Cyberbeveiliging: een culturele noodzaak voor uw organisatie

| 23 oktober 2023

In deze tijden van opwindende technologische vooruitgang en innovaties houdt echter ook de cyberdreiging gelijke tred. Uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers uit 2022 blijkt dat Amerikaanse leidinggevenden cyberaanvallen als het grootste bedrijfsrisico beschouwen. Ook in ons land zijn cyberaanvallen schering en inslag. Gelukkig kunt u met de juiste beveiligingstools én een doorgedreven bewustmakingscultuur veel onheil voorkomen.



De meeste bedrijfsleiders realiseren zich tegenwoordig dat de kans dat hun organisatie ooit wordt aangevallen bijna 100% is. Ze weten ook dat cyberaanvallen aanzienlijke financiële, juridische en reputatieschade kunnen veroorzaken. Bovendien is cyberbeveiliging niet langer uitsluitend de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling. Criminelen infiltreren organisaties vaak op de meest kwetsbare plek, die zich zelden op de IT-afdeling bevindt. Om uw gegevens optimaal te beschermen moet uw hele organisatie zich hiervoor inzetten. 
 

Cyberbeveiliging is een houding 

 
Aangezien de digitale transformatie bij veel bedrijven in een stroomversnelling zit - ze migreren naar de cloud en werken steeds vaker met externe of hybride werknemers - wordt er flink geïnvesteerd in cyberbeveiligingprocessen en ondersteunende technologiestacks. 

Veel bedrijven hanteren een Zero Trust- beveiligingsmodel: hierbij wordt ervan uitgegaan dat alle gebruikers, applicaties en infrastructuur gecompromitteerd kunnen worden. Een breed scala aan beveiligingscontroles moet deze dreiging afdekken. De Zero Trust-aanpak zorgt ervoor dat uw personeel op alle niveaus en in alle functies zich bewust wordt van cyberveiligheid. Hierbij zijn ze alerter op uw algehele cyberbeveiligheidsplan en helpen om risico’s zoveel mogelijk te beperken. Een Zero Trust-aanpak kan een cultuurverandering vereisen, maar hoeft niet in strijd te zijn met uw organisatiecultuur - integendeel zelfs. 

Ideaal gezien stemt u uw cyberbeveiligingsstrategie af op uw bedrijfsstrategie en kernwaarden. Als uw organisatie zich richt op een digital-first benadering, klantgerichtheid en marktleiderschap, en u waarden als vertrouwen, respect en integriteit hoog in het vaandel draagt, dan heeft u een goed en strikt verhaal over cyberbeveiliging nodig om dit alles te waarborgen.

Zoals bij alle initiatieven die de cultuur bepalen begint het bij de top: begin zelf met het gewenste gedrag en communiceer hierover. Breng naar voren dat u zo'n houding aanmoedigt en belangrijk vindt voor alle belanghebbenden (werknemers, klanten, prospects, partners, etc.). Dit vereist een goede samenwerking tussen alle functies en afdelingen.
 

Menselijke fouten: de oorzaak van problemen

 
Een kleine vergissing of moment van onoplettendheid kan verwoestende gevolgen hebben voor uw bedrijf. En het gebeurt vaker dan u denkt. Volgens het Verizon 2022 Data Breach Investigations Report is maar liefst 82% van de datalekken het gevolg van menselijke fouten. Het World Economic Forum's Global Risks Report 2022 meldt zelfs dat maar liefst 95% van de cyberbeveiligingsproblemen te wijten is aan menselijke fouten. In een onderzoek naar de Psychology of Human Error-studie in 2020 werd ontdekt dat de belangrijkste redenen om op phishingmails te klikken waren: de veronderstelde legitimiteit van de e-mail (43%) en het feit dat het leek alsof de e-mail afkomstig was van een topmanager (41%) of een bekend merk (40%).
 

Maak uw medewerkers slimmer 

 
Het is belangrijk om uw cyberbeveiligingsbeleid niet alleen te communiceren, maar ook uw werknemers op te leiden via live coaching, video's en andere trainingsmogelijkheden die ze op elk gewenst moment kunnen raadplegen. Het gebruik van simulaties, rollenspellen en gamificatie kan ook zeer geschikt zijn om uw werknemers betrokken en goed geïnformeerd te houden.
 

Veelvoorkomende vormen van cyberaanvallen 

 
●    Malware: Dit is een overkoepelende term voor kwaadaardige software die probeert toegang te krijgen tot een computernetwerk, systeem of apparaat door gebruik te maken van bekende zwakke plekken.

