Betreed het industrie 4.0-tijdperk met videoanalyse voor kwaliteitsinspectie

| 24 maart 2022

Technologieën van de vierde industriële revolutie worden betaalbaarder. Zo kunnen eindelijk ook kleinere fabrikanten hun processen slimmer maken. Ontdek alvast onze oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie!Grote spelers in de maakindustrie en de engineering investeren al een tijdje in industrie 4.0-technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), het industriële IoT, Machine Learning (ML) en robotica. Daarmee digitaliseren ze hun productieprocessen en bouwen ze de slimme fabrieken van de toekomst. Voor veel kleinere spelers waren de vereiste investeringen simpelweg niet haalbaar, waardoor ze worstelden om bij te blijven. Nu de prijzen voor die technologieën zakken, kunnen ook zij zich richten op het verbeteren van hun productie- en engineeringsprocessen. En zo kunnen ze ook efficiënter worden, kosten besparen, uitvaltijd reduceren en fouten, vergissingen en inconsistenties terugdringen.
 

Wat is industrie 4.0?

Industrie 4.0 - ook bekend als de vierde industriële revolutie - staat voor de voortdurende transformatie en digitalisering van productie-, industriële en toeleveringsketenpraktijken met behulp van big data, data-analyse en IoT-apparaten (zoals slimme sensoren). Dit leidt tot meer automatisering, een betere connectiviteit en communicatie, meer zelfmonitoring en betere probleemanalyses zonder dat een menselijke tussenkomst nodig is. Fabrieken die zulke processen integreren, maken de massaproductie van kwalitatievere producten tegen een lagere productieprijs mogelijk.

Het elimineren van menselijke fouten door automatisering en het afleiden van bruikbare inzichten uit productielijngegevens zijn van cruciaal belang voor het verbeteren van de productiviteit en de productiekwaliteit. Kwaliteitsinspectie met behulp van video blijkt hier erg goed te werken.
 

Geen menselijke fouten, wel digitale consistentie

Afwijkingen in fasen van het fabricage-, productie- of assemblageproces - zoals slecht gemaakte onderdelen, beschadigde items of de aanwezigheid van vreemde voorwerpen - kunnen leiden tot vertragingen, eindproducten van mindere kwaliteit, kostbare en tijdrovende herbewerkingen en milieu- of veiligheidsrisico's.

In veel gevallen hangt het opsporen van afwijkingen voordat ze problemen veroorzaken af van visuele kwaliteitsinspecties, die meestal door menselijke inspecteurs worden uitgevoerd. De aard van het proces bepaalt waar de inspecteurs naar kijken:
 
  • Papier, stof of metalen oppervlakken: zijn ze glad en vrij van gebreken?
  • Onderdelen of containers: is er sprake van beschadiging, onvolmaaktheden of verontreinigde onderdelen?
  • Schroeven, moeren en bouten: zijn ze allemaal aanwezig en correct geplaatst?

Iedereen die een repetitieve taak uitvoert - dus ook iemand die visuele inspecties uitvoert – kan vermoeid, verveeld of afgeleid raken. En naarmate de productieprocessen complexer worden, stijgt ook de kans op menselijke fouten. U kunt ze vermijden door softwareoplossingen voor videoanalyse - slimme camera's in combinatie met AI - in te zetten. Automatische visuele kwaliteitsinspecties dus, die daarmee efficiënter en consistenter worden uitgevoerd. Videocamera’s kunnen bovendien 24 uur per dag werken, zodat u geen inspecteurs in dienst moet nemen én moet opleiden. U bespaart dus ook op de personeelskosten. 

Nog een voordeel van videoanalyse is dat u ook visuele kwaliteitsinspectiegegevens kunt verzamelen. Deze gegevens kunnen niet alleen in realtime worden gecontroleerd en vergeleken, maar ook op langere termijn worden geanalyseerd ter ondersteuning van de besluitvorming, productieplanning en procesverbeteringen.
 

Ontdek onze oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie

Konica Minolta heeft een intelligente Visual Quality Inspection (VQI)-oplossing ontwikkeld die niet alleen op AI en slimme videocamera’s is gebaseerd, maar ook machine vision en deep learning integreert om kritieke visuele inspectieprocessen te automatiseren.

Met onze VQI-oplossing kunt u:
 
  • afwijkingen, zoals defecten, vreemde voorwerpen en verontreinigingen identificeren en opsommen;
  • de ernst van elke geïdentificeerde anomalie inschatten;
  • verschillende producten herkennen door te controleren op barcodes of etiketten;
  • uw processen controleren met behulp van een real-time dashboard dat ook lange termijnstatistieken biedt.

Wij zitten met al onze klanten samen om hun processen en pijnpunten te begrijpen en onze oplossing aan de taak in kwestie aan te passen. Onze VQI-oplossing kan worden gebruikt in de maakindustrie, logistiek, opslag en andere sectoren voor toepassingen zoals visuele inventarisinspecties, procesinspecties, kwaliteitsinspecties en kwaliteitscontrole.
 

Tevreden klanten in de farmaceutische logistiek

Bedrijven in de farmaceutische logistiek gebruiken herbruikbare plastic dozen om producten aan apotheken te leveren. Als een klant de producten terugstuurt omdat de verzenddozen beschadigd of vuil zijn, kan dit het logistieke bedrijf duur komen te staan.

Een aantal logistieke bedrijven in Europa, waaronder Phoenix in Tsjechië, gebruiken onze VQI-oplossing al om dit probleem op te lossen. De softwareoplossing inspecteert de verzenddozen in de productielijn op defecten en vuil en geeft de scheider de opdracht om defecte exemplaren van de lijn te verwijderen of vuile onmiddellijk te laten wassen. Onze VQI-oplossing verkleint het risico dat klanten producten terugsturen aanzienlijk.
 

Papierinspectie houdt persen draaiend

Ook in de drukkerijwereld bewijst onze VQI-oplossing al zijn nut. Onze klant, een industriële drukkerij, moest door problemen met de papierkwaliteit soms de rotatiepersen stilleggen. Het langdurige heropstartproces leidde tot een machinestilstand die het bedrijf zich niet kon veroorloven.

Voortaan gebruikt de drukkerij onze VQI-oplossing om het papier te inspecteren op kreukels, scheuren, vreemde voorwerpen en andere defecten. De oplossing brengt de persoperatoren onmiddellijk op de hoogte van alle geïdentificeerde defecten, zodat ze actie kunnen ondernemen en de persen niet stil hoeven te leggen. Bovendien voorziet de VQI-oplossing het bedrijf van de gegevens die het nodig heeft om defecten nauwkeurig te rapporteren aan de papierproducent, die een vergoeding betaalt voor defecte leveringen.
 

Klaar voor de vierde industriële revolutie?

Een intelligente oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie - afgestemd op de behoeften van uw bedrijf - kan u helpen de kwaliteit, efficiëntie en voorspelbaarheid van uw industrieel proces te verhogen. Onze VQI-oplossing levert niet alleen nauwkeurigere en consistentere inspectieresultaten dan menselijke inspecteurs ooit kunnen bereiken, maar zet u ook op het spoor van automatisering en digitalisering.

Lees meer over hoe Konica Minolta's oplossing voor visuele kwaliteitsinspectie uw bedrijf kan helpen.

Heeft u vragen over thema’s binnen industry 4.0 of VQI? Neem dan snel contact met ons op!

Blog

Blog

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde...