Verpakkingen en etiketten

Waarom de groei in digitaal etiketten-, verpakkings- en verfraaiingsdrukwerk zal aanhouden

De Europese markten voor het digitaal printen van labels en verpakkingen – en ook de wereldwijde markten – zullen aanzienlijk groeien.

05.01.2024
3 minuten 3 minuten
Thema's:
Inhoudstafel
Dit wordt gestimuleerd door de groeiende trend naar meer automatisering, innovatieve end-to-end ecosystemen en een grotere focus op complete printproductieworkflows in de verpakkings- en labelsectoren.

De vereisten voor labels en verpakkingen worden steeds complexer naarmate de gegevensvraag toeneemt. Toezicht op wet- en regelgeving wordt strenger. Als gevolg daarvan zal de toeleveringsketen steeds meer vertrouwen op labelling als een essentiële bron voor traceerbaarheid, vooral omdat dit de aantrekkelijkheid van merken vergroot.

Het opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor belanghebbenden in de sector, zoals converters, merken en leveranciers. Hierdoor zullen labelprinters gaan onderzoeken hoe digitaal printen kan leiden tot het milieuvriendelijker printen van labels. The Future of Global Print Equipment Markets to 2028 van Smithers beaamt dit: "De vraag naar digitaal geprinte verpakkingen bleef over het algemeen hoog doordat producten als labels in grote volumes werden geproduceerd en niet langer beperkt bleven tot promotiemateriaal in kleine oplagen." Ook was er vanuit de verpakkingsindustrie veel vraag naar digitaal printen op golfkarton.

FINAT had echter een wat lagere prognose voor de algemene groei van de labellingsector, die zal aanhouden in de eerste helft van 2024, volgens de Report & Analysis: The European Narrow Web Market, Finat Radar 21. Dit was deels te wijten aan een 'voortdurende vertraging' in de e-commerceverkoop, die de afgelopen jaren een belangrijke drijvende kracht is geweest. "De vertraging zal aanhouden nu de nawerking van de pandemie wegebt en de hoge inflatie en stijgende rente de vraag aanzienlijk afremmen", aldus het rapport.

Het digitaal printen van labels wordt steeds gangbaarder in de productie, detailhandel, transport, textiel, voedingsmiddelen en dranken, en logistiek. Uit verpakkingstrends blijkt dat veel markten op een kantelpunt staan en rijp zijn voor digitale productie. Dit ondersteunt productie in kleine en grote volumes en creatief labelontwerp.Vooral in de drankenindustrie wordt de komende jaren een toename verwacht in de productie en decoratie van digitale verpakkingen. Geprinte labels met reliëfeffecten, vernis en folie worden steeds belangrijker in de besluitvorming van wijnkopers, vooral met het oog op hun mogelijkheden om vervalsing tegen te gaan. Meer informatie over de ‘wow-effecten' van deze trend van reliëf op papier vindt u hier in onze speciale blog.

Het vertrouwen in digitaal geproduceerde wijnlabels wordt ondersteund door deskundigen uit de sector. The Impact on Changing Run Lengths in Packaging and Labels to 2027 van Smithers stelt over deze trend: "In de komende vijf jaar zullen nieuwe digitale decoratietechnologieën het gebruik van kleinere oplagen stimuleren, iets wat de wijnmarkt graag omarmt. Met de toename van wijnen in de hogere prijsklassen wordt het voor wijnproducenten steeds belangrijker dat het label is voorzien van beveiliging, en vervalsing tegengaat."

Onze vaste klant Firus Druck is een voorbeeld van hoe digitale productie spectaculaire resultaten kan opleveren die een positieve invloed hebben op lokale, nationale en internationale wijnmerken.

Workflow-, software- en procesautomatisering zijn, samen met cloudoplossingen, ook belangrijke efficiëntiefactoren als onderdeel van de trend naar printen in de ‘slimme fabriek'.

We kijken uit naar nauwere samenwerking met klanten en partners uit de branche en zetten ons in voor een revolutie in printtechnologieën en een verbetering van de efficiëntie van de toeleveringsketen.
Van ons voor u: