"Consistentie in afdrukkwaliteit en dat met een kortere insteltijd"

| 29 mei 2019

Stabiele printkwaliteit, meer afwerkingsmogelijkheden, groter instelgemak, lagere kosten

Als het gaat om kwaliteitsdrukwerk, speelt Drukkerij Altorffer uit Roosendaal al jaren mee op het hoogste niveau. De onderneming bestaat al sinds 1784 en weet haar kwaliteitsreputatie anno 2019 nog steeds waar te maken. Door de jaren heen evolueerde Altorffer van sec offsetdrukkerij naar een fullservice, allround grafisch dienstverlener. Operator Ton van Dongen: “We werken al jaren naar volle tevredenheid met de productieprintsystemen van Konica Minolta. Nu we een stap voorwaarts zetten, is het voor ons logisch om opnieuw bij hen aan te kloppen.”


Tot de klanten van Altorffer behoren vele groothandels, webwinkels en producenten. Van Dongen: “De laatste jaren hebben we een groei van het printvolume gezien, met name op het gebied van brochures en periodieken. Daar spelen we graag op in. Omdat het contract voor de bestaande Konica Minolta-systemen ten einde liep, hebben we gezegd: dit is hét moment om voor een opwaardering te gaan. Met meer afwerkingsmogelijkheden, meer stabiliteit in printresultaat en – als het even kan – tegen lagere kosten.”
 

Snelheid en kwaliteit
Konica Minolta stelde de combinatie voor van twee keer een AccurioPress C3070 met daarbij IQ501 Intelligent Quality Care voor de automatisering en vereenvoudiging van de operatorprocessen. De eerste C3070 werd in november opgeleverd. Ton van Dongen toont zich enthousiast over de snelheid en de kwaliteit.

“Bij een paar duizend periodieken ligt de voorkeur bij offset, maar als die planning vol is, dan is de AccurioPress een prima uitwijkmogelijkheid. Je kunt daarmee zo snel produceren: binnen een paar minuten heb je je eerste exemplaar al. Ook in kwaliteit heeft Konica Minolta zichzelf met deze digitale pers overtroffen. Die is hoog en constant. Er zitten geen schommelingen meer in het printresultaat. Dat is voor ons een grote plus, zeker bij telkens terugkerende opdrachten.”


Meer afwerkingsmogelijkheden
Ook over de afwerkingsmogelijkheden is Van Dongen lovend: “We maken hier regelmatig een catalogus cq. -map, bestaande uit vijfhonderd pagina’s inhoud. Voorheen moest die inhoud nog met een aantal mensen worden vergaard. Nu sturen we het document naar de AccurioPress. Die zet alles op inslag, drukt en vergaart alles. We hoeven alleen nog de boorgaten aan te brengen en de tabbladen tussen te voegen.”

Naast het driezijdig schoonsnijden biedt de AccurioPress in afwerking ook een squarefold-functionaliteit. “Bij de productie van boekjes komt het vaak voor dat ze na afloop bol open gaan staan. Met de squarefold-functie wordt de rug zo samengedrukt dat het eindresultaat nu net op een gebonden boekje lijkt. Elk boekje blijft nu mooi vlak liggen.”
 

Kwaliteitsbewaking en instelgemak
Bij Drukkerij Altorffer zijn ze zeer tevredenmet de IQ-501 Intelligent Quality Care. Via een closed-loop controlesysteem worden tijdens het afdrukken de afdrukresultaten gecontroleerd en gecorrigeerd, waarmee de kleurconsistentie en de registratienauwkeurigheid zijn gewaarborgd.

Van Dongen: “De insteltijd is veel korter, omdat de unit je veel werk uit handen neemt. Je voert het papier in, kiest een van de papierprofielen (die eveneens eenvoudig kunnen worden aangemaakt met de IQ-501 – red.) en alles wordt automatisch geregeld. Bijvoorbeeld het afstellen van de kleur en het register. Behalve tal van proefprints, en dus papier, scheelt ons dat heel veel tijd. Zeker bij de kleinere opdrachten zijn we nu twee keer zo snel klaar.”

Uitbreiding productportfolio
De nieuwe productieprintstraat had voor Van Dongen nog een aardige verrassing in petto: “We kunnen nu ook banners van 1,30 meter printen. Daarmee hebben we weer een nieuw product voor onze klanten.”

Van Dongens collega’s tonen zich tevreden met de nieuwe productieprintoplossing van Konica Minolta: “Ik hoor totaal geen wanklanken. Dan weet je dat het goed is.” Ook in financieel opzicht zijn ze bij Altorffer blij met de combinatie van de AccurioPress C3070 en de IQ-501: “De productie ligt hoger, het papierverbruik is gedaald en de maandkosten zijn ook nog eens lager. Ja, deze opwaardering van ons machinepark heeft in alle opzichten goed uitgepakt.”
 

Uitdaging
Groei van printvolume vraagt om: eenvoud in productie en uitbreiding van het aantal mogelijkheden om inline brochures en boekjes af te werken. Daarnaast focus op: meer consistentie in printresultaat en realisatie van een kostenreductie. Nieuwe oplossing moet passen in bestaande workflow.

Oplossing
Twee keer een AccurioPress C3070, een digitale kleur-on-demand productiestraat met hoge printsnelheid, brede mediaflexibiliteit, automatische kleurconsistentie, dubbelzijdig printen van banners en afwerkingsmogelijkheden zoals driezijdig schoonsnijden en squarefold-rug. Aangevuld met nieuwe printercontroller en het IQ-501 Intelligent Quality Care-systeem voor automatische registerafstelling, kleurkalibratie, -profilering en -bewaking.

Voordelen
Vereenvoudiging van het aantal operatorhandelingen leidt tot tijdsbesparing en foutreductie: dankzij IQ-501 Intelligent Quality Care verlopen het afstellen van het register, de kalibratie van de machine, het maken van de papierprofielen en de controle van de afdrukkwaliteit en registratienauwkeurigheid zo goed als automatisch. Meer stabiliteit in kwaliteit: kleurconsistentie ook in herhaalopdrachten. Snelle doorlooptijden: dankzij automatische kalibratie en uitgebreide afwerkingsmogelijkheden. Uitbreiding productportfolio met banners. Kostenreductie zowel in maandbedrag (meer dan € 1000 per maand minder) als in operator- en papierkosten.

 

Schrijf u in voor onze webinars!

Schrijf u in voor onze webinars!