Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

| 15 april 2024

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde bedrijfsservers?



Duurzamer dan servers op locatie

 

Over het algemeen zijn moderne, grote datacenters in de cloud energiezuiniger dan bedrijfsservers op locatie. Bedrijven kiezen vaak voor grotere interne servers dan ze nodig hebben, met meer energieverbruik als gevolg. De energiebehoefte van een server hangt namelijk af van het formaat, niet van de werkelijk benodigde capaciteit.
 
Daarnaast maken datacenters gebruik van virtualisatie van fysieke IT-middelen, zoals hardware, software, opslag en netwerktechnologie. Hierdoor kunnen deze middelen flexibel worden verdeeld op basis van de vraag van verschillende klanten, waardoor ze optimaal benut kunnen worden. Bovendien wijzen veel cloudproviders de gevirtualiseerde middelen toe op basis van vraag, omdat gebruikers toch niet alle gereserveerde middelen tegelijkertijd gebruiken. Dit zorgt voor nog meer efficiëntie.
 
Ook zorgt het gebruik van gedeelde documenten en bestanden in de cloud (bijvoorbeeld via Microsoft Teams) voor minder overbodige versies en daardoor het opslaan van minder data.
 
Volgens onderzoek van Microsoft en WSP kan cloud computing de energie-efficiëntie met 93% verbeteren en 98% minder broeikasgassen uitstoten dan lokale IT-infrastructuur.
 
 

‘Duurzamer’ betekent niet per se ‘duurzaam’

 

Ook al zijn datacenters nog zo efficiënt, het is belangrijk om te realiseren dat ze nog altijd grote hoeveelheden elektriciteit en water nodig hebben om te functioneren. Als gevolg daarvan produceren ze heel wat CO2. Momenteel zijn datacenters verantwoordelijk voor ongeveer 3% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, wat naar verwachting zal stijgen naar 4% tegen 2030.
 
Servers genereren enorme hoeveelheden afvalwarmte, waardoor het waterverbruik voor koeling in datacenters hoog oploopt. Gezamenlijk verbruiken grootschalige datacenters naar schatting 1,7 miljoen liter water per dag. Dit terwijl tegen 2025 naar verwachting de helft van de wereldbevolking in gebieden met watertekort zal leven.
 
Door de essentiële aard van de opgeslagen gegevens in een datacenter, moet alles bovendien een back-up hebben met volledige redundantie voor het geval de primaire servers uitvallen. Dit betekent back-upservers, back-upvoedingen en back-upkoelsystemen. In feite wordt er altijd twee keer zoveel capaciteit gebruikt als strikt noodzakelijk is.
 
 

Zo kiest u voor een duurzamer datacenter

 

Waar moet u op letten wanneer u op zoek bent naar een duurzame clouddienstenprovider? Check in ieder geval de volgende drie zaken:
 

1. Vraag naar internationaal erkende certificeringen, zoals ISO 14001 of LEED. De internationale norm voor milieubeheer ISO 14001 stelt wereldwijd erkende eisen aan een milieubeheersysteem. Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) is een classificatiesysteem voor groen bouwen.
 
2. Als beschikbaar, bekijk dan de CO2-, waterverbruiks- en afvalcijfers en vraag wat de provider doet om deze te verminderen.
 
3.  Kijk of de clouddienstenprovider gebruikmaakt van datacenters die grotendeels of volledig worden aangedreven door hernieuwbare energie.

 
 

Met Konica Minolta zit u alvast goed

 

Konica Minolta zet zich in om zo duurzaam mogelijke cloudservices te leveren en werkt samen met verschillende datacenters om dit doel te bereiken. Als geaccrediteerd Microsoft Cloud Solution Partner bieden we een breed scala aan Microsoft-diensten, die worden gehost in datacenters van Microsoft-datacenters. Vier van deze datacenters zijn al LEED Gold, en momenteel worden nog eens 74 andere projecten gekeurd. Tegen 2025 verwacht Microsoft haar datacenters te voorzien van 100% hernieuwbare energieopwekking. En tegen 2030 wil Microsoft meer water teruggeven aan het milieu dan het bedrijf verbruikt én geen afval meer produceren tijdens haar directe activiteiten.
 
Konica Minolta's Cloud Print Solution Workplace Pure wordt gehost in de Open Telekom Cloud, geleverd door het Telekom-datacenter in Biere, Bördeland nabij Maagdenburg in Duitsland. Met een PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) van 1,3 heeft dit datacenter 30 procent minder energie nodig dan vergelijkbare datacenters. Bovendien wordt het Telekom-datacenter voor 100% gevoed door elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.
 
Daarnaast bezit Konica Minolta eigen datacenters in Hannover (Duitsland) en Stockholm (Zweden). Van hieruit bieden we onze klanten Infrastructure as a Service, een virtuele IT-infrastructuuromgeving met een virtueel netwerk, virtuele opslag en virtuele serverresources. Beide datacenters werken met 100% hernieuwbare energie en zijn ISO 14001-gecertificeerd, terwijl de locatie in Hannover bovendien geen extra koeling of airconditioning nodig heeft tot een buitentemperatuur van 27°C.
 
Wilt u meer informatie over onze clouddiensten? Neem dan snel contact met ons op!

 

Blogs

Blogs

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde...