IT wordt dit jaar vormgegeven door vereenvoudiging, automatisering, beveiliging en IoT

| 3 februari 2019

Komend jaar staat in het teken van real-life implementatie van technologieën die afhankelijk zijn van automatisering, om zo IT-afdelingen te ontlasten en meer mogelijkheden te bieden. Zo kunnen zij de uitdaging aangaan die het voortdurende tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de dreigende beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Volgens IT-service-aanbieder Konica Minolta wordt dit jaar ook de basis gelegd voor belangrijke technologische aanpassingen van 5G en blockchain.


1. Extra impuls: edge-computing en de multi-cloud
Doordat de opkomst van Internet of Things (IoT) verder doorzet, wordt edge-computing steeds belangrijker. Beslissingen over de IT-infrastructuur worden door één vraag vormgegeven: welke gegevens moeten waar worden opgeslagen en verwerkt? Waar snelle toegang zonder externe connectiviteit nodig is, bieden edge-oplossingen vooruitgang. Het waarborgen van dataherstel, maximale kostenefficiëntie en toegang tot applicaties wordt het domein van cloudoplossingen, zowel privé als publiek. De ervaring moet naadloos, onmiddellijk en veilig zijn, ongeacht waar gegevens worden opgeslagen en waar deze worden gebruikt.

2. Tekort aan IT-professionals
Terwijl de strijd om IT-professionals in heel Europa intensiever wordt, zal met name het MKB de impact van de concurrentie van grote spelers gaan voelen. Het voortdurende tekort aan IT-mensen wordt verergerd door jaren van stagnatie in het aantal IT-afgestudeerden en de groeiende vraag naar professionals op dit gebied. Functieprofielen in IT moeten aanzienlijk worden aangepast om ervoor te zorgen dat het werk aantrekkelijk is voor deze werknemers. Konica Minolta voorspelt dat ontwikkelaars en beheerders van IT-services binnenkort de dominante IT-posities in het MKB bekleden. Dit zijn functies met creatieve taken of een grote verantwoordelijkheid op coördinatiegebied. Zware en repetitieve taken van de traditionele IT-beheerder worden geautomatiseerd of uitbesteed.

3. Centralisatie van databeveiliging
Door de opkomst van steeds complexere en krachtige malware, wordt dit samen met bedrijfsspionage een steeds groter punt van zorg voor bedrijven. Doordat intelligente IoT-apparaten steeds vaker op de werkvloer worden gebruikt, nemen de potentiële kwetsbaarheden verder toe. De toename van mogelijke bedreigingen van de aanvallers heeft geleid tot een overvloed aan beveiligingsmaatregelen van bedrijven. Volgens Konica Minolta is dit de bron van een aantal problemen. Verschillende oplossingen die onafhankelijk van elkaar werken, kunnen leiden tot conflicten en niet tot volledige oplossingen. Dit zorgt voor een toename van gecentraliseerde oplossingen, waarbij beveiliging in alle lagen wordt gesynchroniseerd, liefst binnen één dashboard.

4. VoIP: echte samenwerking op afstand
VoIP vervangt standaard de ISDN-service in meerdere Europese landen. Hoewel VoIP geen nieuwe technologie is, vormt deze verschuiving misschien wel de vereiste stap voor de werkelijke integratie van communicatie- en werktools. Nu bedrijven hun communicatieoplossingen moeten herzien, kunnen zij het volledige potentieel benutten van applicaties waarvoor velen van hen al licenties hebben. Doordat bijvoorbeeld Microsoft Teams al in Office 365 is opgenomen, worden de telefoon en het werkstation definitief samengevoegd tot één oplossing. Het is nu mogelijk om samen op afstand aan een document te werken en hierover te communiceren via één oplossing.

5. BYOx
Na de introductie van de AVG werden er vraagtekens gezet bij het meenemen van eigen apparaten (BYOD) en eigen apps (BYOA). Dit zal ook komend jaar hoog op de agenda staan bij veel CIO's. Dit heeft te maken met de voordelen van BYOx (Bring your own everything). Werknemers kunnen dan werken met hun favoriete apparaten en apps, waardoor ze het meest productief zijn. Volgens Konica Minolta zijn geïntegreerde en gestandaardiseerde systemen essentieel voor de ontwikkeling van technisch onderlegde bedrijven.

6. De belofte van 5G
De mobiele netwerktechnologie van de vijfde generatie is zo overtuigend dat een aantal grote organisaties onderzoek doen naar mogelijkheden om te concurreren met klassieke providers voor 5G-licenties. Dit doen ze omdat 5G een ware revolutie ontketent in de connectiviteit van apparaten, waardoor zeer snel enorme hoeveelheden gegevens kunnen worden overgebracht. Hierdoor wordt niet alleen de deur opengezet voor gebruikersgerichte technologieën, zoals geautomatiseerd rijden, maar het betekent ook een grote sprong voorwaarts voor zakelijke IT-oplossingen. Volgens Konica Minolta krijgt 5G de komende jaren meer vorm en ontwikkelt verder. Dit is belangrijk, omdat providers deze technologie volledig moeten implementeren voordat deze echt belangrijk kan worden voor bedrijven.

7. Vereenvoudiging blockchain
Door de alomtegenwoordigheid van blockchain-technologie in het debat binnen de branche kan deze technologie niet worden genegeerd. Doordat blockchain-technologie het mogelijk maakt digitale informatie te distribueren, maar niet te kopiëren, vormt het de basis voor een overweldigende reeks van mogelijke toepassingen in verschillende branches. Aangezien de implementatie van blockchain-technologie complex is, moet het pad naar de massale implementatie van deze technologie worden geëffend door vereenvoudigde plug-and-play-toepassingen. In de komende jaren moeten er nog meer obstakels worden aangepakt, van computerkracht en beveiliging tot duurzaamheid. Hierdoor is het mogelijk om tot een echte schaalvergroting van blockchain-technologie te komen.
Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!