Een digitale label printing machine kiezen: 16 factoren

| 15 december 2022

Is uw bedrijf of drukkerij klaar voor digitale label printing, maar weet u niet zeker waar u op moet letten bij het kiezen daarvan? In deze blog halen we de belangrijkste factoren aan die u kunnen helpen bij uw keuze.


1. Printsnelheid m/min 

De printsnelheid bij digitale label printers wordt uitgedrukt in meter per minuut en hangt af van het type media dat gebruikt wordt. Het is dus belangrijk om na te gaan welk materiaal u gebruikt, en hoeveel meter er per minuut geprint kan worden, om te bepalen welke digitale label printer voldoet voor uw opdrachten. Daarnaast kijkt u ook naar de gemiddelde grootte van uw oplages. Zo krijgt u een beter idee van de tijd die u gemiddeld nodig heeft om een opdracht af te werken. 
 

2. Maximum afbeeldingsgrootte 
 

De keuze van de digitale label printing machine zal ook afhangen van de grootte van de labels die geprint moeten worden. Iedere labelprinter heeft een maximale afbeeldingsgrootte die geprint kan worden. Als u kleine labels moet printen, zal u ook moeten nagaan of de printer kleine tekst duidelijk kan produceren. 
 

3.Kleurverwerking en -consistentie 

Kleurveranderingen kunnen, in tegenstelling tot offset en flexo printers, niet door de operator aangebracht worden op een digitale labelpers. De kleuren van de bron die naar de printer gedownload wordt, moeten meteen correct zijn, waardoor er veel aandacht besteed moet worden aan kleurbeheer. Bepaalde digitale labelprinters hebben daarom een ingebouwde kleurmeting die ervoor zorgt dat de kleuren consistent zijn bij verschillende afdrukken. 

Kleuren worden uitgedrukt in pixels en hoe hoger de resolutie, hoe nauwkeuriger de afwerking van de labels. De kleurkwaliteit hangt ook af van het aantal gradaties dat mogelijk is met de digitale label printing machine.  
 

4. Snelheid van taakaanpassing 

Taken zoals kleuraanpassingen, die bij offset en flexo labelprinters veel tijd innemen, kunnen met een digitale label printing machine in slechts enkele seconden afgehandeld worden. Deze korte ‘job-to-job switching time’ zorgt voor een vlotter printproces en bespaart u veel tijd. 
 

5. Continuous print length 

Hoe hoger de ‘continuous print length’, hoe hoger de productie kan zijn zonder ‘switch’ time en zonder papierverlies. Het minimaliseren van papierverspilling brengt een vermindering van de kosten met zich mee en heeft voordelen voor het milieu. Een digitale label printing machine die tot 1.000 meter ononderbroken en zonder herkalibratie kan afdrukken, wint het uiteraard van een labelprinter die slechts een continuous print length heeft van slechts 500 m. 
 

6. Baanspannings meter 

Een snelheidsdetector detecteert de invoersnelheid van de media, wat helpt bij een nauwkeurigere afdrukregistratie. 
 

7. Web reinigingssysteem 

Sommige digitale label printing machines hebben een ingebouwd reinigingssysteem dat helpt bij het verwijderen van stof en kleine deeltjes, die de afdrukkwaliteit kunnen beïnvloeden. Indien dit niet standaard aanwezig is, kunnen bovendien de onderhoudskosten van de machine hoger liggen.  
 

8. Opwarmtijd 

We maken hier het verschil tussen de opstarttijd en de tijd tussen meerdere opdrachten. Sommige label printing machines hebben wachttijden tussen lopende orders door, dit is uiteraard niet ideaal. Wanneer de tijd tussen twee opdrachten minimaal is, verliest u minder tijd waardoor u efficienter werkt. 
 

9. Grootte van de digitale label printing machine 

De grootte van de machine is niet onbelangrijk, want u moet de ruimte hebben om de machine te plaatsen.  
 

10. Mogelijkheid om andere apparaten of software te koppelen 

Een digital label printing machine haalt de data die gebruikt wordt voor variable data printing uit databases. Het is daarom belangrijk om te controleren of de label printing machine gekoppeld kan worden aan de software en databases die uw bedrijf gebruikt. 
 

11. Gebruiksvriendelijkheid 

Het spreekt voor zich dat een digitale label printing machine gebruiksvriendelijk moet zijn en eenvoudig te hanteren is Veel labelprinters hebben een scherm waarop operators instructies kunnen volgen, waardoor een uitgebreide training niet nodig is. 
 

12. Voorcoating vereist? 

Bij sommige digital label printing machines moet de media gecoat worden voordat er geprint kan worden. Dit kan zorgen voor een complexer printproces.  
 

13. Materiaalkeuze  

Bij voedingsmiddelen moet er gekozen worden voor hoogwaardige labels waarbij het mogelijk is om deze te printen met voedselveilige droge toners. Ook voor andere sectoren is het noodzakelijk om na te gaan of de digitale labelprinter alle materialen ondersteunt waarop geprint wordt. 
 

14. Aankoopprijs 

Uiteraard hangt uw keuze ook af van de aankoopprijs. Vroeger werden label printing opdrachten vaker uitbesteed aan gespecialiseerde drukkerijen. Het voordeel van de digital label printing is dat het ook voor kleine opdrachten of oplages ingezet kan worden. Hierdoor is het aankopen van een eigen label printing machine ook voor kleine grafische en commerciële drukkers rendabel en daardoor betaalbaar geworden. 
 

15. Aantal papierbreedtes 

Voor bepaalde labels is het nodig om papiersoorten met verschillende breedtes te kunnen bedrukken. Kies daarom steeds voor een digitale label printing machine die tussen diverse breedtes kan wisselen, als dit nodig is voor uw productie.  
 

16. Type labels 

Welk type labels zal u voornamelijk moeten printen? Zijn dit shrink sleeve, in-mould, wetglue of zelfklevende labels? In het kiezen van een digitale label printing machine, moet u ook hier rekening mee moeten houden. Daarnaast is het handig om na te gaan of, indien dit voor uw opdracht van toepassing is, er een keuze gemaakt kan worden tussen permanente en niet permanent klevende labels. 

Zoals u ziet zijn er wel enkele factoren die u in overweging moet nemen voordat u een digital label printing machine aankoopt. Benieuwd naar hoe de AccurioLabel 230 van Konica Minolta presteert en welke mogelijkheden het uw bedrijf biedt? Vraag dan een gratis demo aan en ontdek het zelf. 

Wilt u de checklist, klik hier


 

Is uw drukkerij klaar voor digitale label printing?

Onze checklist helpt u om te beoordelen of u klaar bent voor een overstap naar digitale label printing.

Download de checklist

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!