Cybersecurity: een gelaagde aanpak is een geslaagde aanpak

| 26 maart 2024

Sterke cybersecurity voor uw organisatie bestaat nooit uit één pasklare oplossing: u heeft verschillende beveiligingslagen nodig. We onderscheiden zeven niveaus van cyberbeveiliging die samen een gelaagde aanpak vormen voor een uitgebreide bescherming.



Het gebruik van de cloud is essentieel voor het runnen van een hybride werkplek. Helaas motiveert deze noodzaak cybercriminelen om hun pijlen op cloudomgevingen te richten. Tijdens de pandemie zijn veel bedrijven zo snel mogelijk overgestapt naar de cloud, hierdoor zijn meerdere diensten niet goed geconfigureerd en onvoldoende beveiligd. 

Zonder een allesomvattende en gelaagde aanpak van uw cyberbeveiliging is de kans zeer groot dat uw organisatie vroeg of laat ten prooi valt aan cyberaanvallen, met alle kosten, werkonderbrekingen, downtime en reputatieschade van dien.
 

Stapel uw cyberbeveiligingsmaatregelen op

 

We onderscheiden zeven lagen van cyberbeveiliging die samen een gelaagde én geslaagde aanpak vormen:

1.    Beveiliging van kritieke bedrijfsmiddelen

Kritieke bedrijfsmiddelen zijn data die deel uitmaken van de missie en primaire activiteiten van uw organisatie. Deze wil u daarom koste wat het kost beschermen. Denk hierbij aan elektronische medische dossiers in de gezondheidszorg of financiële gegevens van klanten in het bankwezen. Zorg bij de beveiliging van uw kritieke bedrijfsmiddelen voor een specifieke en rigoureuze beschermingsaanpak. 

2.    Gegevensbeveiliging

Met gegevensbeveiliging bedoelen we maatregelen om de overdracht en opslag van gegevens in uw organisatie te beschermen. Hieronder vallen onder andere back-ups waarmee uw gegevens beschermd tegen verlies. Deze data stelt u het beste veilig door gebruik te maken encryptie en gegevensarchivering. Een datalek kan desastreuze en peperdure gevolgen hebben. Wees daarom goed gewapend!

3.    Beveiliging van eindpunten

Eindpunten zijn zowel vaste apparaten zoals desktops en printers als mobiele apparaten zoals laptops, tablets en smartphones. U heeft eindpuntbeveiliging nodig voor uw netwerken en voor toepassingen die u in de cloud gebruikt.

4.    Applicatiebeveiliging

Ook de toegang tot een applicatie en de toegang tot andere informatiemiddelen via die applicatie, moet u beveiligen. De meeste applicaties zijn ontworpen met beveiligingsmaatregelen die de app tijdens het gebruik beschermen.

5.    Netwerkbeveiliging

Dit omvat beveiligingscontroles om het netwerk van uw bedrijf te beschermen, met als doel ongeautoriseerde toegang tot het netwerk te voorkomen. Werk alle systemen op uw netwerk regelmatig bij met de nodige beveiligingspatches, inclusief encryptie. Heeft u ongebruikte interfaces? 
Zorg er dan voor dat u ze uitschakelt om uzelf te beschermen tegen cyberbedreigingen.

6.    Perimeterbeveiliging

Dit is de beveiligingslaag die het fysieke en digitale bedrijf beschermt. Hieronder horen ook firewalls, die bescherming bieden tegen bedreigingen van buitenaf.

7.    Beveiliging tegen menselijke fouten

Deze beveiligingslaag verwijst naar processen zoals de implementatie van 2-factorauthenticatie, systematische en vereiste wachtwoordwijzigingen en andere acties die beheers- en toestemmingscontroles omvatten. Het komt verrassend vaak voor dat een argeloze gebruiker ongewild een grote hack veroorzaakt of in een e-mailphishingval trapt. De menselijke laag wordt niet voor niks de zwakste schakel in een beveiligingsketen genoemd.
 

Wees proactief

 

Met een gelaagde beveiligingsaanpak bent u nooit klaar. Omdat er voortdurend nieuwe bedreigingen opduiken, is het essentieel om uw beveiligingsarsenaal up-to-date te houden. Een goed beschermd bedrijf test regelmatig zijn eigen beveiligingsmaatregelen om er zeker van te zijn dat ze werken en om te achterhalen waar verbetering wenselijk is.

Proactief zijn is hierbij de sleutel. Uw bedrijf moet beveiliging en gegevensbescherming omarmen, dit betekent dat u uw personeel moet voorlichten over cyberbeveiliging. Het betekent ook dat er back-upsystemen moeten zijn, evenals een solide incidentresponsprocedure.

Bij Konica Minolta geloven we dat een streng beveiligingsprogramma noodzakelijk is om de veiligheid en integriteit van uw data te waarborgen. Onze beveiligingsexperts kunnen u helpen om van een reactief naar een proactief cyberbeveiligingsbeleid over te schakelen.

Heeft u nog vragen over cyberbeveiliging? Neem dan snel contact met ons op! 


 

Blogs

Blogs

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde...