Alfred Kärcher GmbH & Co. KG

Nauwkeurige kleurmeting waarborgt kwaliteit en merkaanwezigheid

De naam Kärcher is synoniem met de inventieve geest die typisch Zwabisch is. Het familiebedrijf uit Winnenden bij Stuttgart is wereldwijd marktleider op het gebied van reinigingssystemen. Ondanks de algemene economische neergang heeft Kärcher in 2008 een stijging van zowel de omzet als het aantal verkochte producten gerealiseerd en op beide fronten het beste resultaat ooit behaald. Kärcher verkoopt zijn producten in meer dan 190 landen wereldwijd, met lokale verkoopvestigingen in 41 landen. De constante en intensieve groei van de Kärcher-groep in de afgelopen jaren is vooral te danken aan de inzet van de ongeveer 7000 medewerkers. De werknemers identificeren zich sterk met het bedrijf en belichamen de bedrijfscultuur zowel in hun beroeps- als in hun privéleven. Naast de vele verschillende toepassingen in huishoudens, die variëren van hogedrukreinigers, tuinpompen en veegmachines tot stoomstrijkijzers, levert Kärcher ook reinigingsmachines aan de industrie, waaronder stofzuigers, schrobzuigmachines, voertuigwasinstallaties en droogijsstralen.

Kärcher gebruikt sinds 2005 door Konica Minolta Sensing geleverde spectrofotometers voor het controleren van zijn inkomende en uitgaande goederen. De CM-2600d flexibele en ergonomisch ontworpen draagbare spectrofotometer was het gemakkelijkst te integreren in het eigen kwaliteitsmanagementsysteem van het bedrijf. Het is in wezen de industriële standaard. Het garandeert de kwaliteit van alle kleurgerelateerde productiestappen tijdens de productie van het brede assortiment van het bedrijf, waardoor de bedrijfsidentiteit van Kärcher en zijn leveranciers behouden blijft.
Alfred Kärcher GmbH & Co. KG is een wereldleider op het gebied van reinigingstechnologie. Zoals vele baanbrekende uitvindingen zijn de innovatieve reinigingsproducten in Baden-Württemberg samengesteld, voortdurend verbeterd, efficiënt op de markt gebracht en hebben ze het bedrijf een continue, organische groei bezorgd. Vandaag, bijna 60 jaar na de uitvinding van de Europese warmwaterhogedrukreiniger, is het familiebedrijf uit Winnenden synoniem met het waarschijnlijk meest succesvolle product in de commerciële en particuliere sector. Veel klanten vragen dan ook vaak naar een "Kärcher" als ze in een bouwmarkt op zoek zijn naar een hogedrukreiniger. Klanten kunnen de "Kärcher"-systemen onmiddellijk herkennen zodra ze een selectie van verschillende reinigingssystemen zien. De compacte, aantrekkelijke vormgeving van de ergonomisch geoptimaliseerde gele hogedrukreinigers met de zwarte onderdelen zijn direct herkenbaar als Kärcher-producten. Beide kleuren, vooral het geel, zijn een belangrijk herkenningskenmerk voor Kärcher reinigingsmachines.

Kleur: Een communicatiemiddel

------------------------
Geel en zwart betekenen voor Kärcher meer dan alleen de kleuren zelf, ze vertegenwoordigen de prestatiebelofte van het hele bedrijf. Daarom zijn ze een betekenisvol en gemakkelijk herkenbaar symbool. Ze zijn ook een emotionele drager van bedrijfscommunicatie met een signaalwerking. Daarom zijn ze voor Kärcher een belangrijk bestanddeel van het merk. Ze geven de klanten namelijk oriëntatie bij hun aankoopbeslissingen, en niet alleen in bouwmarkten en gespecialiseerde handelszaken. Ze staan voor prestaties, service en kwaliteitsproducten.

Alleen het gebruik van een precieze kleur doet klanten automatisch denken aan het betreffende product en merk. En wat meer is: de speciale productkleur is gekoppeld aan de kenmerken ervan, zodat ze er ook mee worden geassocieerd. Het is meer dan alleen gereflecteerd licht; kleur staat symbool voor kwaliteit en leidt de aandacht naar het product en het bedrijf. Daarom is het een strategisch instrument voor corporate identity (CI).

Om deze reden "zien onze producten en de stand zelf eruit alsof ze uit dezelfde mal komen, bijvoorbeeld op elke beurs waar we aanwezig zijn. Onze CI is uiterst belangrijk voor ons en vormt een essentieel onderdeel van onze communicatie met klanten. Zelfs de kleinste kleurverandering zou onmiddellijk herkenbaar zijn", bevestigt Kathrin Linkersdörfer, van het materiaallaboratorium bij Kärcher. Alle kleurinformatie wordt opgeslagen met referentiemonsters in de hele productieketen, van levering tot prefabricage en uiteindelijke verzending. De kleurconsistentie wordt gehandhaafd door middel van continue kleurmetingen. Het is belangrijk dat de kleurresultaten in elke fase van de productie en fabricage consistent zijn. Ergonomie, meetvaliditeit, meetsnelheid en efficiënte gegevensoverdracht zijn bijzonder belangrijk wanneer de resultaten worden bepaald in de ruwe dagelijkse omgeving. Deskundig advies, service en ondersteuning zijn echter ook doorslaggevend bij de keuze van een kleurbeheersysteem.

------------------------------

Beschermen met de industriële kwaliteitsstandaard

----------------------------
Alle betrouwbare kwaliteitsbeheersystemen moeten een coherent procesbeheersingssysteem hebben, en het is bijzonder belangrijk dat verschillende hardwaresystemen goed en probleemloos samenwerken in de afdelingen van de afzonderlijke productiefasen. Er moet voor worden gezorgd dat de metingen in een workflow vergelijkbaar zijn, d.w.z. de referentiewaarden van de desktopapparatuur in het laboratorium en de productiemonsters die met draagbare apparatuur worden verkregen. Vanwege zijn kwaliteit en populariteit besloot Kärcher in 2005 de CM-2600d draagbare spectrofotometer van Konica Minolta Sensing te gebruiken. "Konica Minolta Sensing is de industriële standaard geworden op dit gebied, een standaard waar ook onze leveranciers op vertrouwen", legt Linkersdörfer uit.

"Het gebruik van de CM-2600d kan er dus voor zorgen dat desktop en draagbare handmatige apparaten op dezelfde manier werken." Kärcher gaat echter verder met de vergelijkbaarheid van de metingen. Ook leveranciers moeten aan kwaliteitseisen voldoen.

Daarom worden de kleurwaarden van het speciale geel en zwart in de huisstijl van Kärcher opgeslagen als referentiemonsters met de respectieve materiaalgerelateerde formules, en zijn ze beschikbaar in de vorm van kleurmonsters. "Bij Kärcher hebben we een eigen standaard voor de kleursamenstelling. De referentiegegevens dienen als productiebasis voor onze leveranciers, zodat de huisstijl gedurende het hele productieproces behouden blijft", voegt het materiaallaboratorium toe.

Sterke functies voor veeleisende toepassingen

De veelheid aan technische functies van de CM-2600d is een groot voordeel. De spectrofotometer van Konica Minolta Sensing kan verschillende standaard lichtbronnen en verschillende kleursystemen gebruiken. De metingen kunnen direct op het display van de CM-2600d worden weergegeven in verschillende meetmodi en PASS/FAIL metingen kunnen snel worden uitgevoerd dankzij opgeslagen gegevens (setpoints en toleranties). "U kunt al zien of de kleurstandaard is bereikt terwijl de meting plaatsvindt", aldus Linkersdörfer, die de handige bediening van de spectrofotometer beschrijft. In de zogenaamde kleurenworkflow verschijnen de gegevens die tijdens de PASS/FAIL-meting zijn verkregen via de seriële interface direct op het display, zonder extra conversie. Dit versnelt het proces in vergelijking met systemen waarbij de metingen met speciale software verder verwerkt moeten worden.

Daarnaast is er het ergonomische ontwerp van de spectrofotometer. Dankzij het unieke navigatiewiel kan de gebruiker de verschillende menu's van de CM-2600d zowel gemakkelijk als intuïtief benaderen. Alle functies liggen letterlijk "bij de hand" en zijn gemakkelijk toegankelijk en te bedienen.

"Het Konica Minolta Sensing meetsysteem is de perfecte aanvulling op ons kwaliteitsmanagementsysteem met zijn gebruiksvriendelijke, draagbare spectrofotometers. Ze vormen een belangrijk onderdeel van onze kwaliteit en onze bedrijfsidentiteit", vat Linkersdörfer samen.

---------------------------------

Toepassingsnota

Download

Alfred Kärcher GmbH & Co. KG

Alfred-Kärcher-Str. 28-40
D-71364 Winnenden
www.kaercher.de