Commercieel printen

Industry 5.0: De focus ligt op de mens

Digitalisering maakt bedrijven efficiënter. Bij Industry 5.0 staat het printpersoneel centraal. De toekomst ligt in een open ecosysteem.

30.05.2023
4 minuten 4 minuten
Inhoudstafel
Industry 5.0 kan een grote invloed hebben op uw processen: van prepress tot afwerking. De grootste uitdaging is om erachter te komen waar inefficiënties zich bevinden en hoe medewerkers kunnen worden ondersteund. Een open ecosysteem in de waardeketen is een oplossing. Lees hoe Konica Minolta printbedrijven helpt met projectmanagement en de juiste partners.

Een artikel van Sacha-Vittorio Paolucci, Head of Industrial Printing bij Konica Minolta 

Digitalisering - ook wel Industry 4.0 genoemd - biedt enorme kansen voor alle branches, van administratief werk en ambachtelijke bedrijven tot grafische ondernemingen. Industry 4.0 verbindt services en productie met IT. Het draait om het in een netwerk opnemen van klantgegevens, leveranciers, producten en machines. Printbedrijven kunnen hun processen optimaliseren en zaken herleiden uit de gegevens, bijvoorbeeld om producten en diensten aan te bieden die de problemen van hun klanten in een vroeg stadium oplossen.  

Bij Industry 5.0 ligt de focus op de mens 

Industry 5.0 gaat hierin nog een stap verder en de mens komt centraal te staan. Waar het om gaat, is hoe nieuwe technologieën medewerkers kunnen ondersteunen en het werk kunnen vergemakkelijken, hoe vervelende taken door AI kunnen worden overgenomen en hoe de werktijd steeds meer kan worden gebruikt voor creatieve taken. 

De oplossing ligt in de kunst om gegevens verstandig te gebruiken om bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Processen kunnen worden gestroomlijnd of van grotere toegevoegde waarde zijn: 

  • Printtaken kunnen sneller en efficiënter worden verwerkt. 

  • De inkoop wordt geautomatiseerd, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken over het bestellen van extra papier of nieuwe toner. 

  • De facturering wordt aan het einde van de printtaak automatisch uitgevoerd, waardoor er ook op resources wordt bespaard. 

  • Gegevens helpen bij de upselling wanneer er advies aan klanten wordt gegeven. 

  • Medewerkers voeren minder routinematig werkzaamheden uit en hebben tijd voor creatief werk. 

Het doel van elk printbedrijf zou end-to-end digitalisering moeten zijn: vanaf de ontvangst van de printopdracht tot de levering en facturering. 

Konica Minolta ondersteunt haar klanten met een systematische aanpak om Industry 5.0 te implementeren. De missie van Konica Minolta is om te horen wat grafische ondernemingen te zeggen hebben, hun huidige situatie te definiëren, uit te zoeken hoe ze de komende jaren kunnen aansluiten en waar ze over vijf tot tien jaar willen staan. Wij willen een partner zijn die onze klanten helpt om dat doel te bereiken. We richten ons op de productiestrategieën van onze klanten om te zorgen voor een efficiënte en duurzame productiecapaciteit en om veerkracht en groei voor onze klanten mogelijk te maken. We richten ons dus niet meer op wat Konica Minolta als leverancier van printtechnologie kan betekenen. Onze focus ligt erop dat we op elk niveau een partner voor printbedrijven zijn en dat we u ondersteunen om Industry 5.0 te realiseren.   

Open standaarden en geautomatiseerde workflows 

Konica Minolta werkt daarom aan het opzetten van een systematische, strategische en gestandaardiseerde structuur die als basis dient voor het implementeren van processen en een open technologie. Het komt er kort gezegd op neer dat de printbranche een ecosysteem nodig heeft dat toegankelijk is voor meer applicaties, net zoals Android dat als smartphonesysteem voor apps is. Dit is de reden waarom Konica Minolta, in tegenstelling tot andere printbedrijven, zich inzet voor open standaarden en API's. 

Vandaag de dag is printen zo veel meer dan alleen maar een nieuwe machine kopen. Het gaat om processen door de hele productieketen, van prepress tot postpress, en om de backoffice, sales en de accessoires.  Vroeger dachten we in termen van geprinte vellen. Tegenwoordig denken we in termen van afgewerkte producten, die-cut, geassembleerd en binnen het kortst mogelijke tijdsbestek geleverd.  

Open ecosystemen voor letterpress en label-on-Demand-Print 

Het is niet eenvoudig om als grafische onderneming Industry 5.0 te implementeren, vooral niet in een branche die gewend is om met gesloten systemen te werken. Maar om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden, is het idee van een platform de juiste oplossing.  

Daarom brengt Konica Minolta bestaande partners bij elkaar die meer dan 15 jaar aan uitgebreide expertise hebben, zowel op het gebied van prepress als postpress. We werken samen met partners met jarenlange kennis en brengen hen in contact met Konica Minolta als hoofdaannemer voor het creëren van een pakket aan verschillende oplossingen die hand in hand gaan. Voor grafsiche ondernemingen betekent dit een langdurige samenwerking en maatwerk voor de implementatie van Industry 5.0. 

In dit kader denkt Konica Minolta aan verschillende ecosystemen - voor labels, voor boekuitgevers en Books on Demand, voor Label On Demand en voor verpakkingen - die een efficiënte end-to-end aanpak ondersteunen. 

Werknemers motiveren en behouden 

Maar de end-to-end benadering bevordert niet alleen de efficiëntie. Nieuwe workflows helpen ook bij een personeelstekort. Veel grafische ondernemingen hebben hun talentvolle medewerkers verwaarloosd en ze handmatige, routinematige, bijna saaie taken gegeven.  Hierdoor is het steeds moeilijker geworden om gekwalificeerde medewerkers te behouden. Medewerkers zijn steeds minder loyaal, met als gevolg dat er op de printmarkt enorm veel mensen van baan veranderen.  

Daarnaast heeft de coronapandemie mensen bewuster gemaakt van het belang van de balans tussen werk en privé. Daarom moet de hele printbranche zich inzetten om het werk weer interessanter en creatiever te maken en om samenwerking aan te moedigen om talenten aan te trekken voor de printsector en om zowel bij de Production Printing als bij de Industrial Printing rekening te houden met de menselijke factor. Met kunstmatige intelligentie (AI), IoT-sensoren en robotica kunnen industriële processen nog efficiënter worden gemaakt. Daardoor zal ook de rol van de medewerker veranderen. Er zullen minder routinematige werkzaamheden en complexere taken worden uitgevoerd, zoals programmeren en het controleren van technologieën. Dat is precies wat Industry 5.0 doet. 

Dit is misschien ook interessant voor u:

De trends die bepalend zijn voor digitaal printen in 2024

De opmars van digitaal printen is niet te stuiten. Voor de printsector zal...

Commercieel printen
09.01.2024

Trek jong talent aan... en leid ze zelf op!

Ga het tekort aan geschoolde werknemers tegen door zelf uw eigen medewerkers...

Commercieel printen
02.01.2024

De evolutie van digitaal printen en een blik op 150 jaar Konica Minolta

Hoeveel bedrijven kent u die al 150 jaar bestaan? Konica Minolta ontwikkelt...

Commercieel printen
01.02.2024
Van ons voor u: