Een geslaagde digitale revolutie op maat van uw budget? Zo begint u eraan!

| 8 augustus 2023

Sinds de wereldwijde pandemie weten we allemaal dat digitale technologieën omarmen broodnodig is om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Rest de vraag hoe u die digitalisering het beste op maat van uw organisatie en budget aanpakt. Het antwoord vindt u in deze blog.Er bestaat geen magische one size fits all-aanpak voor een digitale revolutie. Sommigen beweren dat u er verstandig aan doet om eerst het laaghangend fruit te plukken om snel resultaten te boeken, maar de makkelijkste ingrepen zijn niet altijd de beste. Ook is het vaak lastig om dat zogenaamde laaghangend fruit überhaupt te identificeren, vooral als er meerdere projecten in de pijplijn zitten. Daarom zoekt u beter eerst grondig uit welke digitale verandering uw bedrijf precies nodig heeft, welk budget ertegenover staat en welke resultaten u ervan verlangt. 
 
Digitale verandering implementeren brengt altijd een aantal uitdagingen met zich mee. Vaak is het budget de eerste zorg van kleine bedrijven. Ook (opzettelijke of passieve) interne weerstand speelt dikwijls een rol. Hou in elk geval rekening met onderstaande, cruciale aandachtspunten als u digitale verandering doorvoert. 
 

Betrek de juiste mensen en teams 

 
Bij het plannen van digitale initiatieven is het essentieel om de juiste mensen uit het hele bedrijf bij elkaar te brengen. Naast het identificeren van de juiste bedrijfsdoelstellingen, stelt overleg met deze sleutelfiguren/teams u ook in staat om de KPI's te identificeren die ervoor zorgen dat het project op schema blijft. Digitale verandering vereist een investering in zowel mensen als middelen. Meestal gaat het om initiatieven die over meerdere afdelingen lopen en waarvoor er input, expertise en management nodig is vanuit alle betrokken teams of afdelingen. 
 
Of dit proces nu geleid wordt door een intern team of met de steun van een technologiepartner, een open discussie en eerlijke samenwerking zijn hoe dan ook essentieel om een juist beeld te krijgen van het huidige digitale maturiteitsniveau van uw organisatie. U hebt simpelweg een volledig overzicht nodig van alle betrokken processen om de transformatie succesvol te laten verlopen in de richting van uw digitale doelen. 
 

Zorg voor een uitgebreid assessment 

 
Zodra alle juiste mensen aan boord zijn, merkt u waarschijnlijk snel dat iedereen zijn eigen prioriteiten heeft en dat die veelal niet met elkaar overeenkomen of in lijn liggen met de algemene bedrijfsdoelen. Een objectieve kijk op de situatie is dus van vitaal belang. Welke onderdelen kosten onnodig veel tijd en geld? Welke investeringen lonen wel de moeite?  
 
Zonder een deugdelijk assessment – zoals het kosteloze en vrijblijvende Konica Minolta DX360° Digital Maturity Assessment – kunt u eenvoudigweg niet bepalen waar uw bedrijf zich bevindt op de weg naar digitale verandering, welke financiering nodig is en welke digitale initiatieven de grootste impact zullen hebben op uw bedrijfsdoelstellingen. Zodra het assessment afgerond is, weet u precies welke transformatie écht nodig is en waar er potentiële synergieën tussen verschillende afdelingen liggen. 
 

Leg uw prioriteiten vast 

 
Door een grondig assessment uit te voeren krijgt u niet alleen een duidelijk beeld van de uitdagingen, maar ook van de aanzienlijke mogelijkheden die de digitale revolutie voor uw organisatie biedt.  
 
Zo’n assessment versterkt uw businesscase, omdat het u in staat stelt tastbare uitgaven en operationele cijfers bloot te leggen. Nadien kunt u een prognose maken van de kosten en verwachte opbrengsten van alle mogelijke inspanningen richting digitale transformatie. U kunt nu ook de impact voorspellen op kostenbeheer, werknemersefficiëntie en klantervaring. 
 
Zo’n assessment geldt bovendien als uitstekend vertrekpunt om uw technologievereisten en de volgorde waarin u de projecten wilt uitvoeren te bepalen. Kortom, u bevindt zich nu in de perfecte positie om een realistisch en begroot plan op te stellen dat de digitale veranderingsbehoeften van uw bedrijf in evenwicht brengt met het beschikbare budget. 
 

Hou het hoofd koel 

 
De digitale revolutie in uw bedrijf hoeft zeker niet te beginnen met de meest grandioze of baanbrekende technologie, zoals de introductie van robotica of een toewijding aan AI, wat een aanzienlijke investering met zich meebrengt. 
Oplossingen zoals geautomatiseerde workflows, gegevensanalyse en het benutten van de kracht van cloudhosting zijn perfect om een efficiënte cultuur van (deeltijds) werken op afstand te installeren en zijn meestal ook voor kleinere bedrijven financieel haalbaar. Ze stimuleren de bedrijfsprestaties al na enkele weken en bieden een solide basis voor digitale veranderingen op de lange termijn. 
 
Heeft u vragen over de digitale transitie in uw bedrijf? Neem dan snel contact met ons op!
 
 

Konica Minolta’s DX360° Digital Maturity Assessment

Doe onze gratis Digital Maturity Assessment en ontvang binnen enkele minuten een gedetailleerd rapport met aanbevelingen over hoe u de productiviteit, samenwerking, verbinding en klantgerichtheid van uw bedrijf kunt verbeteren. 

Doe de assessment

Blogs

Blogs

5 uitdagingen bij de overstap naar Microsoft 365

Beveiliging, flexibiliteit, naadloze integratie en samenwerking: de voordelen van een overstap naar Microsoft 365 zijn legio. Toch profiteren veel organisaties nog niet van het cloudgebaseerde aanbod van Microsoft. We bekijken vijf hordes die een...