Back-up

uw reservekopie van essentiële bedrijfsdata.

 

Back-up

 
Data is cruciaal voor elke onderneming. Toch wordt er vaak laks omgegaan met data security. Maakt u regelmatig een back-up van al uw data? Heeft u een back-upoplossing die voldoende beveiligd is? En hoe snel kan u deze data in geval van nood terug herstellen?
 

Wat is een back-up?

 
Een back-up is een reservekopie van al uw bedrijfsgegevens en zorgt ervoor dat u uw bestanden terug kan herstellen bij dataverlies. Denk maar aan diefstal van een bedrijfstoestel, cyberaanvallen en malware, een stroompanne of een brand.
 

Waarom een back-up maken?


Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf altijd een reservekopie heeft van essentiële bedrijfsdata, raden we u aan om een back-upstrategie uit te tekenen of een disaster recovery plan op te stellen. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken over uw data.
 

Disaster Recovery
Een disaster recovery plan is een strategisch document dat u helpt de bedrijfsactiviteiten zo snel mogelijk weer op te pikken en de schade zoveel mogelijk te beperken bij dataverlies. Het is een draaiboek dat omschrijft wat er moet gebeuren om de risico’s zo veel mogelijk in te perken, en bevat de te ondernemen stappen wanneer er zich een incident voordoet.

Bedrijfscontinuïteit
Data security is een actueel onderwerp voor veel ondernemers. Uw business continuity kan in gevaar komen door cybercriminelen, malware en ransomware. Maar ook een brand, waterschade, diefstal, computer- of serverstoringen, stroompannes, technische storingen en menselijke fouten, kunnen de dagdagelijkse werking van uw bedrijf verstoren.


Back-upstrategie


Een back-up maken van uw bedrijfsdata is een fundamentele stap in elk disaster recovery plan. Houd dus zeker rekening met onderstaande vragen tijdens het opstellen van uw back-upstrategie:

  • Welke data moeten precies in de back-up worden opgenomen?
  • Volstaat het om data te back-uppen of moeten volledige systemen kunnen hersteld worden?
  • Hoe ver in de tijd wilt u kunnen teruggaan (hoeveel versies moeten worden bijgehouden)?
  • Wat is een aanvaardbaar dataverlies bij een incident (hoeveel uur, dagen,…)? 
  • Hoe snel moeten systemen terug up and running worden gebracht?


Lokale of externe back-up?

De back-upstrategie die u kiest zal bepalen welk back-upscenario het beste bij uw onderneming past. We raden elke onderneming aan om voor een geautomatiseerde back-up oplossing te kiezen, zodat er maandelijks, wekelijks, of zelfs dagelijks een back-up wordt gemaakt van al uw bestanden. Mogelijke back-upscenario's zijn:

  • On-premise back-up (intern)
  • Back-up in de cloud (extern)
 
De veiligste back-upstrategie is echter de combinatie van een on-premise én een externe back-up. Met een on-premise back-up kan u uw data mogelijk sneller herstellen, maar een externe back-up is een goede fallback bij, bijvoorbeeld, waterschade of brand in uw kantoorgebouw.
 

Heeft uw onderneming een back-upstrategie nodig?


Bedrijven slagen er nog steeds niet in om een back-upstrategie op te stellen die past bij de noden van de onderneming. En dat terwijl dit heel wat problemen kan voorkomen in de toekomst. Maak een afspraak met één van onze experts en ga samen met hen op zoek naar een back-upstrategie die past bij uw organisatie.

 

Lees meer op onze blog

Wat zijn de security valkuilen van thuiswerken?

De voorbije jaren zijn er heel wat technologische innovaties ontwikkeld die sterk hun stempel drukten op het bedrijfsleven. Denk bijvoorbeeld aan de digitalisering, cloud computing, artificiële intelligentie en internet of things. Stuk voor stuk dragen ze bij aan een efficiëntere manier van werken, binnen en buiten de muren van het kantoor.

Lezen

Veiligheidslek in Windows DNS - Onderneem zo snel mogelijk actie

Recent is er een nieuw datalek ontdekt in Windows DNS. Deze kwetsbaarheid, ‘SigRed’ genaamd, stelt hackers in staat om malafide verzoeken naar uw DNS-server te sturen, en kan zo uw hele IT-infrastuctuur in gevaar brengen. Het probleem wordt erkend door Microsoft als een veiligheidsrisico van het allerhoogste niveau.
Lezen

Thuiswerkers: pas op voor phishing!

We moeten allemaal even roeien met de riemen die we hebben. Zo ook de cybercriminelen. Nu iedereen massaal thuiswerkt door de coronaproblematiek, passen ook hackers hun praktijken aan. En thuiswerkers blijken een ideale slachtoffer te zijn.
Lezen