INAX Corporation

 

CM-700d/CM-600d - INAX Corporation

s Werelds grootste tegelmaker

INAX Corporation werd opgericht in 1924 en is nu de grootste Japanse fabrikant van tegels, bouwmaterialen, sanitair en woninginrichting. Vooral op het gebied van tegels is INAX de grootste fabrikant ter wereld en distribueert deze producten, die een uiteenlopende rol spelen in ons dagelijks leven, aan klanten over de hele wereld.

INAX gebruikt al vele jaren spectrofotometers van Konica Minolta Sensing, en de vervanging van eerdere producten door de nieuwste Spectrofotometer CM-700d vormde de aanleiding voor dit gebruikersrapport.


------------------------------

 

Kleurvergelijking en kleurwaardebepaling van moederkleuren

Voor dit verslag werd een bezoek gebracht aan het General Technology Research Laboratory van INAX. In dit laboratorium worden de masterkleuren voor elk produkt gemeten en vergeleken met de kleurstalen die tijdens de ontwerpfase zijn gemaakt. Bovendien wordt de Konica Minolta Spectrophotometer CM-700d gebruikt om de colorimetrische waarden van de masterplaat te bepalen. Met andere woorden, de hier gemeten colorimetrische waarden worden de standaardwaarden voor de productkleuren.

Voorheen werd een spectrofotometer CM-2600d in horizontaal formaat gebruikt, maar er is gebleken dat de CM-700d in verticaal formaat stabielere metingen kan leveren van kleine maar dikke monsters zoals tegels. Bij gebruik van de CM-2600d werd voor de stabiliteit een afstandhouder met dezelfde dikte als de tegel gebruikt, maar de CM-700d maakt zo'n afstandhouder overbodig. Bovendien werd de draadloze Bluetooth communicatiefunctie van de CM-700d zeer gewaardeerd, omdat hierdoor geen kabels meer in de weg zitten en de ruimte op het bureau efficiënter kan worden gebruikt.

Behandeling van uiteenlopende toepassingen 

INAX Corp. produceert een grote verscheidenheid aan producten en alleen al in dit laboratorium worden meer dan 1000 soorten producten gemeten.
In het laboratorium voor algemeen technisch onderzoek maken ongeveer 20 medewerkers van de ontwerpafdeling en de onderzoeksafdelingen van de verschillende divisies gezamenlijk gebruik van een CM-700d.
Hoewel de belangrijkste toepassing het bepalen van de kleur van productmasters is, zoals hierboven beschreven, zijn er ook andere toepassingen voor kleurmeting, waarvan er hieronder enkele worden geïntroduceerd.

--------------------------------

Universeel ontwerp voor bedieningspanelen van toiletten

Om ervoor te zorgen dat oudere mensen of mensen met een handicap geen problemen hebben met het bedienen van de toiletten in toiletten op openbare plaatsen zoals treinstations, parken, ziekenhuizen, warenhuizen, enz. die door veel niet nader omschreven mensen worden gebruikt, zijn de vorm, de kleur, de lay-out, enz. van de knoppen voor het wassen, het oproepen van hulp, enz. gedefinieerd door JIS (Japanse industriële normen).
Aangezien de normen de kleur van de knoppen op het bedieningspaneel voorschrijven en het contrast met de omgeving moet worden gewaarborgd, wordt de CM-700d gebruikt bij het ontwerp en de lay-out van dergelijke panelen.

Luminantievergelijking van geleideblokken voor slechtzienden

Voor geleideblokken voor slechtzienden is het contrast tussen de geleideblokken en het omringende voetpad gespecificeerd of gestandaardiseerd door verschillende regionale overheden en bouwnormen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat slechtzienden (low vision) gemakkelijk onderscheid kunnen maken tussen de geleideblokken en de omgeving. In het verleden werden metingen met luminantiemeters* voorgeschreven, maar dat vereiste de voorbereiding van een speciale donkere kamer, lichtbron, enz. om uniforme meetomstandigheden te garanderen, en vergde veel werk.

Het meetproces werd verbeterd door gebruik te maken van de CM-700d (die geen speciale meetomgeving hoeft voor te bereiden) en de luminantiewaarde te bepalen op basis van de gemeten Y-waarde.
De luminantiewaarden van elk blok en elke tegel worden van tevoren gemeten en opgeslagen in een database, zodat gegevens waaruit blijkt dat het blok of de tegel voldoet aan de regionale specificaties kunnen worden verstrekt op het moment van levering of door de verkoper bij onderhandelingen over de verkoop van dergelijke producten.

Kleurcontrole van het merk

De kleur van het merk van INAX Corp. is een combinatie van Amenity Blue en zwart. De kleur van het merk wordt numeriek gespecificeerd in Munsell-nummers enz. en de kleurcontrole van het merk wordt uitgevoerd met de
CM-700d. Uit de bovenstaande voorbeelden blijkt duidelijk dat INAX Corp. de functies en prestaties van de CM-700d goed begrijpt en de CM-700d op verschillende manieren gebruikt om de mogelijkheden van het instrument ten volle te benutten. Wij van Konica Minolta Sensing zullen onze actieve after-sales ondersteuning voortzetten om bij te dragen aan een nog effectiever gebruik van onze instrumenten door INAX Corp. en al onze klanten.

INAX