Digital label printing: voor- en nadelen

| 9 december 2022

De laatste jaren zien we een stijgende vraag naar kleine en middelgrote oplages bij labelprinters en commerciële drukkers. Daarnaast verwachten klanten dat u labels in steeds kortere doorlooptijden kunt produceren. De labelindustrie evolueert steeds meer naar het ‘just-in-time' principe, waarbij snelheid centraal staat. Om in te spelen op deze tendensen, is een investering in digitale label printing een must. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze vorm van label printing?


Voordelen van digitale label printing 

 

Variable data printing en personalisatie 

Een eerste voordeel van digitale labels printen ten opzichte van ‘offset’ printen, is dat er per label een unieke lichte variant geprint kan worden. Dit wordt ook wel variable data printing genoemd, en kan gebruikt worden voor diverse toepassingen. Digital label printing laat toe om bijvoorbeeld volgnummers toe te voegen op opeenvolgende labels, of QR-codes die voor ieder label verschillend moeten zijn. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om via codes ‘track and trace’-oplossingen te integreren in hun labels. 

Beter zelfs, bepaalde blokken tekst, data of afbeeldingen, kunnen ingevuld worden vanuit een database. Zo kunnen namen, ingrediënten, landen, etc. automatisch toegevoegd worden. En dat maakt personalisatie op de labels mogelijk. ‘Variable data printing’ is ideaal voor bedrijven die een groot gamma aan producten hebben, het ontwerp van de labels willen behouden, maar de tekst wel willen aanpassen. 
 

Minder tijd- en arbeidsintensief 

Zolang de afmetingen van het label en het materiaal hetzelfde zijn, kan u met digitale label printing binnen enkele minuten overschakelen naar een nieuw label, zonder de instellingen manueel te moeten aanpassen. 

Traditioneel printen is veel tijdsintensiever en dat terwijl elk bedrijf hierop graag wil besparen. Digitalisering kan uw bedrijfsproductiviteit enorm vooruithelpen. De digitale label printer stopt enkel als er naar een nieuwe versie van het label overgeschakeld moet worden. Daarnaast is een digital label printing machine ook gebruiksvriendelijk en er is geen aanvullende opleiding nodig. 
 

Flexibiliteit in design 

Om hun concurrenten voor te blijven, doen klanten regelmatig onderzoek naar het ontwerp van hun product. Een label moet aantrekkelijk zijn voor hun doelgroep. Aangezien digitaal printen al kan vanaf kleine oplages, kunnen er diverse testexemplaren afgedrukt worden om vervolgens te analyseren welk design het meeste impact heeft. Dankzij de relatieve betaalbaarheid en snelheid van digitale label printing oplossingen is er veel flexibiliteit qua type labels. 
 

Kortere opstarttijd en snellere doorlooptijd 

Voor het digitaal printen van labels zijn er geen offsetplaten nodig, waardoor er niet voor elke kleur op het etiket een drukvorm nodig is. Dit zorgt voor een kortere insteltijd, waardoor uw labels sneller afgedrukt worden. De opstarttijden bij digitale label printing zijn dus veel korter dan bij traditionele labelprinters. Daardoor is het mogelijk om met digital label printing spoedproducties uit te voeren. 

Daarnaast is er een snellere doorlooptijd, waardoor er zonder vertraging meerdere ontwerpen in dezelfde serie geproduceerd kunnen worden. Een korte opstarttijd en snelle doorlooptijd zorgen voor een lagere ‘time-to-market', wat het toelaat om sneller in te spelen op de vraag van de klant. U kunt hierdoor profiteren van het ‘just-in-time' principe, waarbij u last minute bestellingen kan drukken. 
 

Lagere kosten voor kleine oplages 

De vaste kosten (of opstartkosten) per opdracht zijn lager bij digitale label printing. Doordat digitale labelprinters geen drukvormen nodig hebben en er minder insteltijd vereist is, zijn de kosten voor het digitaal printen van labels laag voor opdrachten van relatief kleine oplages. Bij traditionele label printing gaat men printopdrachten vaker in bulk aanvragen om zo de beste prijs te verkrijgen. 

Digital label printing is dus ideaal voor start-ups, producten die getest moeten worden, regionale of seizoensgebonden producten, labels die in verschillende talen geprint moeten worden of tijdelijke promoties. Ook voor producten waarvan het label vaak gewijzigd moet worden is het digitaal printen van labels zeker aan te raden. 
 

Hoge kwaliteit 

Fotografische kwaliteit, scherpe teksten en levendige kleuren, zijn mogelijk met digitale label printing. Dit is cruciaal, aangezien labels als doel hebben om de aandacht te trekken. Dit gebeurt vaak door hoogwaardige afbeeldingen en contrasterende of levensechte kleuren. Digitaal printen levert levendige labels van hoge kwaliteit op, die voor bijna elk product of project gebruikt kunnen worden. Zelfs wanneer labels kleine of moeilijk leesbare tekst bevatten, zorgt de hoge resolutie ervoor dat alles scherp en duidelijk gedrukt wordt. 

Milieuvriendelijker 

Bij digital label printing is er geen noodzaak voor water, oplosmiddelen of chemicaliën en kunnen kleinere oplages of preciezere aantallen worden gedrukt. Daarnaast is er minder printafval en is er minder materiaal nodig voor de opstelling. Dit alles draagt bij tot de milieuvriendelijkheid van een digitale label printing machine. 

 

Nadelen van digitale label printing 

 

Duurder voor grote oplagen 

Zoals hierboven vermeld zijn de vaste kosten per opdracht lager bij digitale label printing, de variabele kosten liggen echter hoger. Dit maakt digitaal printen voornamelijk goedkoper bij kleine oplages. Voor grote opdrachten zal er eerder geopteerd worden voor flexo- of offsetdruk. Traditionele labelpersen draaien sneller, waardoor er bespaard kan worden op grote oplagen van eenzelfde label. 
 

Minder substraat- en inktopties 

Met digitale label printing is het niet mogelijk om met Pantone-kleuren te printen, enkel met CMYK-kleuren. Daarnaast kan u op veel verschillende papiersoorten printen, maar het volledige scala aan substraten dat beschikbaar is voor flexoprinters of traditionele labelprinters, is niet beschikbaar voor digitale etiketten. Voor heel uitzonderlijke gevallen kunt u digitaal label printing dus niet hanteren. 

Zo heeft u een idee van de voor- en nadelen van digitale label printing. Heeft u interesse in digitale label printing, maar weet u niet goed hoe eraan te beginnen? Download onze gratis checklist en ontdek aan de hand van een aantal vragen of uw drukkerij klaar is voor digitale label printing. 


 

Is uw drukkerij klaar voor digitale label printing?

Onze checklist helpt u om te beoordelen of u klaar bent voor een overstap naar digitale label printing.

Download de checklist

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!