Waarom is de digital workplace belangrijk voor medewerkers?

| 31 juli 2020

De laatste jaren heeft de digitalisering onze manier van werken sterk veranderd. Op zich niet vreemd natuurlijk, want al die innovatieve technologieën hebben elk hun voordeel. Sterker nog, verschillende onderzoeken over de hele wereld wijzen uit dat een digital workplace heel wat te bieden heeft voor niet alleen het bedrijf, maar ook voor de medewerkers. Efficiëntie, flexibiliteit en werkgeluk bepalen dan ook steeds vaker onze werkplek én hoe we onze job willen uitoefenen. Daar komt nog eens bij dat de behoefte om op locatie of vanuit huis te kunnen werken is toegenomen vanwege de aanhoudende gevolgen van het coronavirus.  In deze blog lichten we enkele belangrijke voordelen van de digital workplace toe die een positieve impact kunnen hebben op uw werknemers. Het zal u dan ook meteen duidelijk worden waarom een digital workplace zo belangrijk is voor uw werknemers én uw organisatie.


Betere work-life balance
Het is ondertussen geen geheim meer dat werknemers tegenwoordig steeds meer waarde hechten aan een goede balans tussen werk en privé. Flexibiliteit in werktijden en de mogelijkheid tot werken op locatie is dan ook één van de topvereisten geworden bij het kiezen van de juiste werkgever. Dit maakt dat het voor bedrijven vaak een hele strijd is om bepaalde talenten te werven.

Een digital workplace kan dan een oplossing bieden om gemotiveerde werknemers in dienst te kunnen nemen en hen ook te behouden. Zo’n werkomgeving geeft hen de kans om vanuit huis of op locatie te werken zonder dat het werk eronder lijdt. In de digital workplace hebben ze immers alle tools en mogelijkheden om hun taken tot een goed einde te brengen, kennis te delen met collega’s of hen om raad te vragen. De werknemers bepalen zelf hun werkomgeving en werktijden om zo de balans tussen de werk- en privésfeer te behouden.

Het voldoen aan deze belangrijke wens van de werknemer, stelt uw bedrijf in staat om het werkgeluk en de werktevredenheid van uw medewerkers te verhogen. En een tevreden werknemer, is een gemotiveerde werknemer. 

Verbeterde samenwerking tussen collega’s
Onafhankelijk werken van locatie en tijd heeft natuurlijk ook impact op hoe werknemers met elkaar samenwerken. U zou denken dat ze een zekere verbondenheid met elkaar missen omdat ze elkaar niet fysiek op kantoor meer ontmoeten, maar niets is minder waar. Een digitale werkomgeving biedt hen alle mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven op momenten dat ze het zelf willen of het voor hen past. Dit kan via chat, e-mail, conference calls, groepsgesprekken, enzovoort. Zo kunnen uw werknemers vlot en op een eenvoudige manier kennis met elkaar delen of projecten bespreken. Een digital workplace brengt werknemers tezamen zonder dat ze elkaar op kantoor ontmoeten. 

Meer vertrouwen en tevredenheid
De voorbije jaren ontstond er binnen bedrijven heel wat discussie over thuiswerken. Vaak werd er gedacht dat werknemers thuis niet zo productief zouden zijn, maar de realiteit blijkt heel anders te zijn. Werknemers die de mogelijkheid krijgen om aan de hand van een digital workplace op locatie te werken, beseffen heel goed dat hun werkgever hen heel wat vertrouwen geeft. Vertrouwen om zonder controle op aanwezigheid, taken zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren. Dit gevoel van vertrouwen vergroot bij werknemers niet alleen hun betrokkenheid, maar ook hun productiviteit. De focus ligt meer op het verwezenlijken van de doelstellingen dan op de fysieke aanwezigheid op kantoor.  

Alle tools op één gecentraliseerde plek
Natuurlijk is een digital workplace ook belangrijk omdat het alle tools, documenten, applicaties en communicatie verzamelt op één gecentraliseerde plek. Alle werknemers beschikken over dezelfde informatie en kunnen deze snel en eenvoudig met elkaar delen. Er is geen chaos meer omtrent verschillende software die gebruikt wordt waardoor het uitvoeren van taken en het tot een goed einde brengen van projecten vlotter en effectiever verloopt. 

Ondersteuning van professionele groei
Tot slot zit het belang van een digital workplace ook in het ondersteunen van professionele groei bij uw medewerkers. Ze merken de voordelen en mogelijkheden van een digitale werkomgeving en het zet hen aan tot het leren van nieuwe skills. Bovendien verbetert de technologische vooruitgang en innovatie ook de werkervaring. Het aanreiken van nieuwe handige tools en het vereenvoudigen van bepaalde workflows in een digital workplace heeft een positieve impact op hoe werknemers hun job ervaren en motiveert hen om er verder in te groeien.

Komt u graag meer te weten over de digitale workplace en hoe u uw IT-infrastructuur optimaal kunt inrichten op mobiel werken? Neem dan contact met ons op via marketing@konicaminolta.nl en ontvang vrijblijvend advies.  


 

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!