Standaard en Fysieke Lichtbronnen

V: Is er een verschil tussen een lichtbron en een lichtbron?

A: Ja, dat is er!


Met de term "lichtbron" bedoelen wij elk voorwerp dat "licht" uitzendt (relatieve energieverdeling in het zichtbare spectrum ca. 380 - 750nm). De kwaliteit en energie van dit licht is niet beschreven en kan variëren; zonlicht bijvoorbeeld zal variëren in zijn verschijningsvorm gedurende de dag en de tijd van het jaar en met het weer. Een "lichtbron" is dus niet betrouwbaar wiskundig beschreven of technisch reproduceerbaar en niet geschikt voor colorimetrische karakterisering.

Om een betrouwbare, bestaande beschrijving van een lichtbron te hebben, heeft de CIE (Commission Internationale de l'Eclairage) bindende normen voor verschillende soorten lichtbronnen geëvalueerd en overeengekomen. Deze reproduceerbare lichtbronnen worden "illuminanten" genoemd en vormen de wiskundige waardetabellen (relatieve energie versus golflengte) die worden gebruikt voor colorimetrische berekeningen.

Hiertoe behoren beschrijvingen voor soorten daglicht, fluorescentielampen of speciale lichtbronnen.V: Zijn de waarden van de lichtbronnen bindend of kunnen ze per software veranderen?

A: De waarden zijn industriestandaard en bindend voor elke fabrikant!


Elke fabrikant van technische apparatuur die naar de CIE-lichtbronnen verwijst, moet verwijzen naar de technische waarden die in de CIE-tabellen voor elke lichtbron zijn gedefinieerd.

Als voorbeeld kunt u kijken op http://files.cie.co.at/204.xls voor de waarden voor de lichtbronnen D65 en A. Als u geïnteresseerd bent in de volledige lijst van lichtbronnen, kunt u contact opnemen met de CIE onder www.cie.co.at om de nieuwste CIE-tabellen aan te schaffen.V: Wat is de juiste lichtbron voor mijn toepassing of product?

A: Dat hangt ervan af en kan per toepassing verschillen...


Bijvoorbeeld: de industriestandaard voor daglicht is D65, maar in de grafische industrie is de daglichtstandaard D50. In andere toepassingen, bijvoorbeeld bij de presentatie van materialen onder fluorescentielampen, speelt daglicht misschien niet de belangrijkste rol, maar is TL84 de primaire lichtbron om uw monsters mee te beoordelen. Als u niet zeker bent, neem dan contact op met uw klant of met de technische afdeling.

Op de volgende pagina's vindt u enkele details over de belangrijkste gebruikte lichtbronnen.


Technische CIE-verlichtingsbronnen referentielijst

Algemeen:

In het algemeen worden alle lichtbronnen vergeleken met de spectrale energieverdeling van de zogenaamde blackbodystraler, een kunstmatige temperatuurstraler die licht met een specifieke kleur uitstraalt bij bepaalde temperaturen, eenheid [K]. Hoewel dit bedoeld is als referentie voor gloeilampen, wordt het ook vaak gebruikt als referentie voor andere lichtbronnen.

Houd er rekening mee dat deze waarden voor alle andere (bv. de D-verlichting) relatief zijn en worden gedefinieerd met een "gecorreleerde kleurtemperatuur" (CCT).

Aanvullende informatie over CIE-lichtbronnen is te vinden in CIE 15:2004.

Daglichtverlichtingen:
Verlichtingsmiddelen die daglichtomstandigheden weergeven; de meest gebruikte zijn tegenwoordig:


C: oude standaard voor gemiddeld daglicht van de noordelijke hemel, gedefinieerd in 1931 door de CIE met een CCT van 6774K; heeft een aanzienlijk lager UV-gehalte dan de D-types; heeft niet langer de CIE-status van "standaardlichtbron".

-------------

D50:
voor het eerst gedefinieerd in 1974, en in 1975 gecertificeerd door de ISO:3664, is deze daglichtverlichting de referentie voor de grafische industrie, CCT 5003K (ISO herzien in 2009); heeft niet langer de CIE-status van "standaardverlichting".

---------------D65:
gedefinieerd in 1964, is D65 vandaag de dag de standaard daglichtreferentie (gemiddeld middagdaglicht van de noordelijke hemel) voor de industrie voor diverse toepassingen met een CCT van 6504K; beschreven en vermeld in ISO:3668, ASTM 1729 en DIN6173-2.

-------------------


De CIE en ISO stellen per definitie dat de "standaardlichtbron D65 van de CIE moet worden gebruikt in alle colorimetrische berekeningen die representatief daglicht vereisen, tenzij er specifieke redenen zijn om een andere lichtbron te gebruiken". (ISO 11664-2:2007(E)/CIE S 014-2/E:2006)Gloeilampen / wolfraamlampen A: in 1931 gedefinieerd als een "standaardlichtbron" van de CIE, is lichtbron A bedoeld om typische huishoudelijke verlichting met wolfraamlampen weer te geven. De relatieve spectrale vermogensverdeling is die van een Planckiaanse straler bij een temperatuur van ongeveer 2856 K.

---------------------------Fluorescentielampen

De CIE heeft 12 soorten fluorescentielampen gedefinieerd, F1-F12 genaamd, die verschillen in de combinaties van de gebruikte gassen en de fosforen waarmee ze zijn bedekt. Van deze 12 zijn er 3 het meest gebruikt in de industrie en als zodanig het belangrijkst voor colorimetrische evaluaties.

F2: ook "CWF" genoemd (cool white fluorescentie), deze lamptypes hebben een CCT van 4230K en vormen een meerderheid van de typische kantoorverlichting.

---------------------------

F7:
breedband fluorescentielamp, benadering van D65 met een CCT van 6500K.

--------------------------F11:
ook bekend onder de naam TL84, dit fluorescerende smalle driebandtype lijkt op of wordt meestal gebruikt als magazijnverlichting en heeft een CCT van 4000K

Toepassingsnota

Download