Digitaal werken: meer dan een trend

| 22 november 2021

Digitaal werken: meer dan een trend

Digitalisering is essentieel en bedrijven zetten hier steeds meer op in. Wat begon met het digitaliseren van documenten voor een verbeterde informatieopslag, evolueerde naar het efficiënt verzamelen en verwerken van massa’s data en het stroomlijnen van bedrijfsprocessen.“Digital is the way to go”, nu en in de toekomst. Organisaties wereldwijd zijn het daarover eens en ook de huidige pandemie heeft deze stelling kracht bijgezet. In 2020 werden bedrijven, groot en klein, gedwongen om  versneld te digitaliseren. Het voorzien in de nodige digitale middelen was plotseling een noodzaak zodat werknemers thuis kunnen werken. 
 
Maar hoe veel je werkgever je ook faciliteert in de benodigde digitale tools, als werknemer moet je natuurlijk ook zelf mee evolueren in de nieuwe, digitale manier van werken. Je moet je ‘digital competence’ ontwikkelen. 
 
In deze blog vertel ik jou meer over wat ‘digital competence’ precies betekent, waarom digitaal werken zo belangrijk is en wat interessante trends voor ‘digital working’ zijn.  
 

Wat is digital competence? 

Kort gezegd betekent digitaal competent zijn niets meer dan met behulp van digitale technologieën op een efficiënte en veilige manier je doelstellingen bereiken. Omdat bedrijven steeds meer investeren in digitaal werken moet je als medewerker mee kunnen bewegen met deze evolutie. Sterker nog: talent dat 'digital savvy’ is, is een enorme aanwinst voor veel bedrijven. 
 
De Europese Commissie boog zich over deze belangrijke evolutie en ontwikkelde zelfs een framework voor digital competence, bestaande uit 5 pijlers: 
 
  • Informatie en data literacy
Dit omvat onder andere het zoeken en terugvinden van digitale data, informatie en content. Tevens is het beoordelen van de relevantie van de bron en de inhoud belangrijk. 
 
  • Communicatie en samenwerking 
Dat houdt in: interactie, communicatie en samenwerking door middel van en met behulp van digitale technologieën. 
 
  • Creatie van digitale content 
Dit is het ontwerpen, bewerken en verbeteren van digitale inhoud. Het integreren van informatie en kennis in content en tegelijkertijd begrijpen hoe auteursrechten en licenties moeten worden toegepast.
 
  • Veiligheid 
De kennis van zaken hebben om apparaten, content, persoonlijke data en privacy in digitale omgevingen te beschermen.   
 
  • Probleemoplossend werken 
Dit betekent het identificeren van behoeften, en het oplossen van problemen in digitale omgevingen. Daarnaast omvat dit het gebruiken van digitale tools om processen en producten te innoveren door steeds de vinger aan de pols te houden inzake digitale transformatie. 
 

Het belang van digitaal werken 

 Het gaat verder dan simpelweg overstappen van een papiercultuur naar digitale documentatie. Naarmate technologie evolueert, verandert ook het bedrijfsleven en onze maatschappij. De digitalisering stelt ons in staat om sneller en efficiënter diensten en producten te leveren aan klanten en consumenten. Een digitale manier van werken helpt ons dan ook te kunnen blijven voldoen aan deze snelheidsvereiste en biedt de mogelijkheid om tot vernieuwende oplossingen te komen.  
 
Denk bijvoorbeeld aan hoe digitaal werken een snelle informatieoverdracht teweegbrengt zodat je als werknemer steeds beschikt over alle benodigde data en informatie om taken uit te voeren. Je kan van over de hele wereld en op allerlei devices samenwerken met collega’s, klanten en andere externe partijen om een project een succes te maken. Digitaal werken gaat dan ook hand in hand met de agile werkmentaliteit die bij steeds meer bedrijven gehanteerd wordt. 
 
Digitaal werken stimuleert het automatiseren van bedrijfsprocessen en het creëren van handige workflows, zodat werknemers minder kostbare tijd verliezen en zich volledig kunnen focussen op het behalen van de doelstellingen.  
 

Digitaal werken: de trends 

 En wat brengt de toekomst op digitaal vlak? Ik som graag enkele interessante trends op voor succesvol digitaal werken: 
 
  • Thuiswerken en de digital workplace 
Waar thuiswerken vroeger een taboe was, is het nu bijna overal een tendens geworden. Deze trend zal de komende jaren zeker nog aan de top blijven in zowel grote als kleine bedrijven. Organisaties kiezen zelf hoe zij invulling geven aan het thuiswerken, bijvoorbeeld met een Hybride beleid, zoals bij Konica Minolta. Maar feit is dat de digital workplace een blijver is, net als samenwerkingstools zoals Microsoft Teams en Cloud computing. 
 
  • No code platforms en citizen developers 
Bedrijven staan vaak onder druk om snelle resultaten te leveren waardoor developers te maken krijgen met een enorme vraag naar nieuwe toepassingen. Om hen te ontlasten, worden er steeds meer ‘no code platforms’ ontwikkeld zodat werknemers zelf aan de slag kunnen in het ontwikkelen van eenvoudige oplossingen. Zo’n werknemer heet een ‘citizen developer’ en is een expert die de business-vragen kan vertalen naar een technologische oplossing zonder hulp van de IT-afdeling. 
 
  • Verdere evolutie in procesautomatisering 
Het automatiseren van bedrijfsprocessen is een van de grootste voordelen van digitaal werken en dat zal in de toekomst blijven evolueren. Bij het uitdenken en realiseren van dergelijke workflows zullen organisaties steeds meer over de verschillende silo’s denken. Zo werken we bij Konica Minolta met multidisciplinaire teams. Het gehele proces wordt onder de loep genomen en geoptimaliseerd, niet enkel meer voor een bepaalde afdeling.  
 
Een mooi voorbeeld daarvan is  de automatisering van de informatieflow door het gehele bedrijf. Een efficiënt documentmanagementsysteem zorgt ervoor dat jij als medewerker steeds beschikt over alle informatie die je nodig hebt om jouw taken uit te voeren, waar je ook bent. Hetzelfde geldt voor jouw collega van een andere afdeling. 
 

Hoe speelt Konica Minolta in op digitaal werken? 

Bij Konica Minolta herkennen we het belang van digitaal werken en de trends voor de komende jaren. We bieden dan ook verschillende oplossingen voor het opzetten van de meest efficiënte digital workplace voor onze klanten. Denk bijvoorbeeld aan onze Smart devices, onze verschillende Digital Office solutions en IT Solutions 
 
Natuurlijk zetten we zelf ook in op het uitbouwen van digital working bij Konica Minolta. Dit doen we onder meer door ons eigen hybride beleid. Zo hebben we het afgelopen jaar ontdekt dat thuiswerken vele voordelen biedt. We zijn allemaal een stuk digitaal vaardiger, staan minder in de file naar het werk en hebben daardoor meer privétijd. De focus ligt steeds meer op het hybride werken: het flexibel kiezen van de locatie waar je je werk uitvoert en daarbij slim gebruikmaken van digitale hulpmiddelen.  
 
Ben jij op zoek naar een werkgever die digitaal werken ziet als vereiste voor een succesvolle toekomst en er voluit voor wil gaan? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina!
 

Schrijf u in voor onze webinars

Schrijf u in voor onze webinars