 
●    Phishing: Hierbij wordt een frauduleus bericht verstuurd via e-mail, sms of sociale media, waarin het lijkt alsof het van een betrouwbare bron afkomstig is. Dit is de meest verspreide vorm van malwarepraktijken. Het doelwit wordt misleid om persoonlijke informatie te verstrekken die kan leiden tot misbruik, of het bericht moedigt aan om op een link of bijlage te klikken die naar valse websites leidt. Hierdoor wordt gevoelige informatie gedeeld of wordt de malware stiekem geïnstalleerd op het apparaat. Deze oplichtingspraktijken worden steeds geavanceerder en moeilijker te herkennen, vooral dankzij geavanceerde AI-gestuurde verwerkingstools.

 
●    Ransomware: Een ransomware-aanval begint meestal met een e-mail waarbij de gebruiker in de val wordt gelokt (phishing), waarna de malware bedrijfsbestanden en systemen versleutelt, zodat ze niet meer toegankelijk zijn. De aanvallers dwingen het bedrijf vervolgens om losgeld te betalen (meestal in de vorm van cryptocurrency, wat moeilijker te traceren is) om weer toegang te krijgen tot hun eigen gegevens. 

 
●    Diefstal van wachtwoorden: Criminelen stelen de ID en het (zwakke) wachtwoord van gebruikers door middel van geautomatiseerde gokwerktechnieken. Hiermee krijgen ze toegang tot beveiligde accounts, netwerken en systemen. Criminelen kunnen extreem geduldig zijn en maandenlang in uw netwerk blijven tot ze de benodigde informatie vinden om hun kwaadwillende plannen uit te voeren. 

 
●    Distributed Denial-of-Service (DDoS): Bij DDoS-aanvallen wordt kwaadaardige software gebruikt om een netwerk of apparaat te overspoelen met illegaal internetverkeer, waardoor legitiem verkeer niet meer zijn bestemming kan bereiken. Verdachte hoeveelheden verkeer vanaf hetzelfde IP-adres of ongebruikelijke pieken in verkeerspatronen zijn typische indicatoren van een DDoS-aanval. 
 

Beschermt tegen cyberaanvallen met deze maatregelen

 
●    Voeg multifactorauthenticatie toe bovenop gebruikersnamen en wachtwoorden. Door middel van een unieke sms-code of biometrische controles, zoals vingerafdruk- of gezichtsherkenning, kunt u de identiteit van een gebruiker verifiëren en een extra beveiligingslaag toevoegen aan het authenticatieproces.

 
●    Gebruik sterke wachtwoorden van minimaal 15 tekens lang, inclusief hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Vergeet niet om ze regelmatig te wijzigen. 

 
●    Schakel automatische software-updates en patches in om bekende kwetsbaarheden aan te pakken. Zorg ervoor dat besturingssystemen up-to-date zijn op alle apparaten, waaronder mobiele telefoons, tablets, laptops en desktops
.
 
●    Cultiveer een "stop, kijk en denk voordat u klikt" mentaliteit met betrekking tot verdachte e-mails, sms-berichten en sociale media. Zorg er ook voor dat uw medewerkers volledig op de hoogte zijn van de details van uw Incident Response Plan (zie hieronder).

 
●    Voer regelmatig gebruikerscontroles uit om onnodige of buitensporige toegangsrechten te identificeren en te verwijderen. 

 
●    Ontwikkel en implementeer een robuust Incident Response Plan, zodat uw organisatie snel kan reageren op een cyberaanval. Zorg ervoor dat het plan alle stappen omvat voor het identificeren en analyseren van het incident, het indammen, het herstellen en het hervatten van de bedrijfsactiviteiten na het incident. Test dit plan minstens één keer per jaar. 
 

Cyberbeveiliging als onderdeel van uw organisatiecultuur 
 

Onze wereld ontwikkelt snel naar systemen met gedistribueerde netwerken. Hoewel we nooit 100% cyberveiligheid kunnen garanderen, kan het implementeren van een organisatiecultuur die bewustzijn en training bevordert, het veiligheidsrisico aanzienlijk verminderen. Zorg ervoor dat uw personeel alert en goed opgeleid is, zodat ze als menselijke firewalls kunnen optreden tegen de cyberdreigingen binnen uw organisatie.

Heeft u nog vragen over cyberbeveiliging? Neem dan snel contact met ons op!

 

Information Security

Stap binnen in de wereld van Information Security, waar bescherming een absolute noodzaak is. Datalekken, een groeiende bedreiging voor bedrijven wereldwijd, worden hier actief aangepakt. Ontdek waarom Information Security cruciaal is om de integriteit van uw gegevens te waarborgen en de vertrouwelijkheid van uw bedrijf te behouden.

Van de groeiende cyberdreigingen tot het beschermen van gevoelige informatie; dit is de cybersecurity die elke organisatie nodig heeft.

Ontdek Information Security

Blogs

Blogs

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde...