Slimme videoanalyse verhoogt de veiligheid in uw organisatie

| 2 mei 2022

Videobewaking is een nuttig instrument om de veiligheid op de werkplek in het oog te houden. Maar wat als slimme videoanalyses u ook waarschuwen voor problemen, zodat u meteen kunt ingrijpen?Veel organisaties vertrouwen op videobewaking of CCTV-systemen om de veiligheid van werknemers te bewaken of om gebouwen, ruimtes en waardevolle informatie te beveiligen. Maar het is een arbeidsintensief proces dat niet altijd de beste resultaten oplevert. Gelukkig tilt slimme videoanalyse bewaking nu naar een hoger niveau. De integratie van Artificiële Intelligentie (AI) met videocamera’s maakt geautomatiseerde analyses, detectie en waarschuwingen vooraf mogelijk, wat de veiligheid van zowel mensen, plaatsen als informatie fors bevordert.
 
De klassieke videobewaking of CCTV maakt al lang deel uit van de veiligheids- en beveiligingsprocessen in veel organisaties, maar stuit op een aantal uitdagingen en beperkingen:
  • Er zijn mensen nodig om de videobeelden permanent te controleren en te analyseren. Mensen kunnen echter hun concentratie verliezen, waardoor belangrijke gebeurtenissen onopgemerkt blijven.
  • Er moet gigantisch veel beeldmateriaal worden opgeslagen, waarvan het merendeel nooit meer bekeken hoeft te worden.
  • De bewakingsoplossing begrijpt zelf niet wat er te zien is en kan u dus niet actief op de hoogte brengen van problemen.
 
De geschatte 340 miljoen arbeidsongevallen die elk jaar wereldwijd plaatsvinden tonen aan hoe moeilijk het is om die bewaking goed te regelen. Jammer, want arbeidsongevallen en verwondingen zorgen ook voor veel leed, en ze kosten werknemers en werkgevers hopen geld.
 

Videoanalyse is een echte gamechanger

Slimme videoanalysesoftware (ook videoanalyse genoemd) verandert de zaak ingrijpend. Videoanalyse combineert videobewakingstechnologie met algoritmen en AI, waardoor de technologie de situaties niet enkel registreert, maar ze ook begrijpt. Videoanalyse doet aan constante bewaking én analyse. Er worden enkel mensen bij betrokken (via waarschuwingen) als anomalieën, tekortkomingen, risico's of gevaren worden gedetecteerd.
 
Met een op AI gebaseerde analyseoplossing kunt u uw werknemers in realtime beter beschermen tegen ziekte, ongevallen, verwondingen en zelfs de dood. Deze slimme oplossing beschermt uw organisatie ook beter tegen gegevensdiefstal en inbreuken op de beveiliging.
  

Bescherm uw medewerkers tegen gevaar, ziekte en letsel

Bent u verantwoordelijk voor een complexe omgeving in bijvoorbeeld de productie of logistiek? Dan bent u zich ongetwijfeld bewust van de potentiële gevaren waaraan werknemers kunnen worden blootgesteld, om nog maar te zwijgen van de wettelijke verplichtingen om te voldoen aan de richtlijnen voor gezondheid en veiligheid op de werkplek.
 
Het gebruik van intelligente videoanalyses beschermt uw werknemers tegen een reeks gezondheids- en veiligheidsrisico's via aanpasbare, geautomatiseerde detectie. De technologie kan u ook helpen om iemand die gevaar loopt te lokaliseren en te identificeren. Hieronder vindt u enkele typische toepassingen voor de bescherming van werknemers:
 
  • Controle van de veiligheidsuitrusting
Controleer of werknemers de juiste veiligheidsuitrusting dragen, zoals maskers, brillen, helmen, veiligheidsvesten, handschoenen en laarzen.
 
  • Afstandscontrole
Controleer of de vereiste afstand tussen werknemers onderling of tussen een werknemer en een machine wordt gerespecteerd.
 
  • Verhoog de veiligheid van wie alleen werkt
Bescherm werknemers die er alleen voor staan door lichaamsbewegingen die kunnen duiden op ziekte of letsel te herkennen en te classificeren. Zo kan u sneller ingrijpen.
 
  • Akoestische bewaking
Detecteer geluiden zoals alarmen of hulpkreten via de microfoons van beveiligingscamera’s en grijp tijdig in.
 
  • Spot mensen in gevaarlijke situaties
Detecteer werknemers die zich binnen een vooraf bepaalde uitsluitingszone bevinden of die zich tijdens een noodevacuatie in een gebouw bevinden.
 
  • Temperatuurcontrole
Analyseer warmtebeelden van mensen om te controleren of ze geen te hoge lichaamstemperatuur hebben. Zo kunt u personen die mogelijk ziek zijn scheiden van anderen om de verspreiding van infecties te voorkomen.
 
  • Hoestdetectie
Detecteer mensen die hoesten of niezen met behulp van microfoons van beveiligingscamera's om de verspreiding van infecties te helpen voorkomen.
 

Bescherm uw informatie, ruimtes en eigendommen

Intelligente videoanalyse verhoogt niet alleen de veiligheid van mensen, maar kan u ook helpen bij de beveiliging van ruimtes en het beschermen van belangrijke informatie of waardevolle eigendommen. Zo is videoanalyse ook uitermate geschikt voor de detectie van verdacht gedrag: dat wordt automatisch gesignaleerd aan het beveiligingsteam, zodat het snel kan ingrijpen.
  

Videoanalyse beschermt staatsexamens

Het staatsexameninstituut van Tsjechië drukt jaarlijks honderdduizenden kopieën van het eindexamen aan de middelbare school. Om de integriteit van de documenten tijdens het drukproces te beschermen, gebruikte het instituut tot voor kort standaard videocamerasoftware in de drukkerij. Na een verdacht voorval moest het beveiligingsteam urenlange opnames screenen om bijvoorbeeld iemand te spotten die te lang bij de printer rondhing of stiekem testdocumenten fotografeerde.
 
Vandaag werkt het instituut met de Suspicious Behaviour Detection-software van Konica Minolta, die videoanalyse met aanpasbare algoritmen en AI combineert met Mobotix-videocamera's. Deze intelligente oplossing controleert voortdurend de bewegingen in het afdrukgebied en waarschuwt de beheerder als het verdachte activiteiten detecteert. Naast het bieden van een hogere bescherming leidt de software ook tot grote besparingen op de arbeidskosten.
  

Ook klaar om uw organisatie beter te beveiligen?

Met een intelligente, geautomatiseerde videoanalyse die afgestemd is op de behoeften van uw organisatie kunt u de gezondheid en veiligheid op de werkplek verhogen, de arbeidsomstandigheden verbeteren, de productiviteit opvoeren en uw merkreputatie beschermen. U kunt er ook uw inhoud, informatie en eigendommen beter mee beschermen en er heel wat kosten mee besparen op het gebied van personeel en gegevensopslag.
 
Lees meer over hoe Konica Minolta's slimme oplossingen voor videoanalyse uw organisatie kunnen vooruithelpen. En lees ook onze blog over het gebruik van videoanalyse om kwaliteitsinspectieprocessen te automatiseren in de productie en de logistiek. Zo zet u een serieuze stap richting Industrie 4.0!

 

Blog

Blog

Wapen uw bedrijf tegen hackers: begrijp de 5 fasen van een cyberaanval

Iedereen weet waarvoor termen als 'hacken' en ‘cybercriminaliteit’ staan. Maar wat betekent dat vandaag de dag voor uw bedrijf? Hoe herkent u de symptomen? Wat zijn de beste remedies? En waar kunt u terecht voor adequate...