Cnet.com: Hoe we HDTV's testen

 

De tv's van vandaag bestrijken een breed spectrum van schermformaten, beeldverhoudingen, functies, technologieën en prijzen. Maar wat uiteindelijk de ene TV van de andere onderscheidt, is hoe goed het beeld eruit ziet.

Test- en referentieapparatuur

Het belangrijkste testmateriaal is een getraind, deskundig oog. Testpatronen en de nieuwste apparatuur zijn geen vervanging voor een deskundige, scherpziende beoordelaar met een achtergrond in het beoordelen van vergelijkbare typen tv's. Al onze tv-testers, namelijk David Katzmaier, Matthew Moskovciak en Kevin Miller, hebben uitgebreide ervaring met het beoordelen en kalibreren van beeldschermen.

Ons belangrijkste mechanische testapparaat is een Konica Minolta CS-2000 spectroradiometer, die in juni 2008 een oudere CS-200 verving. De CS-2000 verbetert de CS-200 in zijn vermogen om bronnen met zeer lage luminantie te meten. De spectraradiometer leest nauwkeurig de chromaticiteit en luminantie van elk type display, inclusief CRT, plasma, LCD en DLP, in direct-view en front- en rear-projection configuraties. Chromaticiteit, ook bekend als kleurtemperatuur, meet de tint van een beeldscherm bij bepaalde helderheidsniveaus en wordt uitgedrukt in graden Kelvin of als X- en Y-coördinaten op het CIE-chromaticiteitsdiagram. Luminantie is een maat voor de helderheid.

 

De referentie- en testapparatuur in CNET's TV-lab omvat ook:

Huidig referentiedisplay: Met ingang van september 2008 gebruikt CNET de Pioneer Elite Kuro PRO-111FD, in langdurige bruikleen van de fabrikant, als het primaire referentiedisplay voor kleur- en zwartniveauprestaties.

  • Sencore VP-403C: Een signaalgenerator die een verscheidenheid aan testpatronen uitvoert in verschillende resoluties en formaten, waaronder alle HDTV-resoluties en 1080p, en kan uitvoeren naar composiet, S-Video, component video, DVI/HDMI, RF ATSC en RGB. Onze secundaire generator, die zelden wordt gebruikt, is een Accupel HDG-3000.
  • Gefen 2x8 HDMI Distributie Versterker: Een HDMI-distributieversterker met acht uitgangen die elk van twee HDMI-bronnen tegelijkertijd naar maar liefst acht beeldschermen kan sturen zonder signaaldegradatie. Wij gebruiken deze voor vergelijkende tests naast elkaar.
  • Accell UltraAV HDMI 4-8 Switch: Een HDMI-distributieversterker met acht uitgangen die elk van vier HDMI-bronnen tegelijkertijd naar maar liefst acht beeldschermen kan sturen zonder signaaldegradatie. Wij gebruiken deze ook voor vergelijkende tests naast elkaar.
  • Extron DA6 YUV A: Een component-video/RGBHV-distributieversterker met zes uitgangen die deze bronnen tegelijkertijd naar maar liefst zes verschillende beeldschermen kan sturen zonder signaaldegradatie. Wij gebruiken deze ook voor vergelijkende tests naast elkaar.
  • Sony PlayStation 3 Blu-ray speler (referentie)
  • Oppo DV-980H DVD-speler
  • DirecTV HR20 high-def DVR
  • Velocity Micro CineMagix Grand Theatre thuisbioscoop PC
  • Monoprice kabels


Hoewel we een verscheidenheid aan DVD en Blu-ray bronnen gebruiken, waaronder bioscoopreleases van referentiekwaliteit, omvat ons primaire testmateriaal:

* HD Basics (Blu-ray)

* HQV Benchmark (DVD)

* HQV Benchmark (Blu-ray)

* FPD Benchmark Software voor Professional (Blu-ray)

* DisplayMate Multimedia Edition (PC)

 

Voorbeeldinformatie voor tv-reviews

Tenzij anders vermeld, zijn CNET HDTV reviews gebaseerd op de praktijkervaring van één recensent met één bepaald model. Hoewel onze ervaringen meestal representatief zijn voor andere exemplaren met dezelfde naam van dezelfde fabrikant, kunnen we daar niet altijd zeker van zijn, omdat de prestaties enigszins kunnen variëren van exemplaar tot exemplaar - vooral als nieuwere exemplaren bijgewerkte firmware krijgen, of als fabrikanten wijzigingen aanbrengen zonder de modelnaam bij te werken. Wij beoordelen modellen doorgaans zo snel mogelijk, dus ontvangen wij vaak vroege versies van firmware die soms later worden gecorrigeerd. We beoordelen echter nooit preproductievoorbeelden. Alle voorbeelden die in CNET HDTV reviews worden gebruikt, zijn, voor zover wij kunnen nagaan, modellen die worden geleverd. Soms heeft een firmwareversie een direct effect op de prestaties van een televisie, en dus op de uiteindelijke reviewscore. Als dit het geval is en we worden erop gewezen - meestal nadat een CNET-recensent of een lezer een prestatiegerelateerd probleem heeft gevonden - zullen we de firmwareversie in de recensie vermelden en gerelateerde vervolginformatie plaatsen in een notitie waarnaar in de recensie wordt verwezen.

Het is vermeldenswaard dat CNET bijna al zijn review samples rechtstreeks van fabrikanten verkrijgt, meestal door een redacteur een public relations vertegenwoordiger te vragen naar het gewenste model. Dit kan er helaas toe leiden dat fabrikanten niet-representatieve monsters sturen, of zelfs met de apparaten knoeien voordat ze worden verstuurd, om te zorgen voor positievere recensies. Als we een flagrant geval van manipulatie zien, vermelden we dat in de recensie, maar we kunnen het niet altijd bewijzen (en voor het geval je het je afvraagt: nee, we hebben nog nooit een geval van manipulatie gezien dat we voldoende konden bewijzen om in een recensie te vermelden). Als een fabrikant ons geen monster kan sturen of niet wil dat we een bepaalde set beoordelen, kopen we het model in kwestie soms zelf. We zouden graag overgaan op een buy-only methode voor het verkrijgen van onze review samples, maar helaas is dat op dit moment niet mogelijk.

 

Testprocedure

Hieronder geven we een overzicht van de procedures die worden gebruikt bij CNET TV-tests. We streven ernaar om alle tv's die we beoordelen consequent te testen volgens onderstaande procedure, maar in sommige gevallen doen we dat niet. In gevallen waarin niet alle testprocedures worden gevolgd, vermelden we de ontbrekende items in de beoordeling.

Tenzij anders vermeld, vinden alle CNET HDTV-tests plaats in een volledig verduisterde omgeving. Hoewel we ons realiseren dat veel mensen niet altijd in het donker tv kijken, gebruiken we zelf om een aantal redenen een donkere omgeving. Het belangrijkste is dat de duisternis de variabele van het licht dat op het scherm van de TV valt, elimineert. Verschillen in beeldkwaliteit zijn gemakkelijker te herkennen, met name de waargenomen zwartprestaties, die sterk worden beïnvloed door het omgevingslicht. In het donker kunnen kijkers thuis ook gemakkelijker de ervaringen van de CNET-recensent evenaren. Ten slotte is duisternis de omgeving die wij het meest bevredigend vinden voor het bekijken van materiaal van hoge kwaliteit dat een beeldscherm echt op de proef stelt.


Kalibratie

Voordat we HDTV's formeel evalueren, kalibreren we eerst hun beeldinstellingen om in onze donkere kamer tot topprestaties te komen. Hoewel het realistischer lijkt om tv's te testen met de standaard beeldinstellingen, zijn die instellingen bijna altijd ontworpen voor maximale helderheid, verzadiging en impact op de showroomvloer. Dat klinkt misschien wenselijk, maar wij vinden dat een natuurlijker, realistischer beeld er beter uitziet - met andere woorden, een beeld dat het binnenkomende signaal zo nauwkeurig mogelijk weergeeft. Helaas zijn de meeste beeldinstellingen van HDTV's niet ontworpen voor een dergelijke nauwkeurige weergave. Een andere reden is het bieden van een gelijk speelveld voor vergelijkingen (zie hieronder).

Merk op dat, in tegenstelling tot veel van de tv-kalibraties van derden die tegenwoordig worden aangeboden, zoals die van aannemers die zijn gecertificeerd door groepen zoals de ISF, de kalibraties die worden uitgevoerd voor CNET TV-reviews niet langer gebruik maken van instellingen in de verborgen "servicemenu's" van televisies.

Bijna alle HDTV's hebben deze menu's, en vroeger gebruikten we ze om onze tv-reviews beter te kalibreren. In de afgelopen jaren zijn we echter begonnen met het publiceren van onze ideale beeldinstellingen voor donkere kamers als onderdeel van onze beoordelingen, en aangezien gebruikers deze servicemenu's meestal niet kunnen beoordelen (althans niet zonder de garantie ongeldig te maken), hebben we besloten ze niet langer te gebruiken in onze kalibraties. Wij raden tv-kijkers aan de servicemenu's niet zelf te gebruiken, omdat ze zonder de juiste training meer kwaad dan goed kunnen doen. Gelukkig bieden veel nieuwe HDTV's voldoende mogelijkheden om een optimale beeldkwaliteit te bereiken zonder gebruik te hoeven maken van de servicemenu's.

 

De kalibraties die we uitvoeren volgen een paar stappen:

Stel de maximale lichtopbrengst in op 40ftl (footlambert), zoals gemeten op de CS-2000 van een Window 100% w/New Pluge patroon (hoofdstuk 24) uit de 1080p sectie van het Advanced Video Test Patterns menu van Digital Video Essentials: HD Basics (Blu-ray). Bereikt met een combinatie van contrast, helderheid en, waar nodig, achtergrondverlichting en IRIS-regelingen. Dit lichtniveau is gekozen voor een hoog contrast in een donkere kamer zonder dat het helder genoeg is om de ogen te vermoeien tijdens lange kijkperioden vanaf de juiste zitafstand.

  • Stel het zwartniveau in op maximale duisternis terwijl toch volledige schaduwdetails worden getoond, zoals waargenomen door de recensent via de patronen PLUGE w/Gray Scale (CH1) en Reverse Gray Ramps & Steps (CH3, 4) van DVE: HD Basics. Bereikt met een combinatie van contrast, helderheid en, waar nodig, achtergrondverlichting en IRIS-regelaars.
  • Pas de kleurtemperatuur aan op de instelling die het dichtst bij X=0,3127 Y=0,329 komt (wat enigszins overeenkomt met 6500K) op het chromaticiteitsdiagram van de CIE, zoals gemeten op de CS-2000 van vensterpatronen in stappen van 5% van 100% tot 15% op DVE: HD Basics (CH24-41). Als de tv beschikt over fijne kleurtemperatuurregelaars waarmee verder kan worden gegaan dan de voorinstellingen zoals Warm, Koel, enzovoort, worden deze ook aangepast.
  • Stel de kleurregelaars in op maximale verzadiging en nauwkeurige tint, zonder een onevenwichtige kleurbalans te introduceren, zoals waargenomen door de recensent met behulp van kleurenfilters en de SMPTE 75% Colour Bars w/Gray Scale en 75% Bars w/ Gray Reference uit DVE: HD Basics. Aanvullende kleurreferenties omvatten het huidige kleurreferentiescherm in vergelijking met de betrokken TV die demonstratiemateriaal van DVE bekijkt.
  • Pas het gamma, indien beschikbaar, aan om de referentie van 2,2, zoals gemeten op de CS-200 van vensterpatronen in stappen van 5% van 100% tot 15% op DVE: HD Basics (CH24-41), zo dicht mogelijk te benaderen.
  • Pas kleurbeheer en/of kleurruimte- en gammacontroles, indien beschikbaar, aan om de primaire en secundaire kleuren zo dicht mogelijk bij de SMPTE HD Spec voor DTV-kleuren te brengen (zie de Geek Box hieronder). De kleurbron is een full-raster 100 IRE patroon van de Sencore VP403 signaalgenerator.
  • Pas andere regelingen aan waar nodig voor bron en materiaal, waaronder regelingen voor energiebesparing (die vaak van invloed zijn op de lichtuitvoer), videoverwerking, ruisonderdrukking, dynamisch contrast, enz. In het algemeen observeren we alle permutaties van deze regelaars en passen we de instellingen aan die ons het beste lijken, waarbij we waar nodig het verschil noteren. In de regel vermijden wij het inschakelen van regelingen die het beeld on the fly aanpassen aan de programma-inhoud, evenals regelingen die zich automatisch aanpassen aan de kamerverlichting.


Al onze beeldinstellingen worden gepubliceerd in het gedeelte Tips van de recensie, zodat eigenaars van dat model TV de instellingen van CNET kunnen proberen en zien of ze die willen gebruiken. We kalibreren de tv doorgaans niet voor meer dan één bron of lichtsituatie.

 

Zij-aan-zij vergelijking

Bijna elke HDTV die CNET beoordeelt, wordt tijdens de evaluatie vergeleken met andere tv's in de kamer. Dit is een directe, zij-aan-zij vergelijking; de TV's worden letterlijk naast elkaar opgesteld en in real-time vergeleken, waarbij de beoordelaar zijn waarnemingen op een laptopcomputer vastlegt. We gebruiken verschillende bronnen die via een schakelaar en een distributieversterker worden gevoed - een apparaat dat meerdere tv's exact hetzelfde signaal kan geven zonder dat dit verslechtert. TV's die worden vergeleken hebben vaak dezelfde prijs, schermgrootte en andere kenmerken, maar kunnen net zo vaak duurder of minder duur zijn of verschillende kenmerken hebben om grote verschillen beter te illustreren (zoals tussen LCD en plasma, of een extreem duur toestel versus een minder duur model). Deze vergelijkingen stellen CNET's in staat om definitieve uitspraken te doen over vrijwel elk gebied van de prestaties van een tv, en hun nauwkeurigheid hangt af van het feit of alle tv's een gelijk speelveld delen. Daarom vergelijken we alleen gekalibreerde televisies. Wij kennen geen andere professionele publicatie die regelmatig vergelijkingen naast elkaar uitvoert als onderdeel van bijna elke beoordeling.


Beeldkwaliteitstest

We voeren een breed scala aan tests uit op alle televisies die we beoordelen - te veel om ze hier allemaal op te noemen - maar hieronder volgt een korte beschrijving van enkele van die tests. We gebruiken DVD-, HDTV- en Blu-ray-bronnen, indien van toepassing, van de hierboven genoemde testpatroongeneratoren en testdiscs. De meeste opmerkingen in het gedeelte over de prestaties van een TV-review zijn gebaseerd op waarnemingen van een hoogwaardige Blu-ray-film. Wij kiezen Blu-ray films omdat deze de hoogste kwaliteit vertegenwoordigen die momenteel voor HDTV-kijkers beschikbaar is. We gebruiken verschillende films, idealiter een andere in elke recensie, om beter te illustreren dat de prestatiekenmerken universeel zijn en van toepassing ongeacht welke film wordt bekeken (het maakt de recensies ook leuker om te lezen en te schrijven). Er valt iets voor te zeggen om elke keer dezelfde film te gebruiken, en we hebben een paar scènes in bepaalde films waar we steeds op terugkomen, maar in het algemeen geven we de voorkeur aan de afwisseling van verschillende films. CNET beoordeelt gewoonlijk niet de geluidskwaliteit van HDTV's. Wij denken dat iedereen die dat belangrijk vindt beter kan investeren in een apart audiosysteem; de goedkoopste modellen zullen bijna altijd beter presteren dan de ingebouwde audio van een tv.


Zwarte prestaties:

Wij geven commentaar op de diepte van het zwart dat een tv kan produceren, een eigenschap die leidt tot realistischer beelden, een hoger contrast en meer "pop" en kleurverzadiging. Dit is momenteel een subjectieve test, op het oog gemeten ten opzichte van een referentiedisplay, hoewel we stappen ondernemen om ergens in 2008 de contrastverhouding en het zwartniveau kwantitatief te meten. We hebben het in dit hoofdstuk ook over schaduwdetails, meestal weergegeven als gamma, eveneens op subjectieve basis.

 

Kleurnauwkeurigheid:

Wij evalueren de combinatie van kleurtemperatuur, kleurdecodering en primaire en secundaire kleurnauwkeurigheid. Met uitzondering van kleurdecodering, die moeilijk te kwantificeren is, nemen we objectieve resultaten voor dit gebied op in de Geek-box (zie hieronder voor details). In het evaluatiegedeelte gaan we ook in op de effecten van kleurnauwkeurigheid, met name bij huidtinten en andere gevoelige gebieden.


Videoverwerking:

Deze brede reeks tests omvat objectieve metingen (1080i en 1080p resolutiecapaciteiten, 1080i de-interlacing), waarvan de laatste deel uitmaakt van de Geek box, en subjectieve tests met zowel patronen als echt materiaal. Vanaf september 2008 zijn we ook begonnen met het testen van de bewegingsresolutie, die zowel subjectieve als objectieve elementen bevat en daarom gewoonlijk als bereik wordt gerapporteerd, bijvoorbeeld "tussen 300 en 400 lijnen". Als een TV motion processing heeft, zoals 120Hz met dejudder, gaan we in dit deel ook in op de werkelijke effecten daarvan. We zullen het hier ook hebben over overmatige videoruis, als we die kunnen herleiden tot de TV, en over andere problemen en artefacten die niet elders worden behandeld.


Uniformiteit:

Bij LCD's en rear-projection sets gebruiken we dit gedeelte om de uniformiteit van de achtergrondverlichting over het scherm te behandelen, waarbij we subjectieve waarnemingen doen met full-raster testpatronen van de Sencore VP403 en vlakke kleurenscènes, zoals opnamen van luchten, uit programmamateriaal.

Plasmaschermen hebben meestal een perfecte uniformiteit, dus daar gaan we in deze reviews meestal niet op in. We hebben het in dit hoofdstuk ook over kijken buiten de hoek, aan de hand van vergelijkbaar materiaal en subjectieve vergelijkingen, en ook hier is plasma meestal vrijgesteld. Tot slot, als we valse contouren opmerken, vermelden we dat hier.


Heldere verlichting:

Televisies met ongebruikelijke schermcoatings, zoals antiglare of antireflecterende, krijgen een evaluatie in dit deel. Als een tv geen speciaal scherm heeft, gaan we hier meestal niet op in; zie onze Plasma vs. LCD-vergelijking onder "reflectiviteit van het scherm" voor algemene richtlijnen; retroprojectietelevisies reflecteren over het algemeen minder licht dan beide flatpaneltechnologieën.

 

Standaard-definitietests:

Alle bovenstaande tests worden gewoonlijk uitgevoerd met high-definition bronnen, maar de resultaten ervan gelden gewoonlijk (met uitzondering van de videoverwerking) ook voor standaard-definition bronnen. Wij gebruiken gewoonlijk de HQV Benchmark DVD voor standaard-definitie prestaties, waarbij we een DVD-speler aansluiten via component video op 480i resolutie en de Movie (of gelijkwaardige) beeldinstelling kiezen - maar als een andere beeldinstelling de standaard-def prestaties duidelijk verbetert, zullen we dat in de beoordeling vermelden. We controleren de kleurbalk/resolutiepatronen, de op video gebaseerde verwerkingspatronen, het detailpatroon, de ruisonderdrukkingspatronen en het 2:3 pull-down patroon. De meeste van deze tests zijn relatief subjectief en maken gebruik van echt programmamateriaal, dus we bespreken de resultaten ervan afzonderlijk in deze sectie, vaak in de context van andere beeldschermen.

Opmerking: Veel mensen hebben hun beeldschermen aangesloten op HD-kabel, satelliet of andere externe bronnen die intern SD-naar-HD-verwerking uitvoeren. In deze gevallen is de standaard-definitieverwerking van het beeldscherm irrelevant. Aangezien de box het standaard-def kanaal (480i of 480p) neemt en omzet naar high-def (1080i of 720p), maakt de verwerking van de TV geen verschil. Veel boxen bieden instellingen die bepalen wat voor soort verwerking er wordt gedaan; meestal wanneer u de "native" modus selecteert of anderszins kiest om interne verwerking over te slaan, komt de standaard-def verwerking van de TV weer in beeld.


PC-tests:

Voor HDTV's met analoge VGA-ingangen testen we hun mogelijkheden als grote computermonitoren. Over het algemeen stellen we onze referentie-pc in op de oorspronkelijke resolutie van het scherm, indien mogelijk, en doorlopen we een aantal tests in de secties "Scherpte en resolutie" en "Schermpixelresolutie" van DisplayMate MultiMedia Edition, waaronder "Geschaalde lettertypen", "Horizontale lijnresolutie" en "Verticale lijnresolutie". We zullen de resultaten rapporteren, die meestal goed/fout zijn, evenals vergelijkbare resultaten met de HDMI-ingang van de TV verbonden met een DVI-uitgang op de PC.


Over de Geek box

De Geek-box is de plaats waar we de objectieve testresultaten plaatsen. De cijfers daarin houden zich aan de volgende richtlijnen om tot goede, gemiddelde of slechte scores te komen.


Voor kleurtemperatuur

Voorbeeld resultaat: 6.057/6.784K

Dit is de out-of-the-box kleurtemperatuur in Kelvin, gemeten met de best beschikbare voorinstellingen in het gebruikersmenu, meestal de warme kleurtemperatuur en de Movie picture voorinstelling. We meten zowel de hoge als de lage lichtniveaus van Digital Video Essentials: HD Basics Blu-ray disc (Advanced Video Test Patterns, hoofdstukken 24-41). De exacte niveaus die we gebruiken hangen af van het type tv dat we beoordelen, maar over het algemeen zijn ze 20% en 80%. De beoordeling is gebaseerd op hoe dicht de metingen 6500K benaderen.

  • Goed: +/- minder dan 300K
  • Gemiddeld: +/- 300K tot 600K
  • Slecht: +/- meer dan 600K
 

Na kleurtemp

Voorbeeldresultaat: 6.511/6.634K

Dit is de kleurtemperatuur na kalibratie met behulp van de bedieningselementen in het gebruikersmenu naast de voorinstellingen. Als dergelijke regelaars, die gewoonlijk de witbalans van rood, groen en blauw beïnvloeden, niet aanwezig zijn, vermelden we het resultaat als N/A. De procedure is dezelfde als voor de meting van de kleurtemperatuur, maar onze normen zijn hier strenger, aangezien een gekalibreerde TV veel dichter bij 6500K moet liggen.

  • Goed: +/- minder dan 100K
  • Gemiddeld: +/- 100K tot 300K
  • Slecht: +/- meer dan 300K
     

Voor grijswaardenvariatie

Voorbeeld resultaat: +/- 132K

Dit is steno voor grijswaarden tracking, waarmee de consistentie van de grijswaarden van de TV, of de kleur van grijs bij verschillende lichtniveaus, vóór de kalibratie wordt gemeten. Met DVE: HD Basics (CH24-41) meten we elk venster tussen niveaus 15% en 100% in stappen van 5%, registreren we de variatie vanaf 6500K en nemen we het gemiddelde van de resultaten.

  • Goed: +/- minder dan 300K
  • Gemiddeld: +/- 300K tot 600K
  • Slecht: +/- meer dan 600K
     

Na grijswaardenvariatie

Voorbeeld resultaat: +/- 592K

Hier gebruiken we dezelfde procedure als hierboven, maar we doen de meting na de usermenu-kalibratie. Ook hier zijn onze normen strenger voor de resultaten na kalibratie.

  • Goed: +/- minder dan 100K
  • Gemiddeld: +/- 100K tot 300K
  • Slecht: +/- meer dan 300K

 

Kleur van rood, groen en blauw

Voorbeeld resultaat: X=0,18, Y=0,068

Voor deze test sturen we een full-brightness, full-raster patroon van de juiste kleur naar de hoogste kwaliteitsingang van de TV vanaf de Sencore VP403 signaalgenerator en meten vervolgens de X- en Y-coördinaten met de Konica Minolta CS-200.

We vergelijken de resultaten met de SMPTE HD Spec voor DTV-kleuren om te bepalen hoe dicht de werkelijke kleuren rood, groen en blauw bij de specs liggen. De score is gebaseerd op een gemiddelde afwijking van de specificatie, die het resultaat is van de optelling van het verschil tussen X en de specificatie bij het verschil tussen Y en de specificatie.


Overscan

Voorbeeld resultaat: 4,6 procent

Met het Overscan-patroon uit DVE: HD Basics (CH7) meten we het percentage van het beeld dat vóór de kalibratie aan elke kant is afgesneden. Nul beeldverlies is ideaal.

  • Goed: minder dan 3 procent
  • Gemiddeld: 3 tot 6 procent
  • Slecht: meer dan 6 procent

 

Vernietigbare randverbetering

Voorbeeld resultaat: Ja

Gebruik met de Sencore VP403 het scherptepatroon om te bepalen of alle sporen van randverbetering kunnen worden geëlimineerd.

  • Goed: Geen randverbetering na aanpassing van het gebruikersmenu.
  • Slecht: Zichtbare randverbetering aanwezig, ongeacht aanpassing.
  • Geen gemiddelde score mogelijk.

 

480i 2:3 pull-down detectie

Voorbeeld resultaat: Pas

We gebruiken de DVD-gebaseerde filmdetailtest van de HQV Benchmark om te bepalen of de tv de basiscapaciteit heeft om filmbeelden met 24 fps te herkennen en deze correct om te zetten naar de videoframesnelheid van 30 fps. Merk op dat deze test alleen betrekking heeft op 480i materiaal, niet op 1080i.

  • Goed: Geen zichtbare moiré op de tribunes (aangeduid met "Pass").
  • Slecht: Moire is zichtbaar op de tribunes (aangegeven met "Mislukt").
  • Geen gemiddelde score mogelijk
 

1080i videoresolutie

Voorbeeld resultaat: Pas

We gebruiken de HQV Benchmark op Blu-ray's Video Resolution Loss Test om te bepalen of het beeldscherm de volledige inkomende resolutie van een 1080i videosignaal (30 fps) kan behouden en converteren naar de eigen resolutie van het beeldscherm.

  • Goed: Fijne horizontale lijnen zichtbaar in de hoeken (aangeduid met "Pass").
  • Slecht: zwarte en witte strepen zichtbaar in vakken (aangegeven met "Mislukt")
  • Geen gemiddelde score mogelijk


1080i filmresolutie

Voorbeeld resultaat: Fail

We gebruiken de HQV Benchmark on Blu-ray's Film Resolution Loss Test om te bepalen of het beeldscherm filmgebaseerde inhoud opgenomen met 24 fps goed kan herkennen en correct kan converteren naar de oorspronkelijke resolutie van het beeldscherm zonder detailverlies.

  • Goed: Fijne horizontale lijnen zichtbaar in de hoeken (aangeduid met "Pass").
  • Slecht: vakken vertonen stroboscopische en/of verticale strepen (aangegeven met "Niet geslaagd").
  • Geen gemiddelde score mogelijk

Voor een volledig overzicht van onze testmethode voor tv's scrolt u naar de bovenkant van deze pagina.


De Sapbox: TV-verbruikstests

In oktober 2008 heeft CNET, om te voldoen aan de nieuwe Energy Star 3.0-specificatie, zijn testprocedure voor de Juice Box, die het energieverbruik van elke tv die we beoordelen registreert, volledig herzien. Bekijk het gedeelte Over de Juice Box van de Snelle gids voor tv-verbruik voor meer informatie.

Toepassingsnota

Download

Cnet.com: How We Test HDTV's

Lees meer