Welke skills hebben young professionals nodig in de future workplace?

| 16 november 2020

Als young professional is het niet altijd makkelijkop de arbeidsmarkt. Je bent nog niet zo lang geleden afgestudeerd, beschikt in de meeste gevallen over relatief weinig werkervaring en komt vanwege de coronacrisis en het beperkte aanbod aan geschikte vacatures moeilijk aan een baan. Dus als je die felbegeerde job dan eindelijk in de wacht sleept, wil je natuurlijk slagen! Maar hoe word je succesvol in een nieuwe werkomgeving, die bovendien in sneltreinvaart is gedigitaliseerd?


Het noodgedwongen thuiswerken door de coronamaatregelen heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven kiezen voor een digitale manier van werken. Volgens Nyenrode Business Universiteit is de impact van digitalisering op de arbeidsproductiviteit in Nederland goed nieuws. In verschillende sectoren wordt digitaal communiceren, werken en samenwerken het “nieuwe normaal”. Hierdoor krijgt de virtuele zorg voet aan de grond, is online lesgeven eerder regel dan uitzondering en wordt er op grote schaal thuisgewerkt in de zakelijke dienstverleningssector.

Wat zijn de vaardigheden van de toekomst?
Omdat digital skills sterk aan verandering onderhevig zijn, heeft elke young professional een aantal basisvaardigheden nodig om te kunnen slagen op de werkplek van de toekomst. Dit zijn de vijf belangrijkste:


Kritisch denken
Wie kritisch denkt, denkt voor zichzelf. Dankzij kritisch denken kan je op een realistische en zelfstandige manier invulling geven aan activiteiten en werkzaamheden. Als je al op relatief jonge leeftijd kritisch leert denken, zal dit jouw analytische vaardigheden en probleemoplossend vermogen versterken. Stel daarom veel vragen en wees positief kritisch, ook tegenover opdrachten van jouw leidinggevende en zeker als je twijfelt over het doel of de praktische uitvoerbaarheid ervan.

Aanpassingsvermogen

Omdat onze werkplek verandert, dien je over een gezonde dosis aanpassingsvermogen te beschikken. Experimenteer daarom met nieuwe toepassingen en wees niet bang om oude denkpatronen te doorbereken! Wees je ervan bewust dat eenvoudige taken steeds vaker worden geautomatiseerd met behulp van nieuwe technologieën zoals robotic process automation (RPA) en kunstmatige intelligentie (AI). Je blijft dus vooral relevant als je werkzaamheden uitvoert waar je specifieke kennis en vaardigheden voor nodig hebt. Maak daarom handig gebruik van e-learning platformen zoals Linkedin learning. Daar vind je per kerndiscipline verschillende online workshops, die vaak in losse modules worden aangeboden. Door deze regelmatig te volgen, werk je actief aan je professionele ontwikkeling en vergroot je jouw carrièreperspectief.

Communiceren

De technologische vooruitgang van de laatste jaren heeft onze manier van communiceren versneld. Daarom wordt van jou verwacht dat je informatie in korte tijd kunt interpreteren, samenvatten en begrijpen. Je moet jezelf goed kunnen uitdrukken en daarbij vaker gebruikmaken van nieuwe technologische communicatieplatformen zoals Teams, Yammer en Slack. Hoewel je in het begin misschien even moet wennen aan deze platformen, zijn actief luisteren en doorvragen nog altijd belangrijke basisvaardigheden voor goede communicatie, ook in een digitale werkomgeving. Verdiep je daarom altijd in je gesprekspartner, toon begrip voor zijn of haar standpunten en stem je boodschap hierop af zodat die aankomt zoals hij bedoeld is.

Openstaan voor diversiteit
Diversiteit op de werkvloer neemt toe en is belangrijker dan ooit. Volgens de Rijksoverheid presteren organisaties met een divers personeelsbestand zelfs beter dan bedrijven met een eenzijdige workforce. Volkomen logisch dat van jou verwacht wordt dat je goed kunt omgaan met mensen van verschillende achtergronden. Als je openstaat voor diversiteit, leidt dat tot meer positieve interacties, een betere samenwerking en grotere verscheidenheid aan opvattingen, meningen en gezichtspunten. Kortom, omarm diversiteit en zorg voor een prettige werkomgeving waarin jij en jouw collega’s optimaal presteren!

Neem initiatief
Jouw succes in de werkomgeving van de toekomst valt en staat met het zien en benutten van kansen. Wacht vooral niet totdat je een taak krijgt toebedeeld, maar neem het heft in eigen handen en toon initiatief. Zet jouw specifieke talenten in en kom geregeld met oplossingen voor bestaande problemen. Maak jezelf nieuwe vaardigheden eigen waarmee niet alleen jij vooruitgang boekt, maar waar de hele afdeling van profiteert.


Ben jij een enthousiaste young professional met affiniteit voor IT én die brede ervaring op wil doen in de technologiesector? Dan maken we graag kennis met je! Stuur jouw motivatie en/of vragen naar onze Corporate Recruiter Liza de Kind via Liza.deKind@konicaminolta.nl en wie weet drinken we snel virtueel koffie!


 

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!