Hoe goed zijn uw printers beveiligd?

| 9 januari 2024

Als printers konden praten, dan zouden ze flink wat geheimen kunnen verklappen. Toch krijgt printer security vaak onvoldoende aandacht. Net als laptops, mobiele telefoons en servers zijn printers namelijk netwerkapparaten en daardoor potentieel doelwit voor aanvallen. Hoe staat het met de beveiliging van uw printers?Bij meer dan de helft gaat het mis

 

Uit de Global Print Security Landscape 2023-studie van het gerenommeerde onderzoeksbureau Quocirca rolden kwamen resultaten naar voren die een dringende oproep doen aan bedrijven om meer aandacht te besteden aan printbeveiliging.
 
Het verlies van gegevens als gevolg van onveilige printpraktijken trof namelijk 61% van de ondervraagde organisaties (in het jaar voorafgaand aan de studie), een verontrustend hoog percentage. Het wordt nog zorgwekkender als u bedenkt dat de gemiddelde kosten die verbonden zijn aan dit gegevensverlies € 873.000 bedragen. Zo’n bedrag is soms al moeilijk te verwerken voor een grote organisatie, laat staan voor een kleinere onderneming, waar het vaak catastrofaal kan zijn.
 

De tijd van de onschuldige printer is voorbij

 

Hoewel printers tot de eerste apparaten behoorden die werden geïntegreerd in IT-netwerken, ontbrak het vaak aan beveiliging. Dat kan deels te wijten zijn aan het langdurige beeld van de ‘onschuldige printer’. Terwijl in de kantoren van de jaren negentig een matrixprinter ergens in een hoekje luidruchtig maar onschuldig zijn werk deed, is de hedendaagse kantoorprinter een stille, slimme en sterk verbonden machine die kan scannen, printen, kopiëren en nog veel meer. Niet toevallig noemen we ze bij Konica Minolta ‘bizhubs’, waarbij de nadruk ligt op hun rol in de verbonden werkplek.
 
Zoals u weet, is de IT-infrastructuur van een organisatie zo veilig als de zwakste schakel, en dat is vaak de printer. In de Quocirca-studie gaf slechts 11% van de organisaties met 250 tot 499 werknemers aan hun printinfrastructuur volledig te vertrouwen. Bij organisaties met 500 tot 999 werknemers was dat slechts 27%.
 

Maak van printbeveiliging een prioriteit

 

Het goede nieuws is dat printbeveiliging en beveiligde printoplossingen tegenwoordig bovenaan het lijstje staan voor fabrikanten. Ze integreren nieuwe beveiligingsfuncties die bijdragen aan het naleven van best practices en de bescherming tegen externe bedreigingen zoals virussen en malware.
 
Een opkomende trend is cloud printing, waarmee organisaties hun printactiviteiten vereenvoudigen, hun printinfrastructuur moderniseren en tegelijkertijd de beveiliging van hun gegevens en documenten verbeteren.
 
Twijfelt u aan de veiligheid van uw printinfrastructuur? Onderneem dan vandaag nog actie. Een beveiligingsaudit is altijd een verstandige zet, waarbij uw leverancier of managed print serviceprovider u kan helpen.
 
Heeft u vragen over uw printerbeveiliging?  Neem dan snel contact met ons op!

 

Blogs

Blogs

5 uitdagingen bij de overstap naar Microsoft 365

Beveiliging, flexibiliteit, naadloze integratie en samenwerking: de voordelen van een overstap naar Microsoft 365 zijn legio. Toch profiteren veel organisaties nog niet van het cloudgebaseerde aanbod van Microsoft. We bekijken vijf hordes die een...