De vijf belangrijkste trends op het gebied van de digitale werkomgeving die zakelijk succes zullen stimuleren in 2023

| 21 december 2022

Het is duidelijk dat de digitale werkomgeving zich in 2022 verder heeft ontwikkeld, zelfs nadat het gebruik hiervan in de twee voorgaande jaren drastisch is toegenomen. Het moderne virtuele kantoor heeft tijdens de pandemie een groot aandeel gehad in het faciliteren van werken op afstand. Hierdoor zijn er geen geografische beperkingen meer en wordt de trend van hybride werken gestimuleerd in veel verschillende sectoren. Bredere problemen, zoals de wereldwijde klimaatcrisis, de crisis met betrekking tot de kosten van levensonderhoud en de aanhoudende oorlog in Oekraïne zullen de digitale werkomgeving in 2023 blijven beïnvloeden. Organisaties en bedrijven willen kosteneffectief en concurrerend blijven en tegelijkertijd kunnen inspelen op de veranderende verwachtingen en behoeften van medewerkers en de voortdurende tekorten aan vaardigheden. Daarom zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van digitale werkplektechnologie voor het waarborgen van de productiviteit en tevredenheid van medewerkers en het behouden en aantrekken van talent.


Konica Minolta heeft vijf belangrijke trends in kaart gebracht die de digitale werkomgeving in 2023 in het bijzonder zullen beïnvloeden en vormgeven. Sommige van deze trends waren vorig jaar ook al aan de orde en blijven mogelijk een prominente rol spelen, aangezien veel trends op het gebied van de digitale werkomgeving gericht zijn op de lange termijn en de komende jaren zullen blijven terugkomen.
 
Trend 1: Strengere regelgeving op het gebied van klimaatbescherming: De CSRD komt eraan
Tijdens de COP 27 van november 2022 in Egypte bleek hoe moeizaam de onderhandelingen verlopen als het gaat om het afspreken van strenge klimaatdoelstellingen. Vooral de Europese landen hadden vooraf hogere ambities. In 2019 werd de European Green Deal voor het eerst gepresenteerd, waarmee de lidstaten van de EU zich tot doel hebben gesteld om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en zo de afspraken na te komen die in 2015 tijdens de COP 21 in Parijs zijn gemaakt. Om dit vanuit een zakelijk perspectief verder te ontwikkelen, heeft de EU onlangs overeenstemming bereikt over de aangekondigde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waarin bedrijven worden verplicht om jaarlijks verslag uit te brengen over de effecten en risico's van hun activiteiten op bestuurlijk, sociaal en milieugebied. Bedrijven moeten zich voorbereiden op de CSRD, omdat deze vanaf 2024 geleidelijk wordt ingevoerd voor verschillende categorieën bedrijven, en omdat deze de voorgaande richtlijn inzake niet-financiële verslaglegging zal vervangen. In plaats van de huidige 11.700 bedrijven in Europa zullen er ongeveer 50.000 verslag moeten uitbrengen volgens de CSRD.[1]
 
De druk om duurzaamheid aan te tonen neemt toe als gevolg van specifieke wetgeving, en de verwachtingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen worden groter. Daardoor wordt de manier waarop alle organisaties zaken doen steeds kritischer tegen het licht gehouden. Het milieubeleid van Konica Minolta bevordert bijvoorbeeld duurzame ontwikkeling en winstgevende groei door de integratie van ecologische, economische en sociale perspectieven in de bedrijfsstrategieën. Hierdoor kunnen activiteiten worden uitgevoerd in harmonie met alle aspecten van het menselijk leven en het milieu. Dit omvat naleving van wetten en richtlijnen, aandacht voor het milieu met betrekking tot de levenscyclus en recycling van producten, preventie op het gebied van vervuiling en ondersteuning van de bredere duurzame samenleving.
 

Trend 2: Groeiend belang van communicatie- en samenwerkingstools in tijden van hybride werken
De overgang naar hybride werken heeft voor veel bedrijven aangetoond dat oudere communicatieplatforms (zoals e-mail) niet langer voldoen aan de behoeften met betrekking tot intensievere online samenwerking. Microsoft Teams was cruciaal voor werken op afstand en samenwerking tijdens de pandemie en heeft bewezen dat het veel meer is dan een concurrent van Zoom als het gaat om videogesprekken. Teams dient als hub voor teamwerk en faciliteert projectmanagement, chats/gesprekken en vergaderingen, en het delen en schrijven van content. En dat allemaal op één plek. Het toenemende belang komt ook tot uitdrukking in de cijfers: Sinds februari 2020 is voor de gemiddelde Teams-gebruiker de wekelijkse vergadertijd met 252% toegenomen en er werden in februari 2022 elke week 32% meer chats verstuurd ten opzichte van maart 2020.[2]
 
Als Microsoft Global Managed Partner kan het erkende expertteam van Konica Minolta organisaties van elke omvang en elk type verder helpen bij het realiseren van de communicatie- en samenwerkingsvoordelen van het complete aanbod aan Microsoft-tools, waaronder Microsoft 365 met Teams. Hiermee kunnen bedrijven hun activiteiten beter organiseren en beter communiceren met hun medewerkers. Met behulp van Microsoft-teams en het bredere Microsoft 365-pakket kunnen organisaties bedrijfsprocessen moderniseren en digitaliseren, zodat deze naadloos in hun hybride werkomgeving passen en overal en via elk apparaat toegankelijk zijn. Dit maakt hun bedrijfsactiviteiten volledig flexibel.
 

Trend 3: Medewerkers hebben behoefte aan flexibiliteit wat betreft hun werktijden en werkplek
Met het oog op 'The Great Resignation', oftewel 'Het grote ontslag', na de pandemie moeten organisaties de best mogelijke ervaring bieden om de huidige medewerkers betrokken en tevreden te houden en tegelijkertijd nieuw talent aan te trekken. Dit geldt met name voor medewerkers van generatie Z. 58% (tegenover 43% in totaal) van hen overweegt om dit jaar van werkgever te veranderen.[3] Een derde (31%) van de Europese medewerkers is de afgelopen twee jaar al van baan veranderd.[4] De belangrijkste redenen om een baan niet te accepteren, zijn onder andere een gebrek aan flexibele werktijden (37%) en flexibiliteit wat betreft de werkplek (28%)[5]. Verder hecht 53% meer waarde aan gezondheid en welzijn dan vóór de pandemie[6]. Bedrijven die hiermee rekening houden en een betere balans tussen werk en privé bieden door middel van flexibele systemen, voldoen aan de verwachtingen van hun medewerkers, trekken nieuw talent aan, verbeteren de productiviteit en behouden hun concurrentiepositie.  
 
Met het Intelligent Connected Workplace-portfolio biedt Konica Minolta uitgebreide ondersteuning en oplossingen, zodat bedrijven een heel scala aan tools voor flexibel werken volledig kunnen benutten. Oplossingen voor werken op afstand en voor thuiskantoren omvatten cloudservices, samenwerking en communicatie, mobiel printen, beveiligingsservices en informatiebeheerservices – allemaal ontworpen om bedrijven en teams volledige flexibiliteit te bieden.


Trend 4: IT-as-a-Service en Desktop-as-a-Service voor meer flexibiliteit in moeilijke tijden
IT-as-a-Service biedt aanzienlijke voordelen voor elk bedrijf. In plaats van IT-hardware, -software en -services rechtstreeks aan te schaffen, ontvangen bedrijven alles wat ze nodig hebben tegen een vaste prijs voor elk teamlid. Hierdoor zijn hoge opstartkosten en een interne IT-voorziening voor het beheer niet meer nodig, terwijl de inbegrepen kosten voor onderhoud en upgrades voorspelbaar en betaalbaar blijven. Bedrijven kunnen hun IT-functies eenvoudig op- of afschalen om te voldoen aan de commerciële en teambehoeften. Desktop-as-a-Service gaat nog een stapje verder door een virtuele desktop aan een individu of specifieke groep mensen te leveren op basis van hun functievereisten. Wanneer een medewerker vertrekt en geen toegang tot bedrijfsgegevens meer nodig heeft, kunnen de machtigingen snel en eenvoudig worden ingetrokken. Dit maakt het systeem zeer veilig en kosteneffectief.  
 
Als onderdeel van de Managed IT Services biedt Konica Minolta zowel Software-as-a-Service (Cloud Print) als Infrastructure-as-a-Service. Hierbij neemt Konica Minolta het beheer en onderhoud van applicaties over, evenals servers, opslag en netwerken voor de klant in de cloud, zodat klanten zich geen zorgen hoeven te maken over de werking van de technologie. Konica Minolta vertrouwt voornamelijk op diens eigen Europese datacenters in Hannover (Duitsland) en Stockholm (Zweden) om ervoor te zorgen dat deze gegevens volledig beschermd en beveiligd worden en maximaal beschikbaar zijn. Desktop-as-a-Service maakt ook deel uit van Workplace One, een compact pakket voor digitale werkplekken dat bestaat uit een beheerde Microsoft 365-omgeving, beheerde back-upservices, monitoring en beheer op afstand en een op SharePoint gebaseerd bedrijfsportaal, dat al met succes wordt verkocht in Zweden.
 

Trend 5: Meer doen met minder - AI en een steeds grotere digitale wereld      
Nu het Internet of Things (IoT) zich kennelijk grenzeloos blijft uitbreiden, worden steeds meer systemen opgenomen in bedrijfsnetwerken. Deze explosie van beschikbare gegevens op de werkplek zorgt ervoor dat kunstmatige intelligentie (AI), die processen en patronen aanleert, grote kansen kan bieden bij het automatiseren van workflows. Hierdoor kan er een hoger rendement worden gerealiseerd dankzij kostenbesparingen en kan de tijd van geschoolde medewerkers beter worden benut.
 
Dit hangt ook samen met Robotic Process Automation (RPA), waarbij AI bepaalde processen overneemt (vaak repetitieve, arbeidsintensieve functies). Videoanalyse is een ander belangrijk aspect van deze automatisering. De Video Solution Services van Konica Minolta omvatten bijvoorbeeld niet alleen de beveiligingsapplicaties, maar zijn ook perfect voor het monitoren van productielijnen voor kwaliteitscontrole, applicaties voor gezondheid op het werk om de veiligheid van personen te waarborgen (zoals kwetsbare mensen die gevaarlijke ruimtes binnenlopen) en het detecteren van brand. Door gebruik te maken van krachtige AI- en cameratechnologie zijn de applicatiemogelijkheden vrijwel eindeloos.  
 

quotation marks

Naarmate bedrijven en organisaties van allerlei aard meer met minder willen doen, zal de digitale werkplek in 2023 en daarna nog belangrijker worden. De druk om duurzaamheid te verhogen en tegelijkertijd hybride werken en flexibiliteit op de werkplek te ondersteunen, zal leiden tot een grotere druk op de IT-voorzieningen en een toenemend gebruik van automatisering. Konica Minolta's Intelligent Connected Workplace portfolio is ontworpen om in al deze behoeften te voorzien vanuit één deskundige leverancier, zodat organisaties zich met een gerust hart kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Olaf Lorenz

Head of International Marketing Division, Konica Minolta Business Solutions Europe

 

[1] Duurzame economie: Parliament adopts new reporting rules for multinationals, 2022, https://www.europarl.europa.eu/news/de/press-room/20221107IPR49611/sustainable-economy-parliament-adopts-new-reporting-rules-for-multinationals

[2] Grote verwachtingen: Making Hybrid Work Work, Microsoft, 2022, https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/great-expectations-making-hybrid-work-work

[3] Grote verwachtingen: Making Hybrid Work Work, Microsoft, 2022, https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/great-expectations-making-hybrid-work-work

[4] Situatie omtrent hybride werken 2022: Europe, Owl Labs, 2022, https://owllabs.eu/state-of-hybrid-work-emea/2022

[5] Situatie omtrent hybride werken 2022: Europe, Owl Labs, 2022, https://owllabs.eu/state-of-hybrid-work-emea/2022

[6] Grote verwachtingen: Making Hybrid Work Work, Microsoft, 2022, https://www.microsoft.com/en-us/worklab/work-trend-index/great-expectations-making-hybrid-work-work
 

Contact

Contact

Kevin Maarssen

Expert Corporate Communications

Kevin.Maarssen@konicaminolta.eu

News

News

Konica Minolta door Quocirca uitgeroepen tot marktleider in cloud print services

Konica Minolta is benoemd tot marktleider in Quocirca's beoordeling van het Cloud Print Services Landscape, 2024, vandaag gepubliceerd. In het rapport wordt gewezen op de brede en groeiende toepassing van Cloud Print Management-oplossingen...