Share
De ‘connected world’, waarin digitalisering steeds verder doordringt in ons privé en zakelijke leven brengt helaas niet alleen voordelen met zich mee, maar ook de nodige risico’s. Zo is een groot deel van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf niet of onvoldoende voorbereid op een cyberaanval en daardoor een favoriet doelwit voor cybercriminelen. En de vraag is niet óf een bedrijf wordt aangevallen, maar wanneer.
”Om je bedrijf effectief te beschermen is een strategische beveiligingsaanpak nodig”, zegt Xavier Biermez, Managing Director België en Nederland van Konica Minolta. ”Niet alleen tegen aanvallen van buitenaf, maar ook van binnenuit. Zonder zo’n holistische benadering is er onvoldoende transparantie en reactiesnelheid bij een aanval. Alleen een strategische aanpak met de inzet van de juiste middelen en maatregelen leidt tot een effectieve verhoging van het beveiligingsniveau.”
Van doos naar dienst Om deze strategische aanpak te kunnen realiseren is Konica Minolta zelf ook bezig met een transformatie. ‘Van doos naar dienst’: van productleverancier naar IT-dienstverlener met een compleet portfolio van oplossingen en diensten voor het mkb, zoals het 360-gradenbeveiligingsconcept. “De eerste pijler binnen dit allesomvattende concept komt uit de wereld van de (netwerk) printers en MFP’s, waarvan het risicopotentieel vaak wordt onderschat”, vervolgt Biermez. “Daarbij hebben we in de tientallen jaren dat we actief zijn op dit terrein een schat aan ervaring opgebouwd om het afdrukken, verzenden en opslaan van documenten veilig te laten plaatsvinden. Veilig voor zowel voor de gebruiker als de IT-beheerder van de organisatie. Daarvoor hebben ze de beschikking over talloze features die al naar gelang behoefte ingeschakeld kunnen worden.
Tweede pijler onder het 360-graden concept is de beveiliging van fysieke ruimtes. Daarvoor werken we nauw samen met Mobotix, een van de grootste fabrikanten van videobewakingsapparatuur waarvan Konica Minolta meerderheidsaandeelhouder is. Sinds 2016 werken we samen aan de ontwikkeling van next-gen fysieke beveiligingsoplossingen voor kantoren en diverse industriesectoren.” De derde en vierde pijler worden gevormd door de oplossingen van Konica Minolta voor enerzijds de beveiliging van het IT-systeem en anderzijds de data die hier opgeslagen zijn.
Printing en security Elke ketting is zo sterk als de zwakste schakel en dat geldt zeker ook bij security. “We zeggen weleens gekscherend dat het grootste veiligheidsrisico tussen de rugleuning en het beeldscherm zit”, zegt Robin Schieveen, Product Manager Office bij Konica Minolta. “Veel gebruikers realiseren zich niet dat printers en MFP’s onderdeel van het bedrijfsnetwerk zijn en dus ook goed beveiligd moeten worden. Met ruim een halve eeuw ervaring met copiers, printers en multifunctionals hebben we geleerd hoe we systemen volledig kunnen beveiligen. Daarbij kunnen we de gebruiker de zekerheid geven dat zijn vertrouwelijke documenten ook vertrouwelijk blijven en de beheerder de garantie geven dat er geen lekken in zijn systeem zitten. Beveiligd printen is standaard, maar kan door middel van bijvoorbeeld een pincode, pasje of vingeraderscan verder verfijnd worden, zodat de gebruiker het afdrukken pas kan starten wanneer hij zelf bij de machine staat. Gescande pdf-documenten worden versleuteld en kunnen alleen worden geopend als de ontvanger over de juiste code beschikt. En door een document van een digitale handtekening te voorzien kun je te allen tijde zien of het om een origineel document gaat, of dat er iets gewijzigd is.”
Zelf doen of uitbesteden? IT-beheerders kunnen de beveiliging van Konica Minolta apparatuur grotendeels zelf doen, maar ze kunnen ook gebruikmaken van de diensten van Konica Minolta of een channelpartner. Schieveen: “Zo bieden we bijvoorbeeld met bizhub SECURE ontzorging door systemen volledig te beveiligen. In overleg met de klant kunnen we vrijwel alles naar wens voor hem inrichten. Op IT-gebied zijn wij dan ook een sterke partner als het gaat om veiligheid en compliance, inclusief gebruikerstrainingen en awareness-sessies. Maar wat je niet kunt uitbesteden is gebruikersgedrag: het is aan de gebruiker om die kennis ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen en zo zijn of haar bijdrage te leveren aan de veiligheid van de bedrijfs-IT.”
Workplace Hub: IT-dienstverlening inclusief security Met Workplace Hub, een geïntegreerd, centraal IT-platform, kunnen ondernemingen zeer eenvoudig hun gehele bestaande en toekomstige infrastructuur, apparaten en diensten beheren en coördineren. Een centraal dashboard verschaft gebruikers een volledig overzicht van alle IT in het bedrijf en mogelijkheden voor interactie. “De complexiteit van IT, dus ook alles wat met security en back-ups te maken heeft, bezorgt bedrijven veel kopzorgen. Die willen we oplossen”, zegt Gert Lambers, Chief Commercial & Talent Officer bij Aurelium, de Belgische IT-dienstverlener die vorige zomer werd overgenomen en die een voortrekkersrol speelt bij de uitrol van Workplace Hub-oplossingen in de markt. “Workplace Hub kan een mooie rol spelen in de holistische benadering. Het platform maakt gebruik van de meest geavanceerde servertechnologie met de kleinst mogelijke footprint, is schaalbaar, verbetert de betrouwbaarheid, biedt state-of-the-art beveiliging en voldoet aan de compliance-vereisten van de AVG.”
Kruisbestuiving Het samengaan van Konica Minolta en Aurelium heeft geleid tot een interessante kruisbestuiving. Lambers: “We zijn al dertig jaar als IT-dienstverlener actief in België en binnen afzienbare tijd breiden we uit naar Nederland. Zo komt onze kennis en ervaring nu ook beschikbaar voor de uitgebreide klantenkring van Konica Minolta in België en Nederland. IT is tegenwoordig te belangrijk voor organisaties om dat nog met losse projecten af te kunnen doen. Vroeger was je een heel eind als je een goede perimeterbeveiliging had neergezet, tegenwoordig wordt er vaker mobiel en in de cloud – dus buiten die klassieke perimeter – gewerkt. Dat vraagt om een integrale, holistische, benadering waarbij niet alleen de perimeterbeveiliging, maar ook de data op zich beveiligd moet zijn, waar die zich ook bevindt.”
De kracht van het 360-gradenbeveiligingsconcept wordt ook onderschreven door het onafhankelijke onderzoeksbureau Quocirca (Quocirca Global Print Security Landscape 2019). “Volgens de onderzoekers vervullen we zelfs een voortrekkersrol in databeveiliging binnenn de printomgeving”, zegt Lambers met gepaste trots. “En in combinatie met de camerabeveiliging van Mobotix worden in één beweging gebouwen, apparaten, netwerken en data beschermd door één leverancier – een aanbod dat geen enkele andere partij biedt.”
Dit interview is eerder verschenen in de oktober 2019 uitgave van ChannelConnect