De commerciële en operationele voordelen van slimme video-oplossingen

| 4 juli 2022

Intelligente video-oplossingen zijn niet enkel inzetbaar voor beveiliging. Ze helpen bedrijven ook aan een hogere efficiëntie, lagere kosten en een betere besluitvorming.Intelligente integratie

Intelligent Video Solutions (IVS) leveren uitgebreide oplossingen voor videobewaking, maar kunnen ook een schat aan waardevolle inzichten bieden op andere terreinen. Zo kan IVS ook de efficiëntie van het werk beoordelen, controleren of mensen of voorwerpen zich op de juiste plaats bevinden, verdacht of ongewoon gedrag opsporen en gemoedsrust bieden door situaties voortdurend te monitoren. Zie het niet als een camerasysteem met enkele extra’s, maar als kunstmatige intelligentie met ogen die héél veel zien. In combinatie met geconnecteerde werkplekken werkt IVS als een geautomatiseerd intelligentiesysteem dat op het juiste moment nauwkeurige, consistente en betrouwbare inzichten biedt op basis waarvan beslissingen kunnen worden genomen. Op die manier is video niet langer enkel een kostenpost, maar een investering voor de hele organisatie. IVS levert een toegevoegde waarde door verborgen gegevens te ontsluiten en voorheen onopgemerkte kansen op besparingen te identificeren.
 

Voorbeelden van slimme toepassingen

Om te illustreren hoe slim IVS precies is schetsen we graag enkele interessante en soms verrassende toepassingen.
 
Detectie van dozen
In magazijnen, distributiecentra, bestelwagens en zeehavens circuleren enorme hoeveelheden waardevolle goederen in verzenddozen. Het is al een hele uitdaging om ze te traceren, laat staan om hun toestand te controleren tijdens de verschillende stadia van hun reis. Door de locatie en de toestand van deze dozen 24 uur per dag en elke dag van de week te controleren, kan IVS het toezicht op deze bewegingen nauwkeurig automatiseren. En dit alles met een minuscule foutenmarge.
 
Door in elk stadium een visuele momentopname te maken - inclusief barcode en seriële informatie - is IVS uitermate geschikt om problemen vast te stellen en te bewijzen wie verantwoordelijk is voor schade, verlies of diefstal. Krachtige IVS kan ook - lang voordat de dozen worden geleverd - nagaan in welke staat ze zich bevinden en of er items ontbreken. Dat helpt bij het oplossen van geschillen ter zake.
 
De gegevens en inzichten die voortvloeien uit een slimme dozendetectie zijn van onschatbare waarde: ze verhogen de efficiëntie en verlagen de kosten.
 
Valdetectie
IVS zorgt niet alleen voor uw goederen: ook uw mensen varen er wel bij. Het kan ze bijvoorbeeld behoeden voor valpartijen en andere arbeidsongevallen. Zeker voor wie alleen werkt is dit erg nuttig.
 
Als iemand valt en niet binnen de verwachte tijd weer overeind komt, kan het systeem automatisch het managementteam waarschuwen en de locatie van het incident doorgeven. Deze toepassing is ook bijzonder nuttig bij het verhogen van de veiligheid van ouderen of andere kwetsbare personen in woonzorgcentra.
 
Bij een dergelijke waarschuwing kan het IVS onmiddellijk een geluidsalarm, een video of foto's via e-mail of sms versturen. Als er een VoIP-functie voorzien is, kan deze bovendien worden gebruikt om met het slachtoffer te communiceren of om de geruststellende boodschap te brengen dat hulp onderweg is.
 
Voertuigbewaking
Slimme parkeerplaatsbewaking kan op elk moment het aantal vrije plaatsen vaststellen, de verkeersstroom bewaken, de parkeertijd bijhouden voor facturatie, voertuigen beschermen tegen aanvallen en zelfs eigenaars helpen die vergeten zijn waar ze hun auto geparkeerd hadden.
 
Op grote, open parkeerterreinen aan bijvoorbeeld winkelcentra, bioscopen of sportterreinen kan IVS via herkenning, telling en bewegingsanalyse van voertuigen helpen bij de verkeersbewaking. Zo helpt het de verkeersstroom op drukke momenten te regelen. Slimme camerasystemen kunnen ook voertuigen in opslagplaatsen beschermen door na te gaan of ze veilig zijn tegen diefstal of manipulatie. 
 
Thermische detectie in productie- en opslagfaciliteiten
Thermische camera's kunnen helpen bij de bewaking van koel- en vriesruimtes in de logistiek. Ze kunnen - zelfs in het donker - ongedierte of aantasting opsporen, wat in de levensmiddelenindustrie cruciaal is voor de voedselveiligheid en de productintegriteit.
 
IVS kan ook inzichten vergaren rond procesbewaking en het zoeken naar productieverbeteringen. Het kan onderhoudsproblemen voorspellen en de naleving van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften op de werkplek controleren.
 
Nauwkeurig gekalibreerde thermische camera's kunnen abnormaal hoge warmtebronnen detecteren tot op een afstand van 5 kilometer. Niet-thermische camera's met hoge definitie kunnen via rookdetectie dan weer een belangrijke rol spelen in het opsporen van branden, zowel binnen als buiten.
 
Gezichtsherkenning voor het onderwijs en afwezigheid op de werkplek
Met gezichtsherkenning kan je bijvoorbeeld nagaan of ingeschreven studenten de lessen daadwerkelijk bijwonen. IVS met goed geplaatste camera’s vergelijkt de aanwezigen in dit geval met hun opgeslagen foto's. Dit systeem kan ook worden gebruikt om te controleren of personeel en uitzendkrachten aanwezig zijn.
 
In een cateringbedrijf kan je er dan weer mee controleren of er mogelijke kruisbesmettingen zijn tussen verschillende voedselopslagplaatsen, of erover waken dat het personeel de werkplek op bepaalde tijden verlaat. Dat kan bijvoorbeeld om gezondheids- of veiligheidsredenen of om wettelijke of belastingtechnische redenen vereist zijn. 
 

Eindeloze mogelijkheden

De hierboven aangehaalde voorbeelden zijn slechts enkele illustraties van de vele toepassingsmogelijkheden die Intelligent Video Solutions op de werkplek biedt. IVS is bovendien bijzonder flexibel: voor vrijwel elke toepassing die baat zou hebben bij geautomatiseerde bewaking kunnen we een oplossing op maat ontwikkelen.
 
Konica Minolta bekijkt graag samen met u hoe IVS uw organisatie veiliger en efficiënter kan maken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

 

Blog

Blog

Hoe duurzaam zijn datacenters en clouddiensten?

Steeds meer bedrijven stappen over op de cloud voor hun IT-infrastructuur. De flexibiliteit van clouddiensten is extra aantrekkelijk in onzekere tijden. Maar zijn clouddiensten en de bijbehorende datacenters ook duurzamer dan de vertrouwde...