Fujifilm Imaging rust alle Europese Photolabs uit met Konica Minolta Autoscan FD-9 en basICColor software.

 

Na een grondige evaluatie van verschillende systemen heeft Fujifilm Imaging al zijn Europese fotolabs uitgerust met de Konica Minolta Autoscan Spectrophotometer FD-9 en basICColor software. Alleen de FD-9 voldeed aan de veeleisende eisen van een fotolab en voerde alle meettaken uit, terwijl de operators hem gebruiksvriendelijk, snel, veelzijdig, mechanisch stabiel en nauwkeurig vonden in het dagelijkse gebruik.

Het bedrijf heeft de high-end basICColor DeviL software geïmplementeerd voor het profileren van de printsystemen, terwijl basICColor catch wordt gebruikt voor productie- en kwaliteitscontrole. Fujifilm Imaging is meer dan tevreden met de technische prestaties en economische efficiëntie die voortvloeien uit hun investering en verwacht hun instellingsprocessen aanzienlijk te kunnen stroomlijnen.

Een professioneel fotolab stelt de hoogste eisen aan kleurmeetapparatuur; kleurkwaliteit en reproduceerbaarheid zijn essentieel. Kalibratie- en controleprocessen moeten uiterst snel verlopen en naadloos worden geïntegreerd in de productieomgeving, die doorgaans wordt gekenmerkt door verschillende outputsystemen en een grote verscheidenheid aan media en operators op verschillende locaties.

Een meetsysteem moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor operators van alle niveaus. De standaardisatie van de kleurkwaliteit wordt gewoonlijk gedaan door ervaren ingenieurs, terwijl de kwaliteitscontrole van de productierun betrouwbaar moet worden uitgevoerd door elke operator.

In deze veeleisende omgeving bleek de Konica Minolta Autoscan FD-9, gecombineerd met basICColor catch voor meet- en regelsoftware en basICColor DeviL als profileringssoftware, de meest efficiënte oplossing te zijn in een grondige evaluatie van verschillende alternatieven.

De Fujifilm Imaging Photolabs in Europa hebben veel ervaring met instrumenten voor kleurmeting. Hoewel veelzijdig, bleken handapparaten en xy-stages inefficiënt en gevoelig voor gebruikersfouten. Andere kaartlezers konden de gewenste automatisering leveren, maar waren niet in staat om alle meettaken te vervullen.

Fujifilm ontdekte dat de meeste apparaten de mechanische stabiliteit misten die een industrieel fotolab vereist, terwijl de FD-9 bewezen heeft uiterst robuust te zijn en gemakkelijk te gebruiken tijdens intensief dagelijks gebruik. Zelfs problematische materialen zoals zeer dun papier of gekrulde media worden betrouwbaar gemeten. De reproduceerbaarheid is uitstekend voor alle materialen.

Een belangrijke uitdaging voor elk printlaboratorium is de enorme verscheidenheid aan meettaken. De integratie van speciale markers in de kaartlayout is vaak onmogelijk, waardoor het instel- en controleproces bewerkelijk en foutgevoelig is, vooral wanneer de kaarten vooraf zijn gedefinieerd door de fabrikant van de drukmachine of wanneer de papierranden smalle randen hebben.

De unieke patchherkenningstechnologie van de FD-9 is in staat om snel en eenvoudig de verschillende lay-outs te identificeren en te meten, waardoor hij even veelzijdig is als een handapparaat met de automatisering en het gebruiksgemak dat van een kaartlezer wordt verwacht. Hierdoor kan Fujifilm overgaan van printerafhankelijk kwaliteitsbeheer naar een printeronafhankelijk, fabrieksbreed kwaliteitscontrolesysteem. Sneller, consistenter, gebruiksvriendelijker en met minder fouten zou de FD-9 een aanzienlijke impact moeten hebben op het resultaat.

De Konica Minolta Autoscan FD-9 is voorzien van USB- en ethernetconnectiviteit, waardoor hij binnen de netwerkomgeving kan worden gedeeld. Het geïntegreerde kleuren-LCD en de jobbeheerfunctie helpen bij het correct toepassen van de gegevens via het netwerk.

Snelheid is een belangrijk kenmerk van de FD-9. Zelfs grote kleurmanagementkaarten worden binnen enkele minuten gemeten. Verschillende gestandaardiseerde meetcondities (M0, M1, M2 ...) worden in één keer gemeten, zodat operators niet langer filters hoeven te verwisselen of grafieken meerdere keren hoeven te meten. De meetsoftware basICColor catch slaat de gegevens voor elke meetmodus op in een enkel bestand, zodat gebruikers op elk moment tussen de verschillende modi kunnen schakelen. Hierdoor kunnen optische witmakers gemakkelijk worden beoordeeld en gecontroleerd tijdens het instelproces.

Jens Rubbert, projectmanager tijdens de implementatie van de Konica Minolta FD-9, zegt: "De FD-9 is momenteel het beste instrument dat voldoet aan de hoge eisen van Fujifilm Imaging Photolaboratories. Het combineert uitstekende meetresultaten, snelheid, hoogste betrouwbaarheid, gebruiksgemak en een breed scala aan gebruiksmogelijkheden als geen ander geautomatiseerd apparaat. In combinatie met de profilerings- en kwaliteitscontrolesoftware van basICColor konden we de tijd van instellingsprocessen terugbrengen van enkele dagen tot enkele uren. De FD-9 wordt gebruikt voor verschillende taken in onze fotolabs: Kalibratie van de printers, aanmaken van profielen en kwaliteitscontrole. Dit helpt ons enorm bij het optimaliseren van onze processen en maakt een systeemonafhankelijke uitbreiding van onze productiekwaliteitscontrole met basICColor catch mogelijk. We zijn meer dan blij d