Voorspellingen omtrent commercieel en industrieel printen voor 2024 – inzichten van Konica Minolta

| 11 januari 2024

Opmerkingen van Olaf Lorenz, hoofd International Marketing, Konica Minolta Business Solutions Europe

De opmars van digitaal printen is niet te stuiten. Onderzoek toont telkens weer aan dat technologie de motor is achter groei, terwijl analoog printen terrein blijft verliezen.


We gaan een drupa-jaar tegemoet waarin digitale printtechnologie de overhand neemt in vergelijking met andere printmethoden. Daarbij blijven we buitengewoon positief gestemd over de toekomst, vooral omdat deskundigen van Smithers¹ nu aangeven dat de verkoop van digitale printapparatuur waarschijnlijk voor het eerst die van analoge apparatuur zal overstijgen in minder dan drie jaar. 

De transformatie naar digitaal printen is tijdens de pandemie drastisch versneld en wordt in de toekomst steeds meer de standaard. De waarde is de beloning voor bedrijven die de technologie implementeren. 


De opmars van digitaal printen is niet te stuiten 


Experts voorspellen een relatief kleine daling in de totale verkoop van printapparatuur in de komende vijf jaar, maar wij zijn ervan overtuigd dat de opmars van digitaal printen gestaag zal doorzetten. Volgens Smithers² laat de wereldwijde markt voor printapparatuur (vorig jaar goed voor $ 16,8 miljard) een zeer kleine daling zien naar $ 16,4 miljard in 2028.  

Terwijl het aantal geïnstalleerde analoge apparatuur afneemt (flexo is het enige analoge printproces dat de komende vijf jaar meer apparatuur zal verkopen), neemt het aantal digitale productieprinters over het algemeen toe volgens Smithers³. Uit de analyse van een periode van tien jaar vanaf 2018 blijkt dat de verkoop van digitale apparatuur tegen 2026 die van analoge apparatuur zal overstijgen. Zowel de verkoop van inkjet- als tonerapparatuur zal toenemen, waarbij inkjet het grootste deel van de stijging voor zijn rekening neemt. Factoren die ertoe leiden dat er steeds minder analoog wordt gewerkt zijn volgens Smithers de verbeteringen in snelheid en kwaliteit, plus de vraag van kopers naar meer maatwerk en kleinere volumes.


Eigen grafiek gebaseerd op Smithers: De toekomst van wereldwijde printmarkten tot 2028 

 

Bovendien zal de groei plaatsvinden ondanks de onzekerheid over een vermeende wereldwijde terugval in de totale printproductie. Het is bemoedigend om te zien dat de sectoren die zich bezig houden met commercieel printen, labels, verpakkingen en afwerking allemaal profiteren van de voortdurende vooruitgang op het gebied van digitaal printen.  


De waarde van digitale printapparatuur zal gestaag toenemen 


Digitaal printen breidt zich uit naar de meeste print-for-profit applicaties en naar labels en verpakkingen. Volgens analisten van Smithers⁴ zal de waarde van digitale printapparatuur tussen 2023 en 2028 gestaag toenemen.  
 
In 2022 waren digitale productieprinters goed voor bijna een derde van de totale waarde van printapparatuur, met een waarde van $ 5,5 miljard. In 2028 zal de verkoop van digitale productieprinters stijgen naar $ 5,9 miljard. 

Productieprinters worden steeds geavanceerder met een hoog automatiseringsniveau en een verbeterde productiviteit, en deze printers worden aangeboden door vrijwel alle fabrikanten, stelt Smithers⁵, en voegt hieraan toe: "Digitaal printen is zeer in trek en inkjet doet het relatief goed. Sommige eindgebruiksectoren staan onder druk en zien een daling, ongeacht het decoratieproces. De twee belangrijkste digitale processen kunnen echter nieuwe kansen creëren dankzij hun vermogen om on-demand te printen, waardoor nieuwe markten ontstaan." 


End-to-end ecosystemen hoog op de agenda 


We zien een toekomst waarin de behoefte aan meer automatisering en aan innovatieve end-to-end ecosystemen hoog op de agenda zal blijven staan. Dit zal een belangrijke drijvende kracht zijn voor zowel klanten als merken en leveranciers.

Door handmatige processen te verminderen en productiestappen te automatiseren, worden frustraties en zorgen weggenomen bij organisaties. Aan de andere kant helpt het om de hoeveelheid materiaal en afval te verminderen. Met het oog op het langetermijnplan van Konica Minolta voor een duurzame toekomst – de EcoVision 2050 – zijn wij ons ook bewust van onze verantwoordelijkheid om de grondstoffen op onze planeet te behouden.  

We zijn ervan overtuigd dat de potentiële gevolgen van de verordening inzake ontbossingsvrije producten van de Europese Unie een belangrijk gespreksonderwerp wordt in 2024. Dit maakt deel uit van een breder actieplan om ontbossing en aantasting van bossen tegen te gaan. Dit plan is voor het eerst uiteengezet in een mededeling van de Commissie uit 2019: 'Bescherming en herstel van bossen wereldwijd: de actie van de EU opvoeren'. Meer informatie vindt u hier⁶ op de website van de Europese Gemeenschap. De nieuwe verordening inzake ontbossingsvrije producten zal naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen verminderen en het verlies aan biodiversiteit doen dalen. Dit maakt deel uit van een breder actieplan om ontbossing en aantasting van bossen tegen te gaan, en omvat ook hout en papier dat hiervan is gemaakt.  


Nieuwe regelgeving zal de verkoop van digitale apparatuur stimuleren 


De verordening is eind juni 2023 ingevoerd en bedrijven/handelaren hebben 18 maanden de tijd om aan de voorschriften te voldoen. Het is opmerkelijk dat hieraan tot nu toe weinig aandacht is besteed in alle onderzoeken die we hebben gelezen, aangezien de verordening eind 2024 al wordt ingevoerd. Hoewel we erkennen dat dit het gebruik van digitale publicaties en digitale informatieborden kan stimuleren, zijn we ervan overtuigd dat het ook zal leiden tot meer verkoop van digitale apparatuur en een snellere digitale transformatie (DX). Dit heeft te maken met de voordelen van digitaal printen: printen op aanvraag, geen verspilling en geen behoefte aan grote voorraden. 

Analist IDC wijst erop dat het probleem van ontbossing door printbedrijven meestal wordt benaderd met een toezegging om vervangende bomen te planten, afhankelijk van de hoeveelheid papier die wordt gebruikt of het aantal geprinte pagina's = herbebossing. In de nieuwe wetgeving wordt echter meer aandacht besteed aan de bebossingssituatie per land, bijvoorbeeld door oude bossen te beschermen. Een van de voorspellingen⁷ in 2024 is dat tegen 2026 60% van alle ondernemingen printgerelateerde doelstellingen voor CO2-compensatie zal hebben. 


Andere opties overwegen in een wereld vol nieuwe kansen 


Deze veranderingen zullen volgens ons ook commerciële printbedrijven helpen zich te richten op complete, milieuvriendelijke productieworkflows, waarbij ze alle mogelijkheden heroverwegen in een wereld vol nieuwe kansen. Workflow-, software- en procesautomatisering zijn, samen met cloudoplossingen, ook belangrijke aanjagers van efficiëntie als onderdeel van het traject naar de ‘slimme fabriek'. Dit alles draagt ertoe bij dat bedrijven de inzetbaarheid van hun productieprinters maximaliseren, storingen sneller oplossen en de printprestaties optimaliseren.  

Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt, is 'programmatisch printen'. Dit proces omvat de integratie van software, hardware en gegevens om printprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren. Dit heeft de potentie om de printsector te transformeren door een meetbaar element van de marketingmix te bieden met een bewezen ROI. Programmatisch printen wint nu al aan populariteit als concept dat de emotionele impact van gepersonaliseerd printen combineert met de directheid van digitale marketing. 


Nieuwe vormen van creativiteit demonstreren tijdens drupa 


Onze niet aflatende toewijding aan onze klanten en aan innovatie komt tot uiting in onze grote aanwezigheid op drupa, 's werelds toonaangevende vakbeurs voor printtechnologieën. Wij staan in hal 8B in Messe Düsseldorf in Duitsland van 28 mei tot en met 7 juni 2024. Op de beurs zullen we alle kansen benutten om nieuwe vormen van creativiteit te demonstreren, waarmee we klanten kunnen helpen nieuwe mogelijkheden te creëren. Meer informatie over onze deelname aan drupa vindt u in deze blogpost.  

We zijn al langer dan tien jaar Europees marktleider op het gebied van productieprinten op A3-formaat en in kleur⁸, en we zijn er trots op dat we enorme vooruitgang hebben geboekt op het gebied van digitaal printen met zowel onze toner- als inkjettechnologieën. Tegelijkertijd erkennen we ook dat onze klanten te maken gaan krijgen met grote uitdagingen in het komende jaar, waaronder 15.000 commerciële en industriële klanten in Europa. Wij zijn er echter van overtuigd dat de problemen waar sommigen mee te maken hebben, zoals de levering van grondstoffen, zullen afnemen.


Onze inzet voor actieve opleidingsprogramma's 


Naast de vraag- en aanbodproblemen zijn al onze klanten, waaronder printbedrijven, converters, CRD's en grote ondernemingen, niet immuun voor andere indirecte effecten van wereldwijde ontwikkelingen. Door de pandemie en de gedwongen lockdown ging een aanzienlijk aantal ervaren medewerkers vroegtijdig met pensioen, wat het tekort aan geschoolde arbeidskrachten nog verder heeft vergroot. Bovendien zijn er steeds meer trends in de richting van thuiswerken. 

We verwachten echter dat onze klanten meer geld gaan uittrekken voor aantrekkelijke opleidingsprogramma's, voortdurende personeelsontwikkeling en een goede balans tussen werk en privé. Doordat onze producten gemakkelijk te gebruiken zijn voor onze klanten, worden hun vacatures aantrekkelijker voor de talenten die ze zoeken. En waarom zou u niet meer jong talent aannemen en hen zelf opleiden! Meer informatie over onze aanpak vindt u in deze blog⁹.  

In de toekomst zal Industry 5.0 nog belangrijker worden. Dit is de nieuwe fase van industrialisatie waarin mensen samenwerken met geavanceerde technologie en robots die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie om werkprocessen te verbeteren. Hiermee zal de mens weer centraal komen te staan in Industry 4.0 en zullen de veerkracht en de focus op duurzaamheid toenemen. 

Wat er ook in het verschiet ligt, wij blijven ons inzetten om al onze medewerkers, klanten en partners de best mogelijke service te bieden.  


   
¹ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Executive Summary, pagina xxiii
² Smithers, The Future of Global Print Equipment Markets to 2028. Introduction, Market overview – printing equipment markets, 2018–28, pagina 9 
³ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Executive Summary, pagina xxiii 
⁴ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Market Overview, pagina 10 
⁵ Smithers: The Future of Global Print Equipment Markets to 2028, Market Overview, pagina 23
⁶ Website van de Europese Commissie, milieusectie, ontbossingsvrije producten. 
⁷ IDC FutureScape: Worldwide Imaging, Printing, and Document Solutions 2024 Predictions
⁸ Infosource
⁹  Konica Minolta, de blog See the Potential: Trek jong talent aan – en leid hen zelf op!  

Contact

Contact

Kevin Maarssen

Expert Corporate Communications

Marketing

Kevin.Maarssen@konicaminolta.eu

News

News

Konica Minolta viert haar succes op drupa met meer dan 200 beursverkopen

Na het demonstreren van end-to-end workflowdemonstraties met betrekking tot de belangrijkste aspecten van toner, inkjet, decoratie, afwerking, etiketten en verpakkingen en het tonen van een holistisch concept van toekomstige trends op drupa 2024...