Wie ‘gegevensdiefstal’ zegt, of ‘cyberaanvallen’, denkt misschien in de eerste plaats aan laptops, tablets en andere veelzijdige apparaten. Helaas zijn printers er net zo vatbaar voor. Zonder passende bescherming zijn kantoorprinters een geliefd doelwit voor cyberaanvallen die niet alleen de printers zelf, maar het hele netwerk treffen. Bijvoorbeeld:
Printers die op een netwerk zijn aangesloten slaan gegevens op van wie er toegang toe heeft: IP-adressen, gebruikersnamen en andere gevoelige informatie. Cybercriminelen stelen deze informatie om door te verkopen of om een ransomware-aanval uit te voeren.
Hackers kunnen gecompromitteerde printers aansturen om ongewenste taken uit te voeren. Zo kunnen ze ongepast materiaal afdrukken of printers volledig uitschakelen. Printers kunnen ook worden ‘gebrickt’; in dat geval controleren cybercriminelen de toegang tot functies waardoor de printers eigenlijk onbruikbaar worden.
Cybercriminelen kunnen printers ook aansluiten op een botnet. Dat is een netwerk van privécomputers die met kwaadaardige software zijn geïnfecteerd en als groep worden bestuurd zonder dat de eigenaars ervan op de hoogte zijn. Zo kunnen ze gegevens stelen en cyberaanvallen uitvoeren.
Printers zijn dus behoorlijk kwetsbaar. Gelukkig kunt u de risico’s minimaliseren met de volgende maatregelen:
1. Upgrade regelmatig uw software en hardware
Oudere printers zijn minder compatibel met het huidige, enorme scala aan beveiligingssystemen. Zelfs als uw huidige printer zowel kan printen, scannen als kopiëren kan het raadzaam zijn om al te investeren in een nieuw model met ingebouwde beveiligingsfuncties zoals anti-malware, zelfherstellende input/outputsystemen en versleuteld printen en scannen. Voorzie ook regelmatige firmware-updates om te voorkomen dat uw software vatbaar wordt voor nieuwe bedreigingen.
2. Investeer in gegevensversleuteling
Oplossingen voor gegevensversleuteling zijn niet voorbehouden aan computers. Printers zijn tegenwoordig veelzijdige apparaten die via wifi verbinding maken met andere apparaten, en dit nieuwe datanetwerk moet u uiteraard beschermen. Encryptie helpt om de gegevensoverdracht tussen printers en andere aangesloten apparaten te vervormen, zodat hackers minder makkelijk gevoelige informatie kunnen lezen.
3. Print met veilige functies
Moderne printoplossingen kunnen informatie en geprinte items op verschillende manieren beschermen. Zo blijft bij pull printing de printopdracht van een gebruiker op de server staan tot de gebruiker fysiek aanwezig is om een wachtwoord of een swipe card in te voeren. Dit voorkomt situaties waarin zorgprofessionals afgedrukte documenten met gevoelige patiëntgegevens vergeten en deze op de printer achterlaten, waardoor iedereen ze kan bekijken. U kunt afdruktaken ook zo programmeren dat er afdrukrapporten in worden opgenomen: handig om documenten te controleren en op te volgen, zodat u meteen weet of er iets fout loopt.
Het risico van cyberaanvallen op printers lijkt beperkt, maar de kans is even groot als bij andere apparaten. Door de kwetsbaarheden van uw printinfrastructuur weg te nemen, verkleint u het risico op malware-infecties en datalekken.
Bij Konica Minolta bieden we veilige, mobiele en voordelige oplossingen die niet alleen het risico op blootstelling van vertrouwelijke informatie verminderen, maar er ook voor zorgen dat alleen geautoriseerde zorgprofessionals gevoelige documenten kunnen printen en ophalen. En dat kunnen we zowel implementeren op apparaten op één aangewezen locatie als op apparaten in multi-siteconfiguraties.
Het risico dat hackers het op uw printer(s) gemunt hebben is nooit helemaal uit te sluiten, maar met de juiste apparatuur, kennis en ondersteuning wordt die dreiging aanzienlijk kleiner. Neem vandaag nog contact op met het team van Konica Minolta of bekijk onze zorgpagina voor meer informatie over hoe u uw zorgorganisatie kunt beveiligen.