Wapen uw bedrijf tegen hackers: begrijp de 5 fasen van een cyberaanval

| 29 mei 2024

Iedereen weet waarvoor termen als 'hacken' en ‘cybercriminaliteit’ staan. Maar wat betekent dat vandaag de dag voor uw bedrijf? Hoe herkent u de symptomen? Wat zijn de beste remedies? En waar kunt u terecht voor adequate cybersecurityservices?Even de basis opfrissen 

 

U weet het al, maar we zeggen het nog eens: een cyberaanval richt zich op computersystemen en -netwerken, op infrastructuren en op (de gebruikers van) persoonlijke devices om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot systemen en gegevens. Doorgaans zijn de criminelen uit op financieel gewin, maar ook het verstoren van uw activiteiten kan een doel zijn. 

De vier belangrijkste cyberbedreigingen zijn: 

  • Malware: Software om een apparaat te beschadigen, te verstoren of binnen te dringen. Wordt vaak nietsvermoedend gedownload. 
  • Ransomware: Software om systemen en gegevens te kapen in ruil voor losgeld. 
  • Social Engineering-bedreigingen: Hackers trachten toegang te krijgen tot informatie of diensten via menselijke beoordelingsfouten, zoals het onbewust doorspelen van wachtwoorden. 
  • Distributed Denial-of-Service: Hackers beletten dat gebruikers toegang tot hun systemen of netwerken krijgen. 


Helaas is de detectie van een aanval niet altijd eenvoudig. Veel hackers gebruikers heimelijke tactieken die niet meteen leiden tot verstoringen of rode vlaggen. Om uw organisatie doeltreffend te beschermen tegen hackers, is het belangrijk om het typische patroon van een cyberaanval te begrijpen. Hoewel de details kunnen variëren, volgt zo’n aanval meestal de volgende fases: 
 

Fase 1: Informatie verzamelen 

 

Hackers verzamelen eerst alle publiek beschikbare informatie over uw organisatie en systemen. Wat vinden ze online? Wat ontdekken ze in de publiek toegankelijke delen van uw bedrijf, zoals de receptie? Scherm dus zoveel mogelijk informatie af voor het publiek. Denk aan wachtwoorden, inloggegevens en persoonlijke gegevens, maar ook aan servergegevens en zelfs e-mailadressen die kunnen worden gebruikt om inlichtingen te verzamelen. Schrijf gevoelige gegevens nooit ergens op! 
 

Fase 2: De aanval voorbereiden 

 

Hackers gaan op zoek naar kwetsbaarheden, zoals software die niet is bijgewerkt of onoplettende mensen die gegevens prijsgeven. Voer regelmatig software-updates uit, beperk de gebruikerstoegang en zorg dat teamleden niet ongewild gevoelige informatie prijsgeven. 
 

Fase 3: Binnendringen 

 

In deze cruciale fase trachten hackers binnen te dringen via onder meer phishing e-mails. Heeft uw organisatie een dure firewall? Dan zoeken ze naar andere kwetsbaarheden. Maak het hen langs alle kanten zo moeilijk mogelijk. 
 

Fase 4: Controle verwerven 

 

Hackers proberen in deze fase op het hoogste niveau toegang te krijgen tot uw systemen. Zorg voor goede beveiligingsprocessen en sensibiliseer uw mensen rond toegangsbeveiliging. 
 

Fase 5: De missie voltooien 

 

Nadat hackers in uw systemen geïnfiltreerd zijn, stelen of lekken ze uw gegevens en chanteren ze u via Denial-of-Service of ransomware. Het kwaad is geschied. Het enige wat u nog kunt doen is het probleem indammen via een incident response plan, opgesteld door een deskundige IT-beveiligingsprovider. 
 

Hoe Konica Minolta u kan helpen 

 

Konica Minolta biedt u graag IT-beveiligingsondersteuning aan en begrijpt uw IT-beveiligingseisen, pijnpunten en operationele behoeften. 
 
We analyseren eerst de huidige beveiligingsstatus van uw zakelijke IT-systemen. Hoe goed zijn uw firewalls en antivirusoplossingen? Hoe veilig zijn uw netwerktoegang, mobiele systemen, encryptieconcepten en multifunctionele printers? En hoe bewust zijn uw medewerkers van de gevaren? Op basis daarvan ontwikkelt ons team van experts een volledig cyberbeveiligingsconcept dat de bestaande zwakke punten elimineert. 
 
Meer weten over cyberbeveiliging? Neem vrijblijvend contact met ons op! 
 
 

 

Blogs

Blogs

5 tips voor duurzaam printen: een ecologische printstrategie in een groen Europa

Hoe groen is de IT-strategie van uw bedrijf? Duurzaamheid is niet alleen essentieel om onze planeet leefbaar te houden, de EU maakt rapportage errond binnenkort verplicht voor tal van bedrijven, waardoor het onderwerp hoog op ieders agenda...