Duurzaamheid

Duurzaam productieprinten: klimaatvriendelijkheid van A tot Z

Hoe Konica Minolta u helpt minder middelen te gebruiken en uzelf te profileren als een duurzame serviceleverancier. Drie uitgangspunten.

15.05.2023
5 minuten 5 minuten
Inhoudstafel
Milieubalans en verkoopkansen: duurzaamheid bij commercieel printen is veel meer dan alleen een marketingconcept. Maar hoe kunnen printbedrijven hun gebruik van middelen zo veel mogelijk terugdringen en zichzelf positioneren als duurzame serviceleveranciers? Dit begint al bij de productie van de printsystemen en is in de gehele waardeketen van uw printproductie aanwezig.

Er is een groeiende behoefte aan duurzame productiemethoden. Het is tegenwoordig ook voor elk printbedrijf noodzakelijk om minder middelen te gebruiken. En dan helpt het dat er voor digitaal printen minder middelen nodig zijn. Dit leidt tot minder afval, waaronder minder extra materialen en verbruiksartikelen, wat een positief effect op de milieubalans heeft. Behalve dat u hiermee goed voor de dag kunt komen bij uw klanten, krijgt u ook grip op vragen over de beschikbaarheid van de grondstoffen en over de stijgingen van de prijzen en de energiekosten. 

 
Drie stappen helpen u om een duurzamer bedrijf te worden:
 
  1. Emissies van broeikasgassen verminderen en voorkomen. 

  1. Gebruik van duurzame energie1 - Volledig overstappen op groene energie. 

  1. Compensatie van onvermijdbare emissies van broeikasgassen als een ander aspect van duurzame productie. 

Bij Konica Minolta helpen we printbedrijven met tal van maatregelen om duurzamer te worden. Dit begint bij de productie van de printsystemen, omvat het efficiënt gebruik van middelen en het besparen op materialen, en strekt zich uit tot recycling. Daarnaast bieden we een compensatieprogramma aan dat uw klanten zal overtuigen. 

Gebruik van gerecyclede materialen  

Voor ons begint duurzaamheid bij de productie van onze productieprinters. Sinds 2012 is Konica Minolta de eerste fabrikant in de printbranche die gerecyclede kunststoffen in haar printsystemen gebruikt. Tegenwoordig bestaan onze productieprinters voor maximaal 15 procent uit gerecycled materiaal. 

Tonerproductie met minder middelen 

Door tonerflessen van gerecycled materiaal te gebruiken hoeven printbedrijven minder middelen te gebruiken tijdens het printen. We hebben onze eigen recyclingmethode ontwikkeld en onze fabriek in Maleisië is erop ingericht om die in grote aantallen te kunnen produceren. Onze tonerflessen bestaan voor maximaal 61 procent uit gerecycled HDPE (hogedichtheidpolyetheen), dat uit lege melkflessen wordt geproduceerd. Het is ons doel dat in de toekomst alle tonerflessen van 100 procent gerecyclede materialen worden gemaakt. 

Gebruik van duurzame energie 

De Konica Minolta Group streeft ernaar om in 2050 net-zero (netto-nul) te bereiken in Scope 2. Daarom zijn we sinds 2019 lid van RE100, een wereldwijd initiatief voor bedrijven die zich inzetten om 100 procent van hun elektriciteit uit duurzame energiebronnen te betrekken. Fabrieken in China produceren al onze productieprintsystemen met 100 procent duurzame energie. Hierdoor is de uitstoot van broeikasgassen voor productieprinters al bij de aanschaf van de apparatuur verlaagd. Onze Franse tonerfabriek werkt voor ons ook uitsluitend met duurzame energie. Het Europese hoofdkantoor van Konica Minolta in Langenhagen, Duitsland, en vele dochterondernemingen in Europa, zoals in Duitsland en Oostenrijk, gebruiken helemaal of bijna helemaal groene energie. 

Door lichtere productontwerpen zijn er minder grondstoffen en energie nodig 
We werken eraan om kleinere en lichtere kantoor- en productieprintapparatuur te maken die verbeterde prestaties bieden. Voor een kleiner en lichter productontwerp zijn minder grondstoffen nodig. Het energieverbruik tijdens de productie en het transport is ook lager. En als ze worden afgevoerd, heeft dit een lagere impact op het milieu.  

Zo is ons digitale AccurioPress C7100-productieprintsysteem ongeveer 25 procent lichter van gewicht geworden in vergelijking met conventionele machines. 

Minder verpakkingsmateriaal 

Al in 2019 hebben we bij Konica Minolta een nieuw materiaal met luchtkussentjes ontwikkeld voor het verpakken en transporteren van de printsystemen als vervanging van het traditionele piepschuim. Hierdoor wordt er minder verpakkingsmateriaal gebruikt voor het transport vanuit de fabrieken in Azië naar het centrale opslagcentrum in Europa en uiteindelijk naar de printbedrijven, leveranciers van printservices en interne printafdelingen.  

Alles bij elkaar genomen verlaagt het gebruik van lichtere en compactere luchtkussentjes het gewicht van de verzendingen met 75 procent per jaar. Tegelijkertijd wordt het volume van de verpakkingen met 99 procent verminderd. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.  

En natuurlijk profiteert u als printbedrijf hier ook direct van: door minder verpakkingsmateriaal en het lagere gewicht hebt u minder afval.  

Door de verschillende initiatieven die in 2021 zijn genomen, is de milieu-impact van de verpakkingen door de gehele toeleveringsketen - van inkoop, assemblage, distributie tot terugwinning en recycling - met ongeveer 1200 ton aan CO2-uitstoot per jaar omlaaggegaan. 

Met het recyclinginitiatief binnen het Clean Planet-programma verzamelen we gebruikte verbruiksartikelen en knappen we die voor hergebruik. Meer dan 9000 Europese klanten zijn al bezig met het recyclen en hergebruiken van de gebruikte verbruiksartikelen van hun printsystemen bij ons. Dankzij de allernieuwste recyclingtechnologie en speciale processen afgestemd op verbruiksartikelen, kunnen we samen met onze klanten voorkomen dat spullen op de vuilstort belanden en verbrand worden.  

Meer dan 90 procent van het afval wordt in secundaire grondstoffen omgezet. Tonerflessen en cartridges krijgen een tweede leven. Ze worden verzameld en opnieuw gevuld. Daarnaast werken we aan het hergebruik van weggegooide tonercontainers door ze te legen en te reinigen, wat beter is voor het milieu.  

INGEDE-gecertificeerd 

Het recyclen van papier zorgt voor een gesloten recyclingkringloop voor printbedrijven en leveranciers van printservices. Bij het recyclen van papier is het van essentieel belang dat de toner gemakkelijk uit het papier kan worden verwijderd.  

Onze Simitri-toner voor productieprintsystemen is speciaal ontwikkeld om zeer goed te kunnen worden ontinkt. Deze ontinktbaarheid is gecertificeerd door de Duitse vereniging INGEDE e.V. (de internationale vereniging van de ontinktingsindustrie). Door deze goedkeuring hebben printbedrijven er vertrouwen in dat ze helpen de papierkringloop te sluiten, recycling te verbeteren en watervervuiling te verminderen. 

Ons aanbod: Het Enabling Climate Compensation-programma 

Klanten die meedoen aan het Enabling Climate Compensation-programma kunnen kiezen om de emissies van de broeikasgassen (BKG) te compenseren gedurende de gehele levenscyclus van de printapparatuur of tijdens het gebruik ervan. Onder de gehele levenscyclus vallen de inkoop van de grondstoffen, het productieproces, het transport, het gebruik en het afvoeren. Het programma steunt klimaatbeschermingsprojecten over de hele wereld, met name in opkomende landen, waar fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame energiebronnen en waarmee dus milieuvriendelijke technologieën worden bevorderd. 

Met dit programma kunt u uw milieudoelstellingen bereiken en uw klanten duurzame printproducten aanbieden, wat u nieuwe verkoopkansen biedt. Met het Enabling Climate Compensation-programma hebben we samen met onze klanten bijgedragen aan het compenseren van meer dan 40.000 ton aan onvermijdelijke CO2-emissies sinds de lancering van het programma in 2015 (per december 2022). 

Dit is misschien ook interessant voor u:

Waarom NU het moment is om te investeren

Meer verkoop via e-commerce, meer omzet voor u: Door in...

Duurzaamheid
27.06.2023
Van ons voor u: