Ignite 2021 Spring Edition: VIVA en andere nieuwigheden van Microsoft

| 29 april 2021

Ignite 2021 Spring Edition: VIVA en andere nieuwigheden van Microsoft

Naar goede gewoonte organiseerde Microsoft vorige jaar het Ignite event om enkele nieuwigheden aan te aankondigingen. Helaas werd het een virtueel event door het uitbreken van COVID-19 en besloot Microsoft ook om het op te delen in twee aparte online events: één in het najaar van 2020 en één dit voorjaar.  Begin maart vond dus het Ignite Spring Edition plaats waar de aandacht voornamelijk gevestigd werd op Microsoft Viva, maar er kwamen natuurlijk ook nog enkele andere nieuwe features van Microsoft 365 aan bod. In deze blog geven we u graag de belangrijkste key notes van Ignite 2021 Spring Edition. 
 

Nieuwe functionaliteiten voor Outlook 

Op het Ignite event stelde Microsoft allereerst enkele updates voor Outlook voor, meer bepaald features omtrent time management. Op die manier kunnen uw werknemers hun agendapunten beter beheren en opdrachten efficiënter inplannen:  
 

Suggested times  

Deze nieuwe functionaliteit binnen Outlook werd dit voorjaar uitgerold naar business klanten wereldwijd die hun professioneel account gebruiken in Outlook voor Android en iOS. ‘Suggested times’ maakt gebruik van Artificiële Intelligentie om specifieke momenten voor te stellen waarop contacten beschikbaar zijn voor meetings. AI probeert de voorkeuren, verplichtingen en prioriteiten van de organisator te begrijpen en vervolgens tijdstippen voor te stellen waarop de andere deelnemers beschikbaar zijn.  
 

Outlook Calendar Board  

Outlook Calendar Board geeft een vrije weergave van de reeds gekende rasterweergave en is nu beschikbaar in de webversie van Outlook. Deze nieuwe functionaliteit zorgt voor een duidelijke en gecentraliseerde visuele manier voor het beheren van bestanden, herinneringen, agenda’s en takenlijsten. Outlook Calendar Board is uit te testen door eenvoudig in te loggen op Outlook web en "Board" te selecteren in het menu bij agendaweergaven.  
 

Microsoft Viva: een uniek Employee Experience Platform 

Microsoft Viva was al eerder aangekondigd, maar de echte voorstelling van het platform vond plaats tijdens het Ignite event begin maart met veel nieuws en updates.  
 

Microsoft Viva toegelicht 

Microsoft Viva wordt vernoemd als het eerste “Employee Experience Platform voor het digitale tijdperk”. Met het platform verzamelt uw bedrijf inzichten, communicatie, resources, kennis en leerprocessen op één enkele plek. Medewerkers kunnen er vervolgens, in teams of alleen, wanneer en waar dan ook gebruik van maken. Microsoft Viva kan gezien worden als een uitbreiding op de bestaande apps van Microsoft Teams en Microsoft 365. Het platform heeft 4 modules, namelijk:  
 

- Microsoft Viva Insights
Viva Insights biedt u inzicht in en geeft aanbevelingen voor de integratie van goede werkgewoontes binnen uw organisatie.  
 

- Microsoft Viva Topics  
Met deze module kunnen uw medewerkers zich met de nodige kennis binnen het eigen bedrijf bewapenen. Microsoft hanteert voor dit kennisplatform Artificiële Intelligentie. 
 

- Microsoft Viva Learning  
Binnen deze module kunnen werknemers opleidingen volgen en of kennis delen. Managers kunnen met Viva Learning ook controle uitvoeren over de status van de aangeboden cursussen en leermogelijkheden toewijzen aan bepaalde medewerkers. 

- Microsoft Viva Connections  
Viva Connections zorgt voor één toegangspunt voor alle interne communicatie en verhoogt zo de betrokkenheid van personeel. De module centraliseert op een gepersonaliseerde manier nieuws en interessante gesprekken en brengt deze tot bij uw werknemers. Viva Connections kent een eenvoudige implementatie omdat het volledig geïntegreerd is met Teams, Yammer en SharePoint.  
 

Viva-nieuwtjes vanop Ignite Spring Edition  

Microsoft kondigde op de Spring Edition van Ignite ook enkele boeiende nieuwtjes aan over de verschillende modules van Microsoft Viva. We sommen ze even voor u op:  

- Viva Insights  
Viva Insights is al reeds beschikbaar in public preview, maar ook de virtuele ‘commute experience’ zal uitgerold worden als onderdeel van de Viva Insights-applicatie. Het vernieuwde tabblad ‘Home’ wordt dan ook uitgerold en biedt u de kans om: op de hoogte te blijven van lopende opdrachten en projecten, complimenten te sturen naar collega's, op elk moment van de werkdag een pauze te nemen en na te denken over uw gevoelens, zonder dat u Microsoft Teams hoeft te verlaten.  

- Viva Learning  
Viva Learning verscheen deze maand in public preview en bevat nieuwe functionaliteiten zoals: 

  • Het highlighten van interessante zoekresultaten en aanbevelingen door data uit Microsoft Graph te halen met Viva Learning  
  • Het gebruik van Teams Admin Center om Viva Learning te managen 


- Viva Topics  
Viva Topics is nu beschikbaar en gebruikt Artificiële Intelligentie om uw medewerkers informatie te geven over de apps die ze vaak gebruiken. Dit gebeurt door op automatische wijze expertise en inhoud te organiseren over alle teams en tools heen.  

- Viva Connections  
Sinds 31 maart is de Teams-desktop van Viva Connections voor alle klanten stap voor stap, mits de juiste acties, beschikbaar als deel van hun reeds gebruikte Microsoft 365-licentie.  
 

Microsoft Teams behoudt sterke plek met nieuwe features 

Microsoft kondigde ook enkele nieuwe functionaliteiten van Microsoft Teams aan op het Ignite event:  
 

Dynamische weergave beschikbaar  

Teams Dynamic View ordent op een slimme manier vergaderelementen voor een optimale presentatie. U kunt tijdens uw presentatie de galerij bovenaan het scherm plaatsen, zodat deelnemers bovenaan in het venster verschijnen. Zo ervaart u een meer natuurlijk oogcontact tijdens uw presentatie.  
 

PowerPoint Live beschikbaar voor iedereen 

Met deze feature kunt u tijdens uw presentatie notities, slides of chatgesprekken toevoegen en deelnemers in één weergave plaatsen. Deelnemers kunnen vervolgens op hun eigen ritme deze contentstukken doornemen.  
 

Teams Connect  

Microsoft Teams Connect is beschikbaar in private preview. Deze feature helpt bedrijven zonder problemen samen te werken met externen zoals leveranciers, klanten en partners via gedeelde Teams-kanalen. Later dit jaar zal Teams Connect algemeen beschikbaar worden. Deze functionaliteit gebruikt de uitgebreide samenwerkingsmogelijkheden van Teams met behoud van controle over toegang tot info en data. Met gedeelde kanalen kunt u personen toevoegen aan slechts één kanaal in plaats van aan een heel team.
  

Intelligent speakers in Teams  

Intelligent speakers zullen later dit jaar beschikbaar zijn in private preview. Met behulp van innovatieve spraakherkenning en AI kan “intelligent speakers” herkennen wie in een Microsoft Teams Room aan het spreken is.  
 

Nieuwe functies voor privacy, naleving en beveiliging  

Deze nieuwe functionaliteiten zorgen voor een betrouwbare en veilige samenwerking en online communicatie: 
- Uitschakelen video  
Deze feature is bedoeld om mogelijk storende situaties tijdens presentaties of vergadering te vermijden  

- Mogelijkheid tot invite-only meetings  
Met deze functie kunt u ervoor zorgen dat slechts de beoogde personen kunnen deelnemen aan een meeting  
 

Large gallery en Together Mode nu beschikbaar  

Deze Teams-weergaven zorgen voor een aangenamere ervaring tijdens online vergaderingen en verhogen het samenhorigheidsgevoel op afstand beduidend. In de Together Mode kunt u alle personen binnen een meeting samen met u in een virtuele ruimte plaatsen, denk bijvoorbeeld aan een aula. Met Large Gallery is het dan weer mogelijk om online te vergaderen met een grote groep deelnemers, zo’n 49 personen, in een specifieke grid van 7 x 7. Op die manier ziet u elke deelnemer tijdens de vergadering. 
 

Presentatiemodus  

Met de presentatiemodus in Teams kunt u de weergave van  uw videofeed en content veranderen voor het publiek. Nieuwe functionaliteiten die binnenkort beschikbaar zijn:  

- Reporter: geeft u de mogelijkheid om content boven u schouder te laten zien als een visueel hulpmiddel wanneer u presenteert  

- Side-by-side: uw videofeed zal tijdens de presentatie weergegeven worden naast de content  

- Standout: tijdens de presentatie zal uw videofeed vóór de gedeelde content weergegeven worden 


Heeft u interesse in één of meerdere van deze nieuwe features? Neem dan snel meer contact op met ons voor diepgaande informatie over Microsoft 365 en Microsoft Viva. Of u kunt ook de Teams infosessie volgen van onze IT-partner Aurelium om meer te weten te komen over deze efficiënte productiviteitsapp. 
 

Schrijf u in voor onze webinars

Schrijf u in voor onze webinars