Ze denken met je mee, ook al ben je een kleine zelfstandige

Ze denken met je mee, ook al ben je een kleine zelfstandige

Ze denken met je mee, ook al ben je een kleine zelfstandige

Compact en compleet – dit typeert het bedrijf AK Graphics van Albert Koenders het beste. Met de combinatie van grafisch ontwerpbureau en copyshop heeft de Utrechter al vele ZZP’ers, engineeringsbureaus, MKB-organisaties, clubs en studenten aan zich weten te binden. Koenders: “De kracht van mijn bedrijf zit ‘m in de snelheid en kwaliteit, en dat ook buiten werktijden. Dat doen maar weinigen me na.” Konica Minolta zorgt ervoor dat hij zijn beloften richting de klant kan blijven waarmaken.Koenders is nuchter en no-nonsense in aanpak en prijs: “Als iemand morgen iets nodig heeft, dan zorg ik ervoor dat het af is en er goed uitziet. En daar reken ik dan niet het dubbele voor.” Zo’n open en reële houding verwacht hij ook van de partijen waarmee hij samenwerkt. “Beloof niet iets wat je later niet kunt waarmaken.” Koenders verwijst hiermee naar een probleem waar hij bij zijn vorige leverancier tegenaan liep.


“Als fullservicepartij wil ik mijn klanten in alle huisstijloplossingen tegemoet kunnen komen. Dat betekent ook dat ik met mijn eigen systemen het alledaagse briefpapier wil kunnen produceren. Voorwaarde is wel dat dát papier bij mijn klanten moeiteloos kan worden bedrukt en geen papierstoringen veroorzaakt. Vóór aanschaf van het systeem – niet van Konica Minolta overigens – werd mij verzekerd dat mijn klanten moeiteloos met de voordrukken overweg zouden kunnen. Toen de realiteit anders bleek, gaf de leverancier niet meer thuis. Tja, dan moet je opeens snel schakelen, want je wilt klanten wel een goede oplossing blijven bieden.”


Proefrun in showroom

Een papierleverancier adviseerde Koenders om eens poolshoogte te nemen bij Konica Minolta. “Hun aanpak was van meet af aan anders: gastvrijer, minder gericht op scoren. Ze namen echt de tijd voor me en drongen me niets op. Ik héb geen volledige productiestraat nodig. Alleen een kwalitatief hoogwaardig productiesysteem is voor mijn huidige opdrachten meer dan voldoende. Dat hadden ze meteen door.”


Koenders vervolgt: “Konica Minolta kon mij zwart op wit garanderen dat hun systeem wel voordrukken kan produceren die bij de klant moeiteloos door de printer gaan. Ze gingen daar zelfs zo ver in dat ik in de showroom proefruns mocht draaien. Zo konden mijn klanten meteen de proef op de som nemen. En je begrijpt: de test verliep vlekkeloos.” Het Konica Minolta-systeem draait inmiddels alweer drie maanden in de studio van AK Graphics en dat naar volle tevredenheid van Koenders. “Volgens mij heb ik in die hele periode nog maar één storing gehad.”


Online shop

Ook voor AK Graphics heeft de crisis de nodige gevolgen gehad. “Met de achteruitgang in het aantal bouwprojecten heb ik het aantal technische tekeningen, dat ik hier plot, flink zien teruglopen.” Toch kijkt Koenders vol vertrouwen naar de toekomst. “Ik ben nu bezig met de ontwikkeling van een online omgeving, zodat klanten hun drukwerk nog makkelijker kunnen bestellen.”


“Mogelijk ga ik in de toekomst ook nog fotoboeken online aanbieden. Of ik daarvoor een Konica Minolta-systeem inzet? Daar ben ik nog niet over uit. Wel weet ik dat ik sowieso weer bij hen langsga voor een verkennend gesprek. Bij Konica Minolta denken ze namelijk echt met je mee, ook al ben je maar een kleine zelfstandige. Dat vind ik een slimme zet van ze: want zo’n kleine zelfstandige kan ooit zomaar eens heel groot worden”, zegt Koenders lachend.