Print is mijn business

5+1 redenen waarom inkjet (ecologisch) de slimmere oplossing is

Met digitaal inkjet sheetfed-printen bent u ecologisch aan de veilige kant. Waarom? Hier zijn 5+1 goede redenen voor uw volgende bijeenkomst met de klant.

12.06.2023
4 minuten 4 minuten
Inhoudstafel
Laag energieverbruik, gecertificeerd ontinkten of het vermijden van chemische verbindingen die schadelijk zijn voor het milieu: Met digitaal inkjetprinten bent u ecologisch aan de veilige kant. Tel daarbij op een printkwaliteit die sheetfed offset maar net kan evenaren. Daarmee bent u uitstekend voorbereid voor uw volgende bijeenkomst met de klant, vooral als het gaat om duurzaamheid.

Modern inkjetprinten is een van de snelst groeiende printprocessen. Tegen 2032 zal volgens Smithers Pira meer dan 3/4 van het totale digitale printvolume worden geproduceerd op inkjetsystemen. Maar wat maakt deze printtechnologie zo speciaal voor inkopers van prints en hun printers?  Printkwaliteit, kleurstabiliteit en flexibiliteit zijn enkele van de aspecten die digitale inkjet zo aantrekkelijk maken: al enkele jaren bereiken deze systemen dezelfde of zelfs hogere kwaliteit dan offsetprocessen. En inkjet scoort ook punten op het gebied van milieu, bijvoorbeeld door een laag energieverbruik.  

Wat inkjet doet op het gebied van duurzaamheid 

Laten we eens kijken naar onze serie B2+ sheetfed AccurioJetKM-1e om te ontdekken hoe moderne inkjetsystemen u kunnen helpen uw duurzaamheidsdoelen te bereiken, het milieu te beschermen en tegelijkertijd economisch te produceren.  

Steeds meer printbedrijven verschuiven hun productie van offset naar digitaal - om goede (economische) redenen. De serie KM-1e overbrugt deze kloof met de mogelijkheid voor hybride printen door de KM-1e te integreren in bestaande processen, automatisch perfectioneren en het gebruik van vellen van groter formaat mogelijk te maken en te printen op een breed scala aan substraten. En dit alles is ook bevorderlijk voor de duurzaamheid. Mochten uw klanten u dus vragen waarom zij voor digitaal inkjetprinten moeten kiezen, dan zijn hier 5+1 redenen voor u:    

  1. Laag energieverbruik. Voor digitaal printen zijn vanwege het werkingsprincipe geen printplaten nodig die op energie-intensieve wijze moeten worden belicht. Dankzij de nauwkeurige regeling van de inkjetuitvoer is er geen langdradige kleurafstemming tussen apparaten nodig, waardoor de printvoorbereiding aanzienlijk wordt verkort. Bovendien is er dankzij uitharden met led geen droogtijd nodig, waardoor automatisch dubbelzijdig printen van de hoogste kwaliteit mogelijk is. Bij elkaar genomen schatten wij dat er een energiebesparing van wel 50% wordt gerealiseerd in vergelijking met analoge offsetprocessen. Bovendien hebben we dankzij technische verbeteringen het energieverbruik van de KM-1e aanzienlijk kunnen verlagen ten opzichte van zijn voorganger, met wel 40% voor kleiner oplagen.   

  2. Gebruik van gerecycled papier: Digitaal inkjetprinten is beter dan elke andere printtechnologie en kan produceren op gerecycled papier. In tegenstelling tot inktsystemen op waterbasis levert de KM-1e eersteklas afbeeldingen met kraakheldere tekst en hoge lijnkwaliteit, zelfs op moeilijke substraten. 

  3. Gecertificeerd ontinkten:  Ontinkten is het belangrijkste proces voor milieuvriendelijke recycling van papier. Belangrijke processtappen bij het ontinkten zijn de verwijdering van de inktpigmenten uit het papier, de fragmentatie van de inkt in een bepaald formaatbereik en de verwijdering uit de pulp. Pas nadat het papier is ontinkt, kan het in het recyclingproces worden ingevoerd. Onze serie KM-1e is de enige digitale B2-printoplossing op de markt met INGEDE-ontinktingscertificering voor gecoat papier, die zelfs gerecyclede materialen omvat. Dit betekent dat printbedrijven van alle formaten een grote stap kunnen zetten in de richting van duurzamer produceren.  Ons systeem is met vlag en wimpel geslaagd voor alle tests van de International Association of the Paper Recycling Industry. Ook belangrijk om te weten: De inkt uit de serie KM-1e bevat geen minerale olie.  

  4. Minder verbruik: Bij klassieke standaard-inkjetprocessen moet de geprinte afbeelding vaak worden beschermd met vernis om de afbeelding te beschermen. Onze geavanceerde inkjettechnologie maakt dit overbodig. Dit bespaart het gebruik van hulpmaterialen en is een duurzamer alternatief. Een ander aspect: een end-to-end digitaal printproces kan het gebruik van substraten aanzienlijk verminderen. Dankzij de uitstekende kleurstabiliteit en consistentie op elk vel in de oplage wordt afval tot een minimum beperkt.    

  5. Geen VOC-vorming: Het KM-1e-printproces produceert geen vluchtige organische stoffen (VOC's) die negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Bovendien is voor dit printproces weinig water en geen alcohol nodig. De eliminatie van schadelijke stoffen in het printproces is niet alleen vanuit ecologisch oogpunt relevant. Maar biedt ook ruimte aan applicaties die geavanceerder en winstgevender zijn. De KM-1e heeft bijvoorbeeld van de Duitse TÜV Rheinland de internationale certificering 'Geschikt als speelgoed' gekregen. De testorganisatie bevestigt aldus dat de prints die zijn geproduceerd op het systeem, voldoen aan alle nationale en internationale normen voor de veiligheid van speelgoed.  

Dit zijn al 5 goede redenen waarom moderne inkjet de ecologisch slimmere oplossing is.  

En toch zijn inkopers van prints of printbureaus vaak sceptisch als het gaat om de ecologische beoordeling van inkttechnologieën. De reden ligt in vooroordelen die dateren uit offsettijden en verband houden met het uithardingsproces dat daar gebruikelijk is.  'Uv' klinkt niet echt als compatibel met milieuvriendelijkheid. Daarom volgt nog een reden voor digitale inkjet:  

Moderne uitharding met licht heeft zich aanzienlijk ontwikkeld. In plaats van twijfelachtige kwikdamplampen worden voor uv-uitharden nu ledlampen gebruikt. Deze ledlampen stralen niet langer actief licht uit onder 235 nm en verbruiken slechts een fractie van de energie. Dankzij de gesloten productieruimte van de serie KM-1e wordt bedieningspersoneel bovendien niet blootgesteld aan uv-straling. Moderne ledtechnologie is daarom milieuvriendelijk en veilig. 

Milieuvriendelijk printen  

Op led gebaseerde inkjet wordt gekenmerkt door duurzame productieprocessen en milieuvriendelijke componenten.  In de toekomst zal dit printproces vanwege zijn duurzaamheid blijvend worden geaccepteerd als een ecologisch proces. U kunt veilig printen met led-uv zonder uw personeel of het milieu in gevaar te brengen. Dankzij oplosmiddelvrije uv-inkt kunt u uw printprocessen verbeteren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het vrijkomen van schadelijke stoffen in de lucht.  

Lees meer over de toekomst van printen

Lees hier hoe u met onze uv-inkjettechnologieën uw winstgevendheid vergroot, nieuwe mogelijkheden aanboort, de flexibiliteit verbetert en productiever print. 
Dit is misschien ook interessant voor u:

Hoe meer te verkopen met social commerce

Social commerce is een lucratief terrein voor digitale printbedrijven. Hoe te...

Print is mijn business
24.08.2023

Alles wat voor u nu van belang is om te weten over de Europese wet inzake de toeleveringsketen

De aanstaande Europese wet inzake de toeleveringsketen verplicht leveranciers...

Print is mijn business
22.05.2023

De strijd om talent: 7 strategieën voor succes

U vindt de beste medewerkers door te netwerken, professioneel advies in te...

Print is mijn business
19.07.2023
Van ons voor u: