De impact van Corona op label printing

| 20 november 2020

De actuele situatie van COVID-19 brengt nieuwe en ongekende uitdagingen met zich mee voor bedrijven. Diverse sectoren worden getroffen door de impact van deze onstabiele periode, in de printindustrie is dat niet anders. Toch zien we dat labels of etiketten een belangrijke rol blijven spelen in de productie- en leveringsketens van diverse industrieën.


Het belang van label printing voor de gezondheidszorg en voedingsindustrie 

Overheden in heel Europa en daarbuiten hebben de nodige maatregelen getroffen om de economische en menselijke gevolgen van de pandemie te beperken. In veel gevallen hebben ze cruciale beroepen en sectoren een versoepeling of vrijstelling gegeven van deze crisismaatregelen. Hoewel dit niet altijd expliciet vermeld wordt, is de label- en verpakkingssector een belangrijk onderdeel in de toeleveringsketen van twee van de meest essentiële sectoren: de gezondheidszorg en de voedselindustrie. 

Etiketten zijn essentieel in het informeren van gebruikers over belangrijke data. Labels waarborgen een veilige aanvoer van voedsel en geneesmiddelen. Voornamelijk binnen de toeleveringsketens van basisbehoeften en noodzakelijke goederen, is duidelijke informatie meer dan cruciaal. Dergelijke informatie, die vaak een directe link heeft met de algemene gezondheid, gaat over de grootte, het gewicht, de ingrediënten, de traceerbaarheid en de bereidings- of toedieningsinstructies van producten. 
 

Verhoogde label printing activiteit in Europa 

Konica Minolta volgt de situatie nauwlettend op en doen wat we kunnen om de impact van het coronavirus te beperken. Daarbij focussen we op twee zaken: 

  • We zetten de veiligheid en gezondheid van onze collega’s, klanten en familie voorop. 
  • We garanderen de continuïteit van het aanleveren van onze producten en diensten aan onze klanten.  

Ondanks de nadelige impact van het coronavirus op de wereldwijde economie, merken we positieve effecten op in de labelindustrie. We zien enorme positieve cijfers in ons eigen klantenbestand. Bij een groot deel van onze klanten hebben we zelfs forse toenames in de vraag naar labels opgemerkt. In maart 2020, toen heel wat Europese landen in lockdown gingen, is het volume van labels die gedrukt werden op een AccurioLabel-pers in heel Europa gestegen met 150% in vergelijking met de voorgaande maand. 

 

 

 

 

 

 

Het feit dat consumenten massaal producten gingen hamsteren net voor de lockdown, zorgde voor een verhoogde vraag naar bepaalde producten. Dat zorgde ervoor dat distributieketens op hun beurt de vraag deden stijgen voor deze producten. Bijgevolg steeg ook de vraag naar labels. Dit lag ongetwijfeld aan de basis van de significante stijging die we zagen bij onze eigen klanten. 
 

Digitale label printing als oplossing 

Aangezien de vraag naar labels op relatief korte tijd enorm steeg, had men behoefte aan een technologie die snel kan inspelen op wisselende aantallen. Digitale label printing was de meest voor de hand liggende oplossing: het is de enige technologie die in staat is om kleine tot middelgrote oplagen met een snelle doorlooptijd te leveren. We zagen dan ook een enorme stijging in het aandeel van digitale label printing. 

De lockdown zorgde er daarnaast voor dat er meer en meer ingezet werd op thuiswerken. Er moest gezocht worden naar een systeem of apparaat dat door iedereen gebruikt kan worden. Het gebruiksgemak van de AccurioLabel-printers zorgde er mede voor dat, hoewel het personeelsbestand op kantoor sterk verminderde, de productie eenvoudig verdergezet kon worden. 

Digitale label printing heeft, dankzij zijn vele voordelen, veranderingen veroorzaakt in de labelindustrie. Kleinere oplagen, just-in-time productie en maatwerk zullen de komende maanden en jaren steeds belangrijker worden. 

Heeft u interesse in digitale label printing, maar weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Download onze gratis checklist en ontdek aan de hand van een aantal vragen of uw drukkerij klaar is voor digitale label printing. 


 

Is uw drukkerij klaar voor digitale label printing?

Onze checklist helpt u om te beoordelen of u klaar bent voor een overstap naar digitale label printing.

Download de checklist

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!