansmeters met nauwe tolerantie en een reeks gecontroleerde kleurenweergavesystemen.

Er zijn schaalbare oplossingen beschikbaar om organisaties en hun bredere waardeketen te helpen kleur en oppervlakteglans te specificeren, communiceren, produceren en controleren.
 • Optimaliseer processen
 • Verbeter de consistentie
 • Verhoog de klanttevredenheid
 • Verminder de hoeveelheid afval
 
Kleurcontrole is een essentieel instrument in de bouwmaterialenindustrie.

Voor procesbeheersing en kwaliteitscontrole worden materialen voornamelijk gebruikt om onze gebouwde omgeving te verbeteren. Kleurcontrole garandeert de kwaliteit van de materialen, maar ook dat ze voldoen aan de vereiste normen zoals de waarde van de lichtreflectie (bijv. BS 8300:2009).

Kleurmeting, waarbij gebruik wordt gemaakt van een spectrofotometer of tristimulus colorimeter (afhankelijk van het monster), zal producenten in staat stellen hun klanten een consistent product te bieden met een hogere waargenomen kwaliteit en dus een hogere waarde. De applicatiespecialisten van Konica Minolta hebben een uitgebreide ervaring met het bouwen van productapplicaties, waaronder:
 • Beton en cement,
 • Industrieel metaalwerk,
 • Leisteen,
 • Op kleur afgestemde voegmiddelen, enz.
Konica Minolta heeft een wereldwijd bereik, met lokale verkoop en expertise om u te helpen bij het opzetten van een succesvol digitaal kleurdatasysteem. Of het nu gaat om partners in de toeleveringsketen, in ontwikkeling, in productie of in kwaliteitscontrole, onze teams kunnen een oplossing leveren die aan uw behoeften voldoet, en met u samenwerken om dat systeem te schalen naarmate deze vereisten toenemen. Onze software voor kleurafstemming wordt ondersteund door een speciaal team dat ervaring heeft met de installatie, training en aanpassing van de oplossing om uw kleurenworkflows te optimaliseren.

Konica Minolta Measuring Instruments wordt ondersteund door een uitgebreid netwerk van geautoriseerde servicefaciliteiten om ervoor te zorgen dat uw instrument het hele jaar door wordt onderhouden, en nauwkeurig en traceerbaar is.

Voordelen

 • Levering van consistente kwaliteit: consistentie tussen verschillende batches zorgt voor grotere tevredenheid bij eindgebruikers en de perceptie van kwaliteit, waardoor retourzendingen en verspilling afnemen.
 • Kleur is een verkooptool: zowel de B2B- als de B2C-markt hecht waarde aan personalisering en aanpassing. Een systeem van kleurmatching en kleurcontrole stelt producenten in staat tegels of coating te produceren in de merkkleuren van de klant, consistent van batch 1 tot batch 300, waardoor tijd wordt bespaard en minder afval wordt gegenereerd tijdens het hele bouwproces. Consumenten behandelen hun huizen als een verlengstuk van hun karakter met meer keuze dan ooit tevoren, maar succes in die markt vereist consistentie.
 • Aanzienlijk minder afval: Het is makkelijker om kleine kleurverschillen te herkennen in grotere monsters. Dit is een universele waarheid van de menselijke visie. In de bouwmaterialenindustrie zijn de producten doorgaans groot, waardoor het zelfs voor de ongetrainde waarnemer makkelijker wordt om kleurverschillen te observeren die ze niet zouden zien bij kleinere monsters.
 • Kleur is een service: De mogelijkheid om commerciële klanten kleurgegevens en consistentie aan te bieden, kenmerkt u als een betrouwbare partner, die een service met toegevoegde waarde biedt.

Voorbeeldapplicaties

 • Vergroot de consistentie van kleur en glans op dakpannen en ontwikkel, onderhoud en stem toleranties af met klanten. 
 • Implementeer een sorteersysteem voor tinten van houten vloerproducten om afkeuring en retourzendingen te verminderen (dit helpt ook bij het optimaliseren van de vulkleur, wat op zijn beurt de hoeveelheid verspilling vermindert).
 • Produceer een uitgebreide reeks kleuren in dichtingsproducten, voegmiddelen en andere producten.
 • Verhoog de kwaliteit en consistentie voor het bouwen van gevelpanelen volgens de specificaties van de klant.

Oplossingen voor het meten van kleur en glans voor bouwmaterialen

Kleurmeting van poedervormige grondstoffen

De kleur van poedervormige grondstoffen zal uiteindelijk effect hebben op de materialen waarin ze worden gebruikt of het afgewerkte materiaal als ze eenmaal gemengd, nat of aangebracht zijn.

Kleur en glans van dekkende bouwmaterialen

Kleur- en glansmeting van solide bouwproducten omvat een enorm scala aan productsoorten, alles van hout, steen, metaal, bouwmaterialen en andere kunststoffen. Omdat kleurverschillen gemakkelijker waarneembaar zijn op grotere oppervlakken, implementeren fabrikanten kleurkwaliteitscontrole om klanten een consistent product te leveren. 

Kleur- en glansmeting voor dichtingsproducten en kleefmiddelen

Dichtingsproducten en kleefmiddelen worden gecontroleerd op kleur, omdat ze vaak worden gebruikt voor bijpassende of contrasterende kleuren, zelfs in kleinere kleurbereiken, is de consistentie van batch tot batch belangrijk.

Kleurmeting voor gestructureerde materialen

Materialen met een oppervlaktestructuur moeten op vrijwel dezelfde manier worden gecontroleerd als andere vaste producten, maar met extra aandacht voor de richtingsgevoeligheid van het oppervlak. Sommige monsters kunnen baat hebben bij een andere meetgeometrie of een grotere meetopening.

Kleur- en glansmeting voor transparante bouwmaterialen

Producten zoals gekleurd glas, folies en transparante kunststoffen worden vaak gebruikt in commerciële bouwprojecten om flair en visuele aantrekkingskracht toe te voegen. Net als elk ander product kan de ontwikkeling en verwerking gecontroleerd worden, om de waargenomen kwaliteit van het eindproduct te maximaliseren. 

Contacteer ons