Share
Digitale transformatie maakt ondernemingen efficiënter, verhoogt de productiviteit, verbetert de relaties met klanten en zorgt voor meer flexibiliteit. Wie concurrerend wil zijn, heeft haast geen keuze: digitaal gaan is de enige manier om in sneltreinvaart mee te evolueren met de verwachtingen van de markt. Digitaal betekent echter niet noodzakelijk ecologisch. Hoe zorgt u ervoor dat de sprong naar bits en bytes geen aanslag wordt op moeder natuur?
Drie pijlers zijn belangrijk wanneer u over digitale transformatie nadenkt, en eventuele analoge oplossingen ernaast analyseert. Alle oplossingen en diensten hebben impact op het milieu tijdens hun productie, hun gebruik en op het einde van hun levensduur. We bekijken waar de impact vandaan komt, en wat u kan doen om die te minimaliseren.
Zowel een blad papier en een balpen als een laptop of server veroorzaken druk op het milieu tijdens hun productie. Die is niet altijd zichtbaar bij aankoop. De fabricage van een laptop is bijvoorbeeld goed voor 70 procent van de totale energieconsumptie van het toestel gedurende een typische levensduur. Bovendien kost het ongeveer 6.500 liter aan water om een laptop te bouwen. Ook een blad papier verschijnt niet uit het niets: 100.000 vellen papier maak je met ongeveer acht bomen, goed voor een CO2-uitstoot van zes ton voornamelijk gegenereerd door de verbruikte energie. De vellen papier hebben ongeveer 32.000 liter water nodig. Om te printen, moet u nog de productiekosten van de printer meerekenen. Zowel digitale als fysieke documenten drukken dus hun stempel. Wilt u de impact op de omgeving van uw digitale transformatie beperken, dan is een eerste stap om de milieukosten van de hardware te drukken. Refurbished toestellen zijn daarbij de beste oplossing. Door een toestel dat al geproduceerd is, een nieuw leven te geven, elimineert u de productiekosten. Zelfs wanneer het energieverbruik van een toestel misschien een tikkeltje hoger is dan bij de allernieuwste generatie, weegt dat niet op tegen het feit dat u een bestaand toestel blijft gebruiken. Dat geldt zowel voor laptops als voor printers. Ook voor papier kan u deze redenering doortrekken. Gerecycleerd papier vereist geen nieuwe bomen, en drukt een aanzienlijk kleinere stempel op de omgeving. Vraag u in het moderniseringstraject van uw bedrijf dus telkens af of u wel echt splinternieuw materiaal nodig heeft. Of kan u aan de slag met refurbished hardware en gerecycleerd papier?
Ook in gebruik drukken oplossingen en toestellen hun stempel. Een computer en een printer verbruiken duidelijk energie, daarvoor betaalt uw onderneming rechtstreeks de rekening. Minder duidelijk is misschien het verbruik van cloudoplossingen. Migratie naar de cloud is desondanks een pijler in de meeste digitale transformatietrajecten. In de cloud betaalt u voor het gebruik van een dienst, losgekoppeld van het elektriciteitsverbruik. Toch is het gebruik van cloudoplossingen belastend. De oplossingen draaien immers in datacenters en die verbruiken energie voor servers en koeling. Let wel: een modern datacenter is efficiënter en dus milieuvriendelijker dan een exemplaar in een eigen serverkast, maar de energiekosten lopen toch op. Wereldwijd verbruiken datacenters vandaag twee tot vier procent van de alle beschikbare energie en dat aandeel stijgt jaar na jaar. 1 GB aan data opslaan in de cloud heeft zo een CO2-kostenplaatje van ongeveer 0,28 kg. 1 GB downloaden consumeert drie kilogram. Bewaart u 3.500 mails, dan heeft dat een vergelijkbare CO2-impact van een autorit van een kilometer. Artificiële intelligentie verbruikt nog meer. Telkens wanneer u een eenvoudige vraag stelt aan bijvoorbeeld ChatGPT, gaat een krachtige server in een datacenter aan de slag. Iedere vraag heeft meetbare energiekosten. Al naargelang de chatbot, de vraag en de achterliggende hardware verbruikt een eenvoudige query 0,001 tot 0,01 kWh. Recent onderzoek wijst uit dat ruim 60 procent van de Nederlandse ondernemingen in het kader van digitale transformatie al aan de slag is met AI. Die bedrijven kunnen concurrerende voordelen plukken, maar daar staan duurzaamheidskosten tegenover. Dat alles wil uiteraard niet zeggen dat u de modernste digitale oplossingen niet mag omarmen, integendeel. Het is wel belangrijk om u bewust te zijn van de impact van zowel lokale als cloud-oplossingen. Zeker met de verplichte Europese ESG-rapportage is het relevant om te weten welke oplossingen uw onderneming heeft omarmd, waar ze draaien, en wat hun werkelijke kosten zijn.
Uw printers, laptops en servers hebben een beperkte levensduur. Zelfs wanneer u refurbished koopt en goed nadenkt over uw verbruik, komt er een moment waarop u afscheid moet nemen van toestellen. E-waste is een onvermijdelijk gevolg van een digitale transformatie. Volgens Eurostat verscheen er in 2021 13,5 miljoen ton aan elektronische toestellen op de markt, en werd er 4,9 miljoen ton aan e-waste opgehaald. Iedere persoon is volgens de Europese statistiek dienst per jaar goed voor ongeveer elf kilogram aan elektronisch afval. Wereldwijd wordt slechts 17,4 procent van het afval correct gerecycleerd, in Europa is dat 40 procent. Wanneer u een toestel uit productie neemt, doet u er goed aan om het correct te recycleren. Veel fabrikanten hebben terugnameprogramma’s voor hun hardware, waarbij die op een veilige en duurzame manier ontmanteld wordt. Stop afgedankt materiaal niet weg in een opslagkast, want de componenten in laptops en printers kunnen misschien nog gebruikt worden om andere toestellen te herstellen of te refurbishen. De recyclage van elektronica levert bovendien waardevolle materialen op, die anders van elders moeten komen. Konica Minolta draagt bij aan duurzaamheid door middel van innovaties voor bedrijven en de maatschappij. Bovendien helpen we onze klanten hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te verwezenlijken.
15 oktober 2024
Nederland is een Microsoft-land, en de logische stap voor iedere organisatie die het Microsoft-ecosysteem heeft omarmd, is een migratie naar Microsoft 365. De voordelen lijken vooraf haast vanzelfsprekend, maar achteraf blijft u misschien op uw...
11 oktober 2024
27 september 2024
17 september 2024
26 juli 2024