Windows 11 in aantocht: wat zijn de nieuwigheden?

| 10 september 2021

Eind 2021 lanceert Microsoft Windows 11. Dat meldde de techgigant in juni tijdens de officiële aankondiging van het vernieuwde besturingssysteem. Windows 11 wordt in de vorm van een gratis update op de markt gebracht voor alle gebruikers van Windows 10.



Het besturingssysteem wordt door Microsoft bestempeld als fris, modern en clean en stelt u en uw persoonlijke manier van werken centraal. Het geeft u de nodige rust en ondersteuning om uw werk zo efficiënt mogelijk te kunnen doen met een sterke focus op het comfort van de gebruiker.

In deze blog geven we u uitleg over de meest relevante en interessante nieuwigheden van Windows 11 zodat u vol spanning uitkijkt naar de release van het besturingssysteem.
 

Windows 11 uitgelegd 

Deze nieuwe Windows versie heeft verschillende handige nieuwe features. . Het ziet er niet alleen mooi uit, maar biedt ook enkele grote voordelen: 
 

Energiebesparend   

Windows 11 vereist een stuk minder energie om te functioneren wat natuurlijk een positief effect heeft op de batterijcapaciteit van uw toestel.  
 
Sneller  

Windows 11 is sneller dan vorige versies. U komt niet alleen sneller uit slaapmodus en dus sneller aan het werk gaan, maar ook browsen op Edge of browsen vanuit een andere browser gaat vlotter. Het resultaat? Een verhoogde productiviteit én motivatie. 

 
Meer efficiënte updates  

Windows updates verlopen ook soepeler in het nieuwe besturingssysteem. Ze zijn tot 40% compacter dan vroeger en worden op de achtergrond uitgevoerd. Op die manier hinderen ze u niet tijdens het werken. 
 
Daarnaast noemt Microsoft Windows 11 haar veiligste Windows-versie ooit.  
 

Wat de uiterlijke features betreft, kunnen we alvast vertellen dat u het startmenu in het midden onderaan van het scherm terugvindt. Microsoft zorgde ook voor een uitgebreidere ‘donkere modus’ en paste de verschillende thema’s aan. De menu’s worden dan weer getoond in een matglazen design zodat u steeds weet waar u zich bevindt en hoe u documenten en andere informatie terugvindt.   
 

Nieuwste functionaliteiten van Windows 11  

Wat maakt, naast bovenstaande voordelen, Windows 11 nu zo anders en vernieuwender dan de voorgangers? Het biedt een brede waaier aan innovatieve features die u op dagelijkse basis helpen bij het uitvoeren van uw taken en het gebruiken van uw toestel. We overlopen hieronder de meest interessante nieuwigheden: 
 

  •  Verticale tabs  

Opent u regelmatig veel tabs? Dat is niet altijd overzichtelijk en werkt behoorlijk hinderlijk. In Windows 11 is dat verleden tijd met de verticale tabs die het eenvoudiger maken om informatie en bestanden terug te vinden.  
 

  • Snap Layouts en Snap Groups  

Om multitasking efficiënter en minder complex te maken ontwikkelde Microsoft de Snap Layout en Snap Group functionaliteit voor deze nieuwe Windows versie. Deze features geven u de kans om uw desktop in te delen in verschillende schermen waarbij u kunt kiezen tussen verschillende lay-outs.   
 

Snap Groups bouwt daarop verder: u kunt onderaan bij het startscherm eerder gebruikte Snap Layouts selecteren om snel de draad weer op te pakken. Zo wordt uw werkritme zo min mogelijk verstoord.   
 

  • Zoekfunctie  

In Windows 11 kunt u ook gebruikmaken van een handige zoekbalk in het startmenu. Zo komt u snel terug bij de juiste documenten en informatie. U vindt er ook een ‘recommended’-sectie terug waar Windows uw laatste geraadpleegde bestanden of taken automatisch toont. Zelfs als u deze informatie bekeken heeft op een ander toestel.  
 

  • Windows widgets  

In Windows 11 weerspiegelen widgets een gepersonaliseerde feed van informatie die u tijdens uw pauze kan helpen ontspannen of kan inspireren. Deze informatie komt vanuit de cloud. Widgets gebruiken artificiële intelligentie waardoor ze u enkel informatie tonen waar u geïnteresseerd in bent of op zoek naar bent.  
 

  • Teams geïntegreerd in Windows  

Tijdens de hele coronaperiode, en nu nog steeds, werd Microsoft Teams het middel bij uitstek om in nauw contact te blijven met familie, vrienden en collega’s. Microsoft erkent het belang van dit communicatiemiddel en plaatste Teams dan ook rechtstreeks in Windows 11. U vindt de tool snel terug in het startmenu onderaan uw scherm zodat u met slechts één klik in verbinding staat met uw verschillende contacten.  Het maakt ook niet uit op welk toestel of welk platform u werkt: Windows, Android, iOS, het is allemaal mogelijk. 
 

  • Desktops voor allerlei doeleinden  

Windows 11 biedt u ook de mogelijkheid om verschillende desktops in te stellen met elk hun eigen design en gepersonaliseerde settings. Zo schakelt u naadloos van werkmodus naar school of studies, gaming of andere modi zonder dat u eerst nog informatie of tools moet zoeken en uw lay-out moet veranderen.  
  

  • Nieuw in Microsoft Store  

Ook de Microsoft Store kreeg in het nieuwe besturingssysteem een geheel nieuwe look and feel. Ook zijn zowel EWP en WPA als Win32 en Android apps beschikbaar in Windows 11. Android apps weliswaar in samenwerking met Amazon App Store wat developers de kans biedt om met een eigen commerce engine hun gehele inkomsten van de Microsoft Store te behouden.   
  

  • Optimalisaties voor tablets en werken zonder toetsenbord  

In Windows 11 paste Microsoft ook de gebruikservaring voor tablets aan zodat de aanraakoppervlaktes vergroot en verfijnd werden. U beweegt dus preciezer met uw vingers op het scherm. Het scherm draait ook op een meer intuïtieve wijze als u de tablet in een bepaalde richting beweegt.   


Voor het gebruik van een pen in plaats van een muis of uw vingers, zorgt Windows 11 voor haptische feedback wat een betere en overzichtelijke controle voorziet over het tekenen op de touch screens.  


Windows 11 voorziet eveneens meer stemcommando's waarbij uw stem wordt omgevormd tot tekst.  


Kortom, Microsoft ontwikkelde veel interessante nieuwe features in Windows 11 zodat u op een aangename en efficiënte manier aan de slag kunt. 


Het nieuwe besturingssysteem wordt tegen het einde van dit jaar uitgerold als gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers. Belangrijk om te weten is dat de upgrade niet meteen voor iedereen beschikbaar komt. De upgrade naar Windows 11 is tevens optioneel wat betekent dat u Windows 10 kunt blijven gebruiken tot de ondersteuning in 2025 stopgezet wordt.   


 

Heeft u nog vragen over wat Windows 11 voor uw organisatie kan betekenen? Of bent u op zoek naar een ervaren IT-bedrijf om uw bedrijf te helpen bij het uitbouwen van de beste IT-infrastructuur? 

Neem dan snel contact op met ons!  Wij bekijken samen met u de verschillende mogelijkheden. 

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!