Duurzaam en verantwoord zakendoen

 

Economische, ecologische en maatschappelijke waarde creëren


Bedrijven kunnen niet alleen de kansen en levensomstandigheden van mensen op vele niveaus beïnvloeden, maar ook bijdragen aan het oplossen van de grootste maatschappelijke en ecologische uitdagingen. 65% van de consumenten is van mening dat bedrijven maatschappelijke uitdagingen beter kunnen oplossen dan overheden (42%) of NGO's (57%).

 

We doen duurzaam en verantwoord zaken


Een bedrijfsstrategie die zich uitsluitend richt op het maximaliseren van de winst voor aandeelhouders, voldoet niet aan de uitdagingen en verwachtingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Maar met een sterke en transparante governance kunnen bedrijven duurzame en verantwoorde bedrijfspraktijken toepassen en zo hun maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheden vervullen.
Konica Minolta doet op duurzame en verantwoorde wijze zaken om in gelijke mate economische, ecologische en maatschappelijke waarde te creëren. Dit onderstreept onze intentie om een bedrijf te zijn dat zich inzet voor het oplossen van maatschappelijke en milieuproblemen terwijl we tegelijkertijd als bedrijf groeien. Tegelijkertijd zien we de eerbiediging van mensenrechten als een basisprincipe voor bedrijfsactiviteiten.

 

We eerbiedigen de mensenrechten


Eerbiediging van mensenrechten is een basisprincipe voor onze bedrijfsactiviteiten. Dit is vastgelegd in het Handvest van zakelijk gedrag, Het mensenrechtenbeleid en de Gedragscode voor leveranciers van Konica Minolta. In lijn met deze beleidslijnen eerbiedigt de Konica Minolta Group de mensenrechten en voert zij due diligence op het gebied van mensenrechten uit, en vraagt zij haar zakenpartners hetzelfde te doen.
Ons due diligence-systeem op het gebied van mensenrechten stelt ons in staat om:
 
  • Potentiële en feitelijke risico's voor de mensenrechten te identificeren die kunnen ontstaan door onze bedrijfsactiviteiten
  • Maatregelen te evalueren en te implementeren om nadelige gevolgen voor de mensenrechten te voorkomen en te beperken
  • Informatie over de voortgang te geven
Daarnaast ondernemen we de benodigde activiteiten om ervoor te zorgen dat onze risicobeheer-, rapportage- en herstelprocessen voldoen aan de vereisten in de aanstaande EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD).


Gedragscode voor leveranciers


Wereldwijd werkt Konica Minolta sinds 2013 aan het afstemmen van de inkoop op de best practices op het gebied van ESG (voorheen MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen) door naleving op groepsniveau van de industrienorm Gedragscode van de Responsible Business Alliance (RBA). Voortbouwend op het werk van de RBA heeft Konica Minolta Business Solutions Europe een eigen, nog strengere Gedragscode voor leveranciers ontwikkeld waarin duidelijk wordt aangegeven dat onze leveranciers:
 
  • Moeten voldoen aan de toepasselijke wet- en regelgeving en aan de internationaal erkende ESG-normen
  • Alles in het werk moeten stellen om dezelfde normen te hanteren voor hun eigen leveranciers en onderaannemers

Om feitelijke of potentiële negatieve gevolgen voor de mensenrechten in onze toeleveringsketen te identificeren, implementeren we een risicobeheersysteem en preventieve maatregelen om proactief hogere normen te stimuleren.

Lees meer over ons beheer van de toeleveringsketen.

 


 

We streven naar een kader voor compliance en goed bestuur

 

Richtlijn voor duurzaamheidsrapportage (CSRD)


De aanstaande CSRD is een omvangrijk Europees wetgevingsproject op het gebied van governance en naleving van regelgeving. Het stelt nieuwe normen vast voor de duurzaamheidsrapportage van bedrijven in hun jaarrekening, en waarborgt dat duurzaamheid:
 
  • Verankerd is in de bedrijfsrapportage
  • Geïntegreerd is in de financiële verslaglegging van het bedrijf
  • Gelijk wordt gesteld aan financiële informatie en prestaties
Rapportages in lijn met de CSRD moeten kwalitatieve informatie over de strategie en uitgebreide kwantitatieve informatie (op basis van KPI's) bevatten over thema's als klimaat, water, vervuiling, biodiversiteit en circulaire economie. Daarnaast moeten maatschappelijke aspecten en thema's op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk aan bod komen en wordt de rol van governance, risico en naleving aanzienlijk versterkt.

Konica Minolta in Europa onderneemt al actie om te voldoen aan de eisen die vanaf 2026 voor het Europese hoofdkantoor en enkele van onze dochterondernemingen gelden.


Gegevensbescherming en AVG


De Konica Minolta Group blijft een voortrekkersrol spelen wat betreft wereldwijde best practices op het gebied van gegevensbescherming. Voorafgaand aan de introductie van de AVG in 2018 implementeerde de Konica Minolta Group een vooruitstrevend Beleid inzake gegevensbescherming en AVG met strengere eisen dan de AVG. We passen dit beleid wereldwijd toe om ervoor te zorgen dat onze klanten het hoogste beschermingsniveau krijgen, ongeacht waar ze zich bevinden.


Preventie van fraude, corruptie en witwassen


We streven ernaar onze processen, richtlijnen en ons beleid voor de preventie van fraude, corruptie en witwassen voortdurend te verbeteren. We hebben een Beleid inzake fraude-/corruptiebestrijding, een Europees antiwitwasbeleid, en een Klokkenluidersregeling die is afgestemd op de eisen van de Europese klokkenluidersregeling en daaraan voldoet.
Deze beleidslijnen worden ondersteund door een uitgebreid rapportage- en trainingssysteem op het gebied van compliance.


AI-beleid (kunstmatige intelligentie)

 

Gezien de snelle opkomst van producten en diensten waarbij gebruikgemaakt wordt van AI, hebben we een AI-beleid opgesteld om te zorgen voor een gemeenschappelijk begrip van het juiste gebruik van AI binnen de hele Konica Minolta Group en om haar leden te verenigen in het actieve gebruik van AI om bij te dragen aan het creëren van een betere samenleving waarin de mens centraal staat.