Kleur- en glansmeting van automotive verf en coatings

Kwaliteitscontrole en kleurformulering van effen en effectverven, met inbegrip van metallic en parelglans

Kleur- en glansmeting van automotive verf en coatings


Kwaliteitscontrole en kleurformulering van effen, metallic, parelmoer- en effectverven in de automotive industrie

Kleur is van belang bij autoverf en parallelle applicaties, en de juiste kleur verkoopt.


Het uiterlijk van een auto is een belangrijke kwaliteitsparameter die de aankoopbeslissing van de klant beïnvloedt en de kwaliteit van het merk aan de buitenwereld laat zien. Dergelijke hoogwaardige lakafwerking is vatbaar voor afwerkingsfouten zoals sinaasappelschil en oppervlaktewaas (in mindere mate voor nieuwe voertuigen). Het beheer van deze gebreken kan het verschil uitmaken tussen een hoogwaardige afwerking of een afwerking van lage kwaliteit, en is minstens even belangrijk als de kleurnauwkeurigheid voor de verflijn en de consument. De snelheid van innovatie en de veranderende trends in het automotive segment zijn duidelijker dan bijna overal elders. Op dit moment wordt meer dan 80% van de nieuw vervaardigde auto's voorzien van een coating met effectverven. De innovatie en verwachting moeten weerspiegeld worden in zowel OEM- als refinish-markten, waarbij rekening wordt gehouden met nieuwe kleuren, veranderingen in materiaalspecificaties en leveranciers.


Een van de belangrijkste uitdagingen voor de automotive industrie is ervoor te zorgen dat het algehele uiterlijk van de auto consistent is en dat de afwerking van de lak van aangrenzende panelen harmonieus is.Konica Minolta Measuring Instruments biedt complete oplossingen voor nauwkeurige karakterisering van kleur en uiterlijk van hoogglans- en effectverven gedurende het gehele coatingproces. Door de meetgegevens voor kleur en uiterlijk te integreren, kan de verflijn processen optimaliseren gedurende de hele productie, van grondstoffen tot e-coating en c-coating. Door gegevensgestuurde systemen te implementeren kan de verflijn het eindresultaat effectiever voorspellen en beïnvloeden, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd, de kosten worden verlaagd en uiteindelijk de uitvoerkwaliteit wordt verbeterd. Onze experts kunnen u helpen een eenvoudig systeem te implementeren dat gemakkelijker bruikbare gegevens biedt en de subjectiviteit van kwaliteitscontroleprocessen vermindert.

De meerhoekige spectrofotometer van Konica Minolta is verticaal georiënteerd en ontworpen om het best mogelijke oppervlaktecontact te bieden op kleine en gebogen oppervlakken die doorgaans als de meest uitdagende zouden worden beschouwd. Door gebruik te maken van 45 graden verlichting en 6 meethoeken kan het effect van metallic verven het nauwkeurigst worden gekarakteriseerd. De CM-25cG is een gebruiksvriendelijk draagbaar instrument dat is ontworpen voor digitale kleurdata en heel geschikt is voor binnendelen met niet-effectcoatings. 

Konica Minolta heeft een exclusieve distributieovereenkomst met Rhopoint Instruments, die hun innovatieve oplossingen voor het meten van glans en uiterlijk van de volgende generatie levert aan de automotive industrie. De Rhopoint TAMS is een draagbaar machine vision-systeem voor oppervlakken dat kan worden gebruikt om gedetailleerde oppervlakte-informatie te verschaffen in RMAT-modus voor het karakteriseren van gewalste plaatmaterialen, geperste onderdelen en de e-coating. Voor metingen van een c-coating rangschikt het TAMS de panelen op basis van kwaliteit en harmonie, waardoor de gegevens gemakkelijker kunnen worden geïnterpreteerd door de menselijke waarnemer. Rhopoint heeft het algoritme gecreëerd op basis van een uitgebreide perceptiestudie die werd uitgevoerd met AUDI AG. Konica Minolta levert ook de Rhopoint IQ-S, een glansmeter met nauwe tolerantie van de volgende generatie die niet alleen data levert voor 20°, 60° en 85° glans, maar ook voor Rspec, RIQ (Reflected Image Quality) en waas.

Voordelen

  • Reageer snel op veeleisende consumentenverzoeken.
  • Geef nauwkeurige specificaties voor kleur en uiterlijk door in de hele toeleveringsketen.
  • Verbeter de consistentie, stel realistische en haalbare verwachtingen door uw eigen afwerking en die van uw concurrenten te vergelijken.
  • Verbeter de zekerheid van het coatingproces, minimaliseer de herbewerking en maximaliseer de kwaliteit van de uiteindelijke afwerking.
  • Behaal nauwe toleranties volgens de respectievelijke automotive-normen.
  • Versnel processen en verminder het aantal correcties.
  • Zorg voor kleur en kwaliteit van de afwerking bij de uiteindelijke montage.
  • Versterk de merkidentiteit.

Instrumenten

Instrumenten

Rhopoint TAMS™

Draagbaar machine vision-systeem met innovatieve kwaliteits- en harmoniegegevens voor de beoordeling van de oppervlakteafwerking van alle panelen als onderdeel van een geheel. De Rhopoint TAMS™ werd ontwikkeld om niet alleen de uiteindelijke afwerking maar het oppervlak gedurende het hele coatingproces te meten.

Rhopoint IQ FLEX 20-S

De IQ-glansmeter is ideaal voor kleine en moeilijk hoogglanzende onderdelen zoals chromen details, versieringen, dankzij de kleine externe receptorkop.  Deze meet data voor 20-graden glans, R-Spec, DOI en RIQ om een nauwkeurigere beoordeling te bieden van de oppervlakteafwerking. 

Rhopoint IQ-S glansmeter met nauwe tolerantie

Trigloss 20/60/85° IQ-versie met nauwe toleranties voor maximale nauwkeurigheid en resolutie bij alle glansapplicaties. Deze glansmeter van de nieuwe generatie levert ook gegevens voor Rspec, DOI en waas.

CM-26dG draagbare spectrofotometer

Deze draagbare spectrofotometer biedt een buitengewone nauwkeurigheid en overeenkomst tussen instrumenten, evenals een grote flexibiliteit in het gebruik met twee eenvoudig verwisselbare meetdiafragma's. Deze levert meetgegevens inclusief (SCI) en exclusief (SCE) oppervlaktecondities in één meetreeks, bij ultrahoge snelheid. Bovendien is een 60°-glanssensor in het apparaat geïntegreerd die voldoet aan ISO 2813.

CM-36dG tafelmodel spectrofotometer

De eerste tafelmodel spectrofotometer voor kleur en glans in de industrie beschikt over een geïntegreerde 60°-glanssensor die voldoet aan ISO 2813 en tegelijkertijd kleur en echte glans meet. Het uiterst nauwkeurige en zeer betrouwbare instrument is in staat om kleur te meten bij reflectie en/of transmissie, waardoor het bij uitstek geschikt is voor diverse verfapplicaties.

CM-M6 meerhoekige spectrofotometer

Draagbare meerhoekige spectrofotometer die speciaal ontworpen is voor kleurmeting van metallic en effectverven. Deze maakt gebruik van een nieuw, gepatenteerd verlichtingssysteem met dubbele paden, met gerichte 45°-verlichting en zeshoekige speculaire waarneming van twee kanten om geverfde onderdelen nauwkeurig te meten op de productievloer in de automotive industrie.

CM-25cG draagbare spectrofotometer

Draagbare spectrofotometer voor 45°c:0°-geometrie met een echte 60°-glanssensor, bekend om het leveren van kleurwaarden die een uitstekende correlatie met visuele perceptie bieden door oppervlakte-effecten van glans en/of structuur volledig uit te sluiten.

Lichtkast

Het gebruik van een kleurbeoordelingskast bij de kwaliteitsbepaling wordt ten zeerste aanbevolen om een visuele match te garanderen in vergelijking met gegevens en beoordelingen van een kleurenmeetinstrument. JUST Normlicht-lichtkasten zorgen ervoor dat visuele kleurbeoordelingen op een consistente en objectieve manier worden uitgevoerd, niet beïnvloed door voortdurend veranderende natuurlijke of kunstmatige verlichting. Er zijn verschillende versies beschikbaar om aan uw specifieke behoeften te voldoen en problemen met de productkwaliteit en de toeleveringsketen als gevolg van onnauwkeurige kleuren te elimineren.

SpectraMagic NX2

SpectraMagic NX2 is een softwarepakket voor kleurmetingen dat kan worden gebruikt om te communiceren met instrumenten van Konica Minolta. Het biedt uitgebreide rapportage en analyse van kleur en kleurverschil. De gebruiker heeft de volledige controle over het aanpassen van sjablonen en rapporten.
 

Toepassingen

Toepassingen

Meting van effectverven

Behaal nauwkeurige en stabiele resultaten op gebogen oppervlakken met metallic effectcoatings die worden gebruikt aan de buitenkant van auto's dankzij het nieuwe, gepatenteerde verlichtingssysteem met twee paden. Meet snel en herhaaldelijk de voor- en achterbumpers, de behuizing van de voertuigspiegel of de portiergrepen. De compacte en lichte CM-M6 heeft een verticale vorm waardoor eenvoudige positionering mogelijk is, terwijl het kleurendisplay met achtergrondverlichting met hoge resolutie zelfs onder de laagst mogelijke lichtomstandigheden leesbaar is.

Hatchback automobiles on an assembly-line/paint-line

Meting van RMAT

De Rhopoint TAMS™ kan worden gebruikt voor het meten van een oppervlak voorafgaand aan en tijdens het coatingproces. Het gebruik van de gegevens over het oppervlak als onbewerkt metaal, geperst onderdeel, e-coating etc. zal de verflijn in staat stellen de uiteindelijke kwaliteit van een onderdeel beter te voorspellen, herstelmaatregelen te testen en processen te optimaliseren, waardoor tijd en afval worden bespaard.
 

Meting van glans, waas, levendigheid en sinaasappelschil in coatings aan de binnen- en buitenkant van de behuizing

De Rhopoint IQ-S glansmeter met nauwe tolerantie kan de glans van het gelakte oppervlak van de binnenkant van de auto meten. Glans kan worden geregeld door de hoeveelheid licht die wordt gereflecteerd van de voorruit naar het instrumentenpaneel te verminderen. Door gebruik te maken van het Rhopoint IQ-S- instrument, is het mogelijk om waas,beeldscherpte (mappingeigenschap), sinaasappelschil en andere oppervlaktecondities te meten met slechts één unit.
 

Female worker inspecting the surface finish on an automobile.

Meting voor benchmarking van concurrenten

Ontwikkelingsteams kunnen het lakwerk van concurrenten op een consistente manier benchmarken met behulp van de rapportsjablonen van de Rhopoint TAMS om de afwerkingskwaliteit van elk paneel en de algehele harmonie tussen alle panelen te beoordelen. 

Het begrijpen van het product van de concurrent is een essentiële stap in het positioneren van het product en het merk in de markt, terwijl een effectieve kosten-prestatieverhouding behouden blijft.

Visiesystemen voor assemblage en carrosserie

EINES, een bedrijf uit de Konica Minolta-groep, produceert visiesystemen voor de inspectie van verf, afdichting en beglazing, waardoor klanten algemene inspectietaken op de assemblagelijn in de automotive sector kunnen automatiseren en versnellen. EINES biedt ook oplossingen voor inspectie van naad en vlakheid en met hun oplossingen worden jaarlijks meer dan 8 miljoen auto's geïnspecteerd.

Meting van interieurkleuren

Of het nu gaat om verf, kunststof of textiel, de op de d:8°-bol gebaseerde spectrofotometer is de beste oplossing voor alle applicaties voor kwaliteitscontrole in de automotive industrie. De CM-26dG, met een ingebouwde ISO-conforme 60°-glanssensor, ergonomisch ontwerp, groot display en procesgerichte functies zoals de Job Control (beeldgebaseerde workflowfunctie), is ontwikkeld voor aanpassing aan de kwaliteitscontrole van de onderdelen van het interieur van auto's.

R&D en kwaliteitscontrole voor de binnen- en buitenkant van auto's

Konica Minolta biedt, samen met het groepsbedrijf Radiant Vision Systems en partner Rhopoint Instruments, toonaangevende technologie en kant-en-klare oplossingen voor R&D en kwaliteitscontrole aan de productielijn. Onze ervaren teams kunnen u helpen meet- en regeloplossingen voor de binnen- en buitenkant van auto's te implementeren tijdens de ontwikkeling, productie en kwaliteitscontrole, allemaal ondersteund door een wereldwijd verkoop- en supportnetwerk.

Verwante oplossingen

Vraag het onze experts!