Kleurmeting voor poedervormige grondstoffen

Voor producten zoals cement, beton, mortel, zand, gips etc.

Kleurmeting voor poedervormige bouwmaterialen


Spectrofotometers en colorimeters voor kleurcontrole van poedervormige bouwgrondstoffen

Bouwmaterialen zijn er in vele vormen. Een daarvan is in poedervorm, zoals grijze materialen als cement, mortel of gips. De kleur van deze producten is afhankelijk van de grondstoffen die worden gebruikt om ze te produceren. Voor het behoud van consistentie en kleuruniformiteit is het belangrijk om deze grondstoffen te controleren. Dit geldt vooral voor beton, waar het nodig is om de aggregaten die worden gebruikt voor het verkrijgen van de gewenste kleur te controleren met behulp van een colorimeter of spectrofotometer.
 
Colorimeters van Konica Minolta worden op grote schaal gebruikt bij de productie van cement, aggregaten en aanverwante producten en bieden een vergelijkbaar duidelijke en eerlijke oplossing voor meting van kleur en kleurverschil, die kan worden gebruikt voor kleur- en procescontrole bij het drogen/uitharden.

Kleurverschil is meer waarneembaar op grotere gebieden, en dit wordt vaak ervaren in bouwmaterialen.


Kleurcontrole kan bedrijven helpen processen te beheersen en concurrentievoordeel te bieden via een verbeterde consistentie van het eindproduct.


Konica Minolta biedt robuuste, hoogwaardige instrumenten voor kleurmeting en software voor kwaliteitscontrole die worden gebruikt om kleurkwaliteitsnormen in de bouwmaterialenindustrie vast te stellen en te handhaven. Deze oplossingen stellen gebruikers in staat de kwaliteit van grondstoffen en eindproducten in de productie nauwkeurig te beoordelen en te controleren.

Een draagbare tristimulus colorimeter biedt een eenvoudige en mobiele oplossing voor het meten van traceerbare L*a*b*-kleurdata die kunnen worden opgeslagen, geanalyseerd of gedeeld met klanten of leveranciers. Een tafelmodel colorimeter of spectrofotometer biedt een meer statische oplossing die extra flexibiliteit en aanvullende gegevens voor het ontwikkelingslab kan bieden.

Door herleidbare kleurdata te meten en communiceren kunnen organisaties in de bouwmaterialenindustrie toeleveringsrelaties opbouwen op basis van kwaliteit, gelijkheid en duidelijke communicatie, waardoor de subjectiviteit van specificatie tot goedkeuring wordt gereduceerd.

De productspecialisten van Konica Minolta kunnen de expertise van honderden installaties op dit gebied aanbieden, ondersteund door een netwerk van erkende servicefaciliteiten om snelle reparaties uit te voeren en de nauwkeurigheid en herleidbaarheid van deze instrumenten het hele jaar door te behouden.

Voordelen

  • Verbeter de productie-efficiëntie met traceerbare gegevensgestuurde proces- en kwaliteitscontrole op natte poederproducten of producten die uitharden.
  • Snellere kwaliteitscontrole en betere consistentie door een consistent kleurenproduct te leveren volgens de specificaties van de klant.
  • Verminder de hoeveelheid afval en bespaar tijd in ontwikkeling en productie.
  • Stel een consistente productkleur in die overal ter wereld kan worden gemeten en gereproduceerd.
  • Verbeter de waargenomen productkwaliteit.
  • Vereenvoudig de kwaliteitscontrole.

Instrumenten

Instrumenten

CR-410 colorimeter

Eenvoudig, draagbare tristimulus colorimeter met een grote meetopening van 50 mm voor kwaliteitscontrole waarbij goed-/afkeuring wordt bepaald, voor de meting van kleurverschillen ten opzichte van een doel of kleurindices. Aanbevolen oplossing gestructureerde of ongelijkmatige monsteroppervlakken zoals granulaten, stenen, poeder etc.

CR-5 tafelmodel colorimeter

Tafelmodel tristimulus colorimeter met top-poort, ingebouwd display, bedieningswizard en klein, middelgroot en grote meetopeningformaten. Ideaal voor het meten van poedervormig cement of aggregaten in petrischalen. 

CM-5 tafelmodel spectrofotometer

Tafelmodel spectrofotometer met top-poort die laboriumoperators spectrale gegevens en toegevoegde nauwkeurigheid biedt in vergelijking met de CR-5. Bediening via een ingebouwd display of verbinding met kleurdatasoftware voor analyse, rapportage en communicatie van kleur.  

CM-25d draagbare spectrofotometer

Draagbare spectrofotometer met enkele meetopening en gebruiksvriendelijke gebruikersinterface, ontworpen voor eenvoudige, nauwkeurige en herhaalbare kleurmeting op vlakke oppervlakken of grote monsters. 

CM-23d draagbare spectrofotometer

Spectrofotometer op instapniveau met enkel diafragma en gebruiksvriendelijke gebruikersinterface. Bevat een eenvoudige modus die kleurverschillen kan meten met minimale instellingen. 

SpectraMagic NX2-software

SpectraMagic NX2 is een softwarepakket voor kleurmetingen dat kan worden gebruikt om te communiceren met instrumenten van Konica Minolta. Het biedt uitgebreide rapportage en analyse van kleur en kleurverschil. De gebruiker heeft de volledige controle over het aanpassen van sjablonen en rapporten.

Toepassingen

Toepassingen

Totale meting in de massa

De CR-410 colorimeter en de CR-A33e meetkop met glasplaat maken de directe meting van poedervormige producten in de massa mogelijk om poedervormige producten direct in de massa te meten. Met zijn meetopening van 50 mm vormt dit het ideale instrument voor het meten van gestructureerde of ongelijke oppervlakken zoals zand, steen etc. Het doel is de kwaliteit en kleur van grondstoffen te kwalificeren volgens de afgesproken norm. 

Benchtop Spectrophotometer CM-5 to measure the colour of solid, pasty granular and liquid samples either in reflectance or transmittance (right view)

Controle van klinker

Cement bestaat voornamelijk uit 90% klinker, dat is gemaakt van 80% kalksteen en 20% klei. Met de CM-5 spectrofotometer of de CR-5 colorimeter, twee tafelmodelinstrumenten gebruikt in laboratoria, kunnen de witheid/kleur van het kalksteen en de algemene kleur van de klinker worden gemeten met behulp van een petrischaal. Het doel is om een cement te verkrijgen dat altijd dezelfde kleur heeft. De kleur van het cementpoeder is een garantie voor kwaliteit in de ogen van bouwprofessionals.

Verwante oplossingen

Vraag het onze experts!