Rudolf Wild Gmbh & Co. KG

Nauwkeurige kleuren werpen vruchten af

De WILD-groep in Eppelheim bij Heidelberg en zijn gelieerde ondernemingen hebben wereldwijd 2.500 medewerkers in dienst en zijn marktleider voor levensmiddelenadditieven in vele industriesectoren. Als producent van Capri-Sonne® is WILD tegenwoordig wereldwijd nummer één voor kinderdrankjes. Wild is ook 's werelds grootste particuliere producent van natuurlijke ingrediënten voor de levensmiddelen- en drankenindustrie. WILD gebruikt sinds 1993 Konica Minolta Sensing Chroma Meters als onderdeel van haar kwaliteitsmanagement om haar productieprocessen te controleren. Met de introductie van de CR-200, de eerste chromameter van Konica Minolta, kon het bedrijf het meetproces aanzienlijk versnellen bij het bepalen en controleren van kleur als onderdeel van de inspectie van eindproducten. Dit leverde aanzienlijke tijdwinst en dus aanzienlijke kostenbesparingen op. De Konica Minolta CR-400, de nieuwste generatie Chromameters, wordt momenteel gebruikt. Dit instrument wordt ook gebruikt door partnerbedrijven van WILD (met name in de zuivelindustrie) in hun afdelingen voor de inspectie van ontvangen goederen. De Chroma Meters zorgen ervoor dat de geleverde fruitbereidingen overeenkomen met het met de klant overeengekomen kleurprofiel. Dit versnelt en optimaliseert het totale kwaliteitsborgingsproces aanzienlijk. "De installatie van Chroma Meters heeft in de loop der jaren een goed rendement opgeleverd", verklaart Lars Schnoor, Team Leader Scale Up bij Wild Dairy Ingredients GmbH. "Bovenal is de ondersteuning en service van de Konica Minolta medewerkers uitstekend", voegt Schnoor toe.

Bescherming van de kwaliteit om de natuurlijke goedheid te behouden

In geen enkele andere bedrijfstak zijn de inspanningen en prestaties op het gebied van kwaliteitsmanagement zo duidelijk als in de levensmiddelenindustrie. Al bijna 80 jaar staat het bedrijf Rudolf Wild GmbH & Co. KG voor het hoogste kwaliteitsniveau in deze industrie. De specialist voor natuurlijke levensmiddelenadditieven heeft bijgedragen aan belangrijke innovaties in de dranken-, zoetwaren- en bakkerijproductenindustrie, evenals in het segment zuivel- en ijsproducten, waarvoor het bedrijf hoogwaardige grondstoffen en halffabrikaten levert. Dit is de basis van het succes van vele gerenommeerde levensmiddelenmerken waarin de consumenten in de winkels en supermarkten hun vertrouwen stellen en waarvan zij met hun gezin en vrienden genieten. Elke dag moeten deze merken hun beloften waarmaken en de kwaliteit leveren die van hen wordt verwacht.

WILD, dat in de jaren dertig werd opgericht, is niet alleen een vernieuwer op zijn gebied, maar ook een leider in het waarborgen van de kwaliteit van zijn producten op basis van natuurlijke ingrediënten - in zijn eigen productiefaciliteit en die van zijn klanten. Dit blijkt ook uit de merkartikelen, met name het merk Capri-Sonne®, van de WILD-fabriek, waarvan de producten in meer dan 100 landen worden verkocht. Hetzelfde geldt voor de fruitbereidingen voor de levensmiddelenindustrie, die op verschillende Europese locaties worden geproduceerd.

----------------------------

Smaakmakende additieven in verschillende merken van de Europese zuivelindustrie zorgen ervoor dat het product voldoet aan de verwachtingen van de consument en bevestigen dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. De term "wilde kwaliteit" wordt daarom zeer veel gebruikt en omvat veel meer dan alleen het eindproduct zelf. Het omvat het hele productieproces dat zich uitstrekt van de zorgvuldige selectie van de grondstoffen, via de inkoop en de inspectie van de grondstoffen, de kwaliteitsborging tijdens het hele proces tot de uiteindelijke validering in de afdeling goederenontvangst van de eigen klant. Daarnaast wordt elke ondernomen actie gedocumenteerd. "Dit omvat niet alleen de waakzame selectie van grondstoffen van de hoogste kwaliteit door onze inkoopafdeling, maar ook de voortdurende controle van smaken, consistentie, textuur en kleur van onze producten tijdens de productie van onze fruitbereidingen", aldus Lars Schnoor. Met dit volledig geïntegreerde kwaliteitsborgingssysteem biedt Wild gestandaardiseerde en veilige totaaloplossingen voor de ontwikkeling van nieuwe en bestaande producten.

Kleur, een teken van goede smaak

Goede voorbeelden voor de zuivelindustrie zijn de emulsies voor premium fruityoghurts. Wild Dairy Ingredients GmbH levert alle ingrediënten in exact de gespecificeerde hoeveelheid, geoptimaliseerd om de consument van het product te laten genieten. De doorslaggevende criteria hierbij zijn smaak, textuur, consistentie en vooral visuele aantrekkingskracht. "Ons doel is een harmonieuze interactie tussen yoghurt en de fruittoevoegingen. "Om dit te bereiken", legt de heer Schnoor uit, "worden bevroren vruchten, sappen en sapconcentraten of purees verwerkt om de consument in het verkooppunt en thuis te verrassen met nieuwe innovaties en smaaksensaties".

Voor de zuivelindustrie levert Wild Dairy Ingredients GmbH fruitbereidingen die worden gemengd in een verhouding tot 25% van het zuivelproduct. Kleurmeting is vooral vereist voor de "rode yoghurts" zoals aardbei, bosvruchten of kersenyoghurt. Hier kunnen zelfs kleine veranderingen in de rode kleur de verkeerde indruk wekken wat betreft de kwaliteit. Bij aardbeienyoghurt wordt de verwachte rode kleur namelijk niet alleen geassocieerd met de natuurlijke kleur van de vrucht, maar ook met de versheid en kwaliteit ervan. "In dit geval is het noodzakelijk om snelle en betrouwbare metingen voor de colorimetrische waarden van a* (rood) en b* (blauw) te verkrijgen om natuurlijke kleurvariaties van het fruit op te sporen en afwijkingen in het productieproces te identificeren. De overeengekomen kleur en intensiteit kunnen alleen worden verkregen door verschillende ingrediënten tijdens de vervaardiging van fruitbereidingen te mengen", aldus de heer Schnoor, die de voordelen van kleurmeting bij fruitbereidingen voor yoghurt beschrijft.

Snelle metingen die renderen

Met dit compromisloze kwaliteitsbeleid is Wild op veel gebieden marktleider geworden. Een belangrijke factor in dit succes is de kleurmeting, die op verschillende plaatsen in de productieketen is geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de overeengekomen specificaties. Al meer dan 16 jaar vertrouwt Wild op de betrouwbaarheid en flexibiliteit van de Konica Minolta Chroma-Meter instrumenten. "Voorheen gebruikten we cuvetten. Die gaven weliswaar nauwkeurige resultaten, maar waren ingewikkeld in het gebruik en de metingen duurden vreselijk lang", zegt Schnoor, die de situatie begin jaren negentig beschrijft. "In 1992 ontdekten we gelukkig de Minolta Chorma-Meter CR-200 en zagen we het potentieel ervan als onderdeel van onze inspanningen om de kwaliteitsborging te verbeteren. Nu, met de CR-400, biedt de vierde generatie Chroma Meters van Konica Minolta essentiële kleurmeetwaarden voor kwaliteitsborging bij Wild. Daarom worden ze sterk aanbevolen aan hun partners in de hele industrie. "Met de Konica Minolta Chroma Meters hebben we een betrouwbaar meetinstrument dat onafhankelijk is van subjectieve visuele beoordeling en dat essentieel is voor het standaardiseren en controleren van de productie", zegt de heer Schnoor, die de voordelen van instrumentele kleurmeting beschrijft.In minder dan één minuut, inclusief het reinigen van het meetgat, kunnen kleurmetingen in de productie, eindinspectie en ontvangstinspectie nauwkeurig, betrouwbaar en uiterst snel worden uitgevoerd bij Wild, hun partners en klanten. Zo zijn metingen voor het bepalen van de exacte rode tint van aardbeienyoghurt bijna drie keer sneller beschikbaar met Chroma Meters dan met conventionele methoden. Korte instel- en reinigingstijden zijn eveneens voordelen van de Konica Minolta units voor dagelijkse routinemetingen.

-----------------------------

Daarbij komt de flexibele en eenvoudige bediening van de CR-400, die het resultaat is van de ergonomisch ontworpen meetkop en de optioneel verkrijgbare SpectraMagic NX QC evaluatiesoftware, die de totale prestaties van de Chroma Meter perfect koppelt.

"Het is het complete pakket van intuïtief eenvoudige bediening, hoge meetsnelheid en nauwkeurigheid, alsmede de uitstekende ondersteuning en service die wij van Konica Minolta ontvangen en die wij bij Wild Dairy Ingredients waarderen" vat de heer Schnoor samen.

Toepassingsnota

Download

Rudolf Wild GmbH & Co. KG

Rudolf-Wild-Straße 107-115
D-69214 Heidelberg / Eppelheim
Germany

Tel.: +49-6221-799-0
Fax.: +49-6221-799-398

Rudolf Wild Gmbh & Co. KG