Kleur- en glansmeting van decoratieve verf en coatings

Kleurkwaliteitscontrole, nauwkeurige kleurafstemming en communicatietools voor decoratieve coatings

Kleur- en glansmeting voor decoratieve verf en coatings


Oplossingen voor kleurmeting en kleurafstemming voor interieur, muurschilderingen, vloerbekleding, meubilair en andere materialen

Decoratieve verf en coatings worden toegepast op de binnen- en buitenmuren van allerlei woningen, commerciële, industriële en institutionele gebouwen en worden vaak uitsluitend geselecteerd vanwege hun visuele verschijning als een uitdrukking van persoonlijkheid, karakter of merk. Decoratieve verf en coatings worden ook gebruikt in decoratieve interieurs zoals muurschilderingen, houten vloeren, beeldhouwwerken en meubels.


Aangezien het in de eerste plaats een esthetisch product betreft, vormen kleur en uiterlijk een cruciale kwaliteitsindicator voor decoratieve coatings om herhaaldelijk aan de eisen van de klant te kunnen voldoen.


Vaak hebben deze producten echter een lange lijst van vereiste eigenschappen, zoals lichtechtheid, viscositeit, dekkingsgraad, gebruiksgemak enz., die een consistente levering aan klanten bemoeilijken.
 
De meetinstrumenten van Konica Minolta bieden een oplossing voor het verbeteren van de coatingkwaliteit voor alle decoratieve verfapplicaties, van grondstoffen tot eindproducten. Met kleurmeting kunnen organisaties gegevensgestuurde procedures voor proces- en kwaliteitscontrole implementeren die de consistentie van de uitvoer verbeteren, waardoor tijd wordt bespaard, verspilling wordt verminderd en milieubelasting wordt beperkt. Of het nu gaat om interne controles, kleurencommunicatie met uw toeleveringsketen, kleurafstemming of het opnieuw maken van een kleurendatabase, onze softwareoplossingen worden ondersteund door een ervaren team dat u kan helpen om kleur nauwkeurig te specificeren, produceren en communiceren, waarbij zelfs het volgen van en uitvoeren van berekeningen met secundaire eigenschappen mogelijk is. Digitale gegevens over kleur en uiterlijk kunnen worden gebruikt om het aanbodproces te versnellen, waardoor het vermogen van een verfproducent om op de markt te reageren aanzienlijk wordt verbeterd door de risico's en kosten te verminderen die zijn verbonden aan het produceren, distribueren en handhaven van fysieke normen.

Het uitvoeren van kleurmetingen tijdens een bezoek aan klanten, het overeenkomen van specificaties met leveranciers, in ontwikkelingslaboratoria voor verf en coating, het aan benchmarks onderwerpen van concurrenten uit de industrie of het rapporteren van interne programma's voor kwaliteitscontrole kan helpen bij het opbouwen van relaties in de toeleveringsketen op basis van kwaliteit, consistentie en vermindering van subjectiviteit bij specificatie en goedkeuring.

Kleurmeting, toegepast tijdens gesprekken met klanten, het afspreken van specificaties met leveranciers, in verf- en coatingontwikkelingslaboratoria, benchmarking van concurrenten in de branche of rapportage voor interne kwaliteitscontroleprogramma's, kan relaties in de toeleveringsketen opbouwen op basis van kwaliteit, consistentie en het verminderen van subjectiviteit bij specificatie en goedkeuring.

Konica Minolta heeft een toegewijd team van experts die verantwoordelijk zijn voor het implementeren, trainen, optimaliseren en aanpassen van systemen voor kleurformulering en digitale datacommunicatie. Onze experts kunnen uw teams helpen om digitale kleurstandaarden en toleranties voor kleurverschillen vast te stellen die u kunt delen met uw partners in de toeleveringsketen. U kunt gebruik maken van de ervaring van onze applicatieteams om snel herhaalbare best-practice processen voor kleur- en uiterlijkmeting en -controle op te zetten.

Onze tafelmodel spectrofotometers zijn vervaardigd volgens de hoogste normen, om u nauwkeurigheid en traceerbaarheid te bieden naast innovatieve functies zoals een ingebouwde ISO-conforme glanssensor of ingebouwde display en bedieningswizard. Tafelmodel instrumenten bieden ook de grootste applicatieflexibiliteit voor vloeibare verf of componenten, of vaste verfmonsters. Een draagbare spectrofotometer zoals de CM-26dG vormt de perfecte aanvulling op het proces, waardoor operators mobiliteit en flexibiliteit kunnen bieden, met behoud van traceerbaarheid en toonaangevende overeenkomst tussen modellen met andere instrumenten in de toeleveringsketen. De nieuwste draagbare instrumenten bevatten ook een glanssensor van 60 graden, waarmee de operator tegelijkertijd andere uiterlijke dimensies van het geverfde oppervlak kan testen.

Via onze samenwerking met Rhopoint Instruments bieden we een aantal geavanceerde oplossingen voor het meten van glans en uiterlijk aan, waaronder de innovatieve IQ-glansmeters die DOI en waas meten. Ontwikkelingsteams kunnen gebruikmaken van de Rhopoint TAMS, een draagbaar machine vision-systeem, om oppervlakken te inspecteren tijdens het gehele coatingproces, vanaf de voorbereiding van het oppervlak tot aan primer, coatings en afwerking.

Voordelen

  • Voldoe nauwkeurig en kosteneffectief aan de specificaties van de klant
  • Bereik snel producten van de hoogste kwaliteit, met minder kosten en verspilling
  • Vergroot de productiecapaciteit door processen te optimaliseren
  • Versterk de merkidentiteit
  • Verminder subjectiviteit op het gebied van specificatie en goedkeuring
  • Verminder bedrijfsrisico's door het vertrouwen op fysieke standaarden en specifieke expertise te verminderen

Instrumenten

Instrumenten

CM-36dG tafelmodel spectrofotometer

De CM-36dG spectrofotometer is een uiterst nauwkeurig en betrouwbaar tafelmodel instrument dat reflectie en/of transmissie van kleurmonsters kan meten, evenals glans onder een hoek van 60 graden. Een ideale oplossing voor het meten van verf- en coatingproducten. 

CM-26dG draagbare spectrofotometer

Draagbaar kleurenmeetinstrument van topklasse met nauwe toleranties en ingebouwde 60°-glansmeter. Het CM-26dG instrument biedt het hoogste niveau van herhaalbaarheid, mobiliteit en bruikbaarheid met een uitstekende overeenkomst tussen instrumenten.

Lichtkast

Lichtkasten in verschillende configuraties voor visuele beoordeling van kleurmonsters met behulp van klassieke gloeilampen en fluorescentielampen of verlichting op basis LED- of hybride technologie.

Rhopoint IQ-S

Trigloss 20/60/85° IQ-versie met nauwe toleranties voor maximale nauwkeurigheid en resolutie bij alle glansapplicaties. Deze glansmeter van de nieuwe generatie levert ook gegevens voor Rspec, DOI en waas.

Rhopoint TAMS

Draagbaar machine vision-systeem voor oppervlakken om oppervlakken tijdens het gehele coatingproces te inspecteren, vanaf de voorbereiding van het oppervlak tot aan primer, coatings en afwerking

Toepassingen

Toepassingen

Meting van verfmaterialen buiten

Tafelmodel spectrofotometers vormen de beste keuze voor verf- en coatingapplicaties voor buiten. Gevels en andere bouwmaterialen hebben grof gestructureerde oppervlakken. Om herhaalbare gegevens te verkrijgen die overeenkomen met de menselijke waarnemer, moet daarom een groter meetdiafragma worden gebruikt. De arm van de monsterhouder van de CM-36d kan worden verwijderd, zodat de operator monsters van elke grootte kan meten met een meetdiafragma tot 30 mm. 

Meting van verf binnen

Bij verf- en coatingapplicaties voor binnen kan de meting doorgaans worden uitgevoerd met tafelmodel of draagbare instrumenten. De draagbare CM-26-serie is een instrument met nauwe toleranties, verkrijgbaar met of zonder geïntegreerde 60-graden glanssensor, waarmee de operator herhaalbare en traceerbare kleurdata kan meten die niet alleen overeenkomen met de menselijke observator, maar ook tussen andere instrumenten uit de CM-26-serie (overeenkomst tussen instrumenten) en andere spectrofotometers (overeenkomst tussen modellen). Hierdoor kan de operator een kleur meten bij een klant, die kleur afstemmen in een fabriek aan de andere kant van het land of waar ook ter wereld en kwaliteitscontrolemetingen van het resultaat uitvoeren, terwijl de invloed van het instrument op de productietolerantie zo gering mogelijk blijft.

Visuele beoordeling van verf met een lichtkast

Het doel van kleurmeting is om producten te vervaardigen die visueel aantrekkelijk en samenhangend zijn voor de menselijke waarnemer. Daarom zal visuele beoordeling altijd een onderdeel vormen van het kleurenproductieproces. Met instrumenten kunnen organisaties traceerbare kleurdata rapporteren en communiceren, nauwkeurig en zonder subjectiviteit, maar het product moet nog steeds door de klant worden bekeken en goedgekeurd. Vertrouw op een van onze lichtkasten en evalueer kleuren onder gecontroleerde lichtomstandigheden.

Verwante oplossingen

Vraag het onze experts!