Waarom updates van uw geconnecteerde toestellen broodnodig zijn

| 16 maart 2022

Vorig jaar kwam een bekende printerfabrikant met patches en firmware-updates voor hun multifunctionele printers. De aanleiding was een beveiligingslek in de toegangspoorten van zo’n 150 printermodellen, waardoor bedrijven kwetsbaar werden voor geavanceerde cyberaanvallen. De patches wisten het lek gelukkig te dichten, maar het voorval benadrukte nog maar eens het belang van updates voor uw slimme bedrijfsapparaten.



Alles wat connected is, moet protected worden

Connected devices zijn niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. The Internet of Things heeft ervoor gezorgd dat zowat elke organisatie met apparaten werkt die via het internet communiceren en samenwerken. Denk aan computers, tablets en smartphones, maar evengoed aan printers, kopieermachines en scanners. Precies omdat die slimme toestellen met elkaar in contact staan, moet u ze voldoende beschermen tegen cybercriminaliteit. Dat doet u via software-updates of updates voor het besturingssysteem. Dergelijke updates worden patches genoemd.
 

Zo gaan cybercriminelen te werk

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Criminelen gaan op zoek naar de zwakke plekken in uw organisatie, zoals kwetsbaarheden in uw software of geconnecteerde toestellen. Het voorval bij de bekende fabrikant is daar een perfect voorbeeld van: de kwetsbaarheden in de multifunctionele printers verhoogden het risico op cross-site printing. Een dergelijke aanval wordt vaak veroorzaakt door een medewerker die onwetend op een onbetrouwbare website terechtkomt. De website geeft vervolgens automatisch een opdracht door aan de printer om een bestand met een corrupt font af te drukken. Op die manier krijgt de hacker toegang tot de printer, waardoor hij de informatie erop kan stelen. En het gaat niet alleen om informatie van afgedrukte of gescande documenten, maar ook om aanmeldingsgegevens en wachtwoorden die met de printer verbonden zijn. Via de getroffen printer kunnen cybercriminelen dus dieper in uw bedrijfsnetwerk geraken en zo ransomware verspreiden. Of het vaak gebeurt? Wel, alleen al in België ontdekte het Kaspersky Security Network maar liefst 2.778.413 cyberaanvallen.
 

Bijkomende voordelen van regelmatige updates

Updates en patches doorvoeren is niet enkel belangrijk voor de beveiliging van uw hardware en netwerk. Het heeft nog meer voordelen. Zo zorgen minder storingen en beveiligingsproblemen ervoor dat uw toestellen vaker beschikbaar zijn voor uw medewerkers. Hoe minder downtime, hoe productiever uw organisatie wordt. Verder staan minder defecten en minder beveiligingsproblemen ook voor minder kosten.
 

Kies voor automatische updates

Hoewel veel bedrijven kiezen voor manuele updates, is Konica Minolta voorstander van automatische updates en patchmanagement. Het vergeten van updates kan immers serieuze gevolgen hebben. Naast veiliger is automatisch updaten ook minder tijdrovend voor uw IT-team. Wilt u toch verder met manuele updates? Voorzie dan zeker verplichte rapportages voor uw patchmanagement of neem een professionele IT-partner onder de arm.
 
Heeft u vragen over het over het uitvoeren van updates en patch management? Contacteer ons dan snel!
 

Blog

Blog

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde...