Growth mindset: de sleutel tot agile werken

| 14 juli 2021

Growth mindset: de sleutel tot agile werken

Blog door Liza de Kind, Arbeidsmarktcommunicatie Specialist



Het bedrijfsleven is voortdurend in beweging. Als medewerker moet je mee evolueren, blijven leren en je flexibel kunnen opstellen. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is niet voor iedereen even eenvoudig en dat heeft alles te maken met je mindset. In deze blog wil ik het dan ook graag hebben over de growth mindset als sleutel tot agile werken. Ik leg je uit wat dit precies is en wat het verschil is met een fixed mindset. Ik licht ook enkele essentiële principes van een growth mindset toe en vertel je hoe je jouw mindset kunt veranderen.
 

De verschillen tussen fixed mindset en growth mindset

Hoewel mensen zelden beschikken over een mindset die helemaal ‘fixed’ of helemaal ‘growth’ is, is het belangrijk om de duidelijke verschillen tussen beide mindsets te (her)kennen.
 

Fixed mindset

Mensen met een fixed mindset gaan ervan uit dat intelligentie, talent en capaciteiten bepaald zijn en vaststaan. De gedachtegang is: “Ze zijn aangeboren, je kan er niets meer aan veranderen en als je fouten wil vermijden, moet je vooral blijven doen waar je goed in bent”.
 
Helaas is deze manier van denken achterhaald en kan het jou behoorlijk beperken. Zo richt je je vooral op het bewijzen van vaardigheden en talent, wat het risico op faalangst of perfectionisme verhoogt. Dat heeft impact op je doorzettingsvermogen of het uitproberen van nieuwe ervaringen. Je vermijdt bepaalde opdrachten of taken omdat je er minder goed in bent en vervolgens fouten kan maken. Een fout veroorzaakt immers negatieve commentaar en vergroot het succes van anderen, waardoor zij als een bedreiging aanvoelen.
 
Een fixed mindset zorgt ervoor dat je je onzeker voelt waardoor je nieuwe kansen laat schieten. Het maakt je ook minder flexibel als werknemer en dat belemmert agile werken. En laat dat nu net iets zijn waar bedrijven steeds vaker naar op zoek zijn, medewerkers die goed mee evolueren met veranderingen, zich weten aan te passen en goed kunnen samenwerken.
 

Growth mindset

 Dit is het omgekeerde van een fixed mindset. Als je beschikt over een growth mindset ga je ervan uit dat je je vaardigheden, talent en intelligentie verder kunt ontwikkelen. Je probeert nieuwe dingen uit, zet door als het tegenzit en leert uit fouten. Uitdagingen aangaan en durven ervoor te gaan zijn dan ook je motto. Je beseft dat ieder persoon aan een eigen tempo groeit en gelooft in je eigen capaciteiten om verder te ontwikkelen. Je gaat daarnaast aan de slag met je minpunten en zoekt naar manieren om die te verbeteren.
 
Een bedrijf dat succesvol is en uitgroeit tot een florerende organisatie, heeft leidinggevenden in dienst die beschikken over een growth mindset. Ze moeten immers op een positieve manier omgaan met de voortdurende veranderingen in het bedrijfsleven. Daarom gaan deze bedrijven op zoek naar leergierige talenten met een growth mindset.
 
De wereld is niet zwart-wit is en de meeste mensen hebben een combinatie van beide mindsets in zich. Alleen zal de ene wat meer invloed hebben dan de andere. Gelukkig staat een fixed mindset minder vast dan je denkt, want elk persoon met een fixed mindset kan nog altijd evolueren naar een growth mindset.
 

Belangrijke principes van growth mindset

Hoe doe je dat precies, evolueren naar een growth mindset? Ik geef je graag enkele belangrijke must do’s om dit te doen:
 

Durf fouten te maken en leer de nodige lessen

Fouten maken is menselijk. Ja, het klinkt ontzettend cliché, maar het is wel de waarheid. Het belangrijkste is dat we uit onze fouten leren en onze talenten of vaardigheden aanscherpen. Over het algemeen wordt niemand beter van een fout te verzwijgen of de schuld van zich af te schuiven, integendeel zelfs. Trial and error, zo gaat het met alles in het leven.
 

Doe iets nieuws

Iets nieuws uitproberen is altijd een beetje eng en spannend, maar bekijk het als een kans om iets nieuws te leren en blijf vooral uit de buurt van het idee dat je het onmiddellijk perfect moet doen. Hulp vragen is daarbij aangewezen wanneer nodig en opnieuw: accepteer dat je fouten mag en kan maken, zolang je er iets van leert.
 

Vraag om feedback

Feedback ontvangen is niet altijd eenvoudig, maar besef dat feedback niet bedoeld is om je minpunten in de schijnwerpers te zetten, maar juist om ze te helpen verbeteren. Vraag daarom actief feedback aan collega’s en je leidinggevende. Het is een belangrijke bron van informatie om verder te kunnen groeien in je mindset én je talenten.
 

Waarom is een growth mindset belangrijk?

Tot slot leg ik je uit waarom het evolueren naar een growth mindset belangrijk is, zowel voor jou als als werknemer of als werkgever:
 

  • Het motiveert je om nieuwe kansen te grijpen en dingen te leren die je nog niet kende. Dat helpt dan weer jouw persoonlijke groei én vergroot je skillset. Een growth mindset helpt je immers bij het overwinnen van obstakels en geeft je zelfvertrouwen een flinke boost zonder dat je daarvoor bevestiging van anderen nodig hebt.
     
  • Mensen met een growth mindset ontwikkelen zich beter in hun carrière omdat ze zich meer durven inzetten, zich flexibel durven opstellen en de drive hebben om mee te evolueren met de voortdurende veranderingen. Doorzettingsvermogen en vastberadenheid vormen dan ook belangrijke en zeer gegeerde eigenschappen in een werknemer.
     
  • Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar talenten met een growth mindset. Het zorgt ervoor dat ze mee kunnen evolueren op de markt en blijven groeien in de toekomst.

 
Beschik jij over een growth mindset en wil je je talenten verder uitbouwen bij Konica Minolta? Of misschien leun je nog wat aan tegen een fixed mindset, maar ben je op zoek naar een bedrijf waar je de nodige kansen krijgt om je growth mindset verder te ontplooien en nieuwe uitdagingen aan te gaan? Kom dan eens kennis maken bij Konica Minolta voor een van onze vacatures of webinars, of meld je aan voor de digitale inhousedag voor studenten
 

Schrijf u in voor onze webinars

Schrijf u in voor onze webinars