Wat is IT-management en waarom is het belangrijk?

| 24 november 2021

Wat is IT-management en waarom is het belangrijk?

IT vormt het kloppend hart van elk bedrijf. Grote en kleine organisaties hebben tenslotte allemaal hardware, software, netwerken en IT-beveiligingssystemen nodig voor een efficiënte bedrijfsvoering. Een correct gebruik van deze IT-middelen biedt uw bedrijf de kans om te groeien en uw concurrenten achter u te laten. En laat dat nu net datgene zijn waar IT-beheer u bij kan helpen!



IT-management uitgelegd 

IT-management is het beheren en bewaken van alle IT-systemen binnen uw bedrijf. De IT-manager zorgt voor een efficiënte implementatie en onderhoud van allerlei IT-middelen zoals hardware, software en netwerken. Daarnaast ondersteunt  IT-beheer uw werknemers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Het zorgt er namelijk voor dat alle tools, bestanden en data voortdurend beschikbaar en werkzaam zijn. 
 
IT-management omvat onder meer onderstaande taken: 
  • Onderhoud van de bestaande IT-omgeving 
  • Implementeren van nieuwe datasystemen, hard- en software 
  • Ondersteuning bij IT-technische problemen/helpdesk 
  • Waken over de naleving van compliance en security policies en de beveiliging van de gehele IT-infrastructuur 
  • Onderzoek en bepalen van zakelijke vereisten voor IT-systemen 
 
Deze taken zijn maar enkele verantwoordelijkheden van IT-management. Ook de juiste IT-strategie bepalen en meedenken met de specifieke bedrijfsdoelstellingen worden steeds belangrijker. IT-beheer denkt namelijk ook op maat gemaakte oplossingen uit die de verschillende bedrijfsprocessen en workflows binnen uw organisatie versterken. Denk bijvoorbeeld aan workflows voor het goedkeuren van vakantiedagen of voor de opvolging van offertes.  
 

Het belang van IT-beheer 

IT-management kreeg in het verleden ten onrechte weinig aandacht en krediet. De afdeling had voornamelijk een ondersteunende functie, die ervoor moest zorgen dat de bestaande IT-omgeving optimaal werkte. De laatste jaren denken bedrijven daar anders over. IT-beheer is nu niet alleen de fundering van een goede bedrijfsvoering, u wapent er uw organisatie mee voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan innovatieve oplossingen om data te verzamelen en analyseren, automatisatie van bedrijfsprocessen en veilige oplossingen omtrent connectiviteit zoals een beveiligde toegang tot uw netwerken. 
 
Daarnaast beveiligt u via IT-management ook uw IT-omgeving. Een absolute must nu we almaar vaker flexibel werken, het belang van data groeit en er is een sterke stijging van het aantal cyberaanvallen. 
 
Door deze technologische vooruitgang binnen IT, beschikken meer en meer organisaties over de juiste middelen om hun efficiëntie en productiviteit sterk te verhogen. Zo zijn uw medewerkers in staat om overal en met  elk toestel samen te werken aan projecten. Innovatieve technologieën zoals machine learning en artificiële intelligentie zullen het bedrijfsleven nog verder optimaliseren – en met IT-beheer introduceert u hen op de juiste manier in uw organisatie. Niet alles is misschien even geschikt voor uw bedrijf, maar met de juiste kennis kan u groeien en blijven concurreren. 
 

IT-management evolueert voortdurend 

IT-management bestond een lange tijd louter uit de helpdesk bemannen, de IT-systemen om de 5 jaar vervangen en algemeen IT-onderhoud. Dat takenpakket is de voorbije jaren sterk aangevuld met andere belangrijke verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een efficiënte IT-strategie uitbouwen en allerlei nieuwe IT-oplossingen ontwikkelen. Deze evolutie heeft onder meer te maken met de digitalisering, innovatie en het belang van data-analyse. 
 
Bij Konica Minolta weten we maar al te goed dat het niet voor elke organisatie mogelijk is om de juiste IT-kennis in huis te hebben. Heeft u wel IT-medewerkers in dienst dan hebben ze niet altijd de tijd om alle taken binnen IT-beheer uit te voeren. Daarom zorgen we voor, samen met onze IT-partner Aurelium, de nodige expertise om uw bedrijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij een efficiënte bedrijfsvoering. Gaande van het uit handen nemen van het onderhoud tot het uitdenken van een efficiënte IT-strategie. Kiest u voor de laatste oplossing, dan kunnen uw eigen medewerkers zich ontfermen over het dagelijkse beheer van uw IT-omgeving. 
 
Bent u op zoek naar een ervaren partner voor uw IT-beheer? Of wilt u graag meer weten over IT-management van Konica Minolta? Neem dan snel contact op met ons! Samen bekijken we de mogelijkheden.  
 

Schrijf u in voor onze webinars

Schrijf u in voor onze webinars