Digitale transitie voor het mkb: een checklist

| 8 juli 2022

Nu de wereld razendsnel digitaliseert, staat de digitale transitie ook in kleinere bedrijven bovenaan het prioriteitenlijstje. Kwestie van zo goed mogelijk te verbinden met uw klanten, partners en werknemers. Maar hoe versnelt u deze transitie in uw organisatie?Digitale transitie is een enorme kans, maar ook een uitdaging voor kleine bedrijven. Uit cijfers van de Konica Minolta Digital Transformation European Study 2021 blijkt dat 84% de digitale transitie weliswaar als de belangrijkste prioriteit beschouwt, maar dat slechts 33% vindt dat er aanzienlijke vooruitgang geboekt werd. 87% vreest zelfs dat de digitalisering zijn sector zal ontwrichten. De meeste kleinere bedrijven zijn bang dat hun digitale strategie hen in de steek zal laten. 

Digitale transitie of transformatie staat voor het gebruik van digitale technologieën om nieuwe processen en ervaringen te creëren om te voldoen aan de veranderende bedrijfs- en markteisen. Hierbij denken we zowel aan incrementele verbeteringen als disruptieve bedrijfsinnovatie die niet verenigbaar is met bestaande of traditionele bedrijfsmodellen. Om kleinere bedrijven de voordelen van digitale transformatie te helpen plukken, maakten we zowel een eenvoudige checklist als een online assessment tool.
 

1.    Breng uw huidige digitale status in kaart en identificeer de transformatiemogelijkheden

Een goede test om te ontdekken waar u staat is het online DX360° Digital