Toelichting

Onderhoud en kalibratie

 

Wat is kalibratie?

Kalibratie is de vergelijking tussen de meetresultaten van een apparaat (instrument onder test) en een ander (referentie) apparaat met bekende of toegewezen waarden. Zo betekent kalibratie alleen het vaststellen van de verschillen, terwijl een aanpassing (justering) ook het nemen van de nodige corrigerende maatregelen inhoudt om het apparaat weer binnen de gedefinieerde tolerantie te brengen.

Deze kalibratie moet niet verward worden met de standaard wit- en nul- kalibratie. De nul- en wit-kalibratie van een instrument wordt door de gebruiker uitgevoerd op een dagelijkse basis, met behulp van de zero calibration box en de witte kalibratie plaat. Deze twee kalibraties zijn nodig om het instrument binnen een bepaalde reflectie bereik correct te laten meten. Echter, de witte kalibratie plaat kan na verloop van tijd ook veranderen en er zal dus één keer per jaar een echte kalibratie service moeten worden uitgevoerd door een erkende reparateur.

 

Wat is Maintenance Service?

Terwijl kalibratie alleen de toestand van het instrument beschrijft, zal een onderhoud er voor zorgen dat het instrument weer binnen de gedefinieerde specificaties zal vallen. Onderhoud omvat het schoonmaken van het instrument, preventief onderhoud en vervanging van onderdelen zoals de xenon lamp, evenals eventuele bij-regelingen mocht het instrument niet binnen de gespecificeerde nauwkeurigheid vallen. Elk onderhoud omvat achteraf ook de kalibratie van het instrument.

 

Wat is de aanbevolen kalibratie-interval?

De beslissing voor een inspectie- of kalibratie- interval is van verschillende factoren afhankelijk. Sommige instrumenten worden in een laboratorium of clean room omgeving gebruikt die meestal goed geconditioneerd is. Andere instrumenten worden voor kwaliteitscontrole gebruikt in een productielijn met zwaardere omgevingsomstandigheden zoals stof, vocht en een groot aantal metingen per dag.

Konica Minolta beveelt een kalibratie-en onderhoudsinterval van 1 jaar aan, waarvan gebleken is dat dit voor de meeste toepassingen geschikt is.
 

Easy Checker

Voor gebruikers van spectrofotometers biedt Konica Minolta de Easy Checker Software als een optioneel accessoire om de prestaties van het instrument voor de volgende parameters te controleren:

  • Korte termijn herhaalbaarheid
  • Stabiliteit op lange termijn
  • Xenon Lamp-test

Easy Checker Software wordt geleverd met een groene BCRA kleur tegel.
Dit is een controle hulpmiddel en vervangt echter niet de noodzaak voor regelmatig service en onderhoud van uw instrument. Konica Minolta adviseert u om uw instrument op jaarbasis gecontroleerd en gecertificeerd bij uw erkende lokale Konica Minolta te laten onderhouden.

 

Hoe worden Konica Minolta instrumenten gecontroleerd en afgesteld?

Procedures en instrumenten voor het controleren meetinstrumenten zijn sterk afhankelijk van het type instrument. Konica Minolta heeft meetinstrumenten voor een groot aantal verschillende toepassingen, de omvang van de gebruikte gereedschappen en instrumenten is daarom ook erg breed.

Konica Minolta maakt gebruik van verschillende normen voor licht en kleur, alsook voor de grootte. Natuurlijk, alle normen die worden gebruikt zijn gebaseerd op een nationale of internationale norm van hoger niveau. Details zijn te vinden in het traceerbaarheid-blad waar traceerbaarheid grafieken voor elk soort instrument beschikbaar zijn.

 

Over de instrumenten die gebruikt worden

  • Licht meetinstrumenten zoals luminantie meters, illuminantie meters, opvallend licht kleurmeters en spectroradiometers worden afgesteld op een optische bank. Het is een 5 meter lange bank die in een donkere kamer is geïnstalleerd. Een gecertificeerde wolfraam lamp wordt aangestuurd door een DC-voeding en als referentie gebruikt. Door de lichtintensiteit na het veranderen van de afstand te meten, kunnen verschillende verlichtingssterkten worden gesimuleerd. Gecertificeerde diffusers worden gebruikt als standaard voor luminantie metingen. Voor spectroradiometers zoals de CS-2000, wordt de optische bank gebruikt voor niveau kalibratie terwijl de golflengtekalibratie wordt gedaan door een spectroscoop.

  • Flat Panel Display Kleur analyzers zoals de CA-410 worden afgeregeld met behulp van een standaard scherm, een video-generator en een set van gecertificeerde referentie sondes. Doordat Konica Minolta dezelfde tools op een wereldwijde basis gebruikt, zorgt kalibratie van een CA-410 voor wereldwijde data compatibiliteit.

  • Chroma Meters zoals CR-400 worden gecontroleerd en aangepast met verschillende kleur tegels. De inter-instrument overeenkomst is hierbij erg belangrijk en dit wordt later op deze pagina uitgelegd. Omdat BCRA kleur tegels een thermochromatisch effect (kleurveranderingen door temperatuur) hebben, worden alle kalibraties in een temperatuur-gecontroleerde omgeving uitgevoerd.

  • Spectrofotometers worden afgesteld op een spectroscoop of golflengtekalibratie box. Een spectroscoop is een inrichting die licht kan sturen van een zeer smalle golflengteband. Door het scannen van de verschillende golflengten, is het mogelijk om de gevoeligheid van elke afzonderlijke sensor in een spectrofotometer of spectroradiometer te vangen. Op basis van deze gevoeligheid en de resultaten te controleren van verschillende kleur tegels (voor een betere inter-instrument overeenkomst) worden de spectrofotometers aangepast. Inspectie van de inter-instrument agreement (IIA) van spectrofotometers wordt uitgevoerd met behulp van gecertificeerde BCRA kleur tegels.

TECHNISCHE DIENST

Konica Minolta Sensing biedt wereldwijde servicedekking voor onze meetinstrumenten met een reeks service- en kalibratieopties.

Catalogus (PDF)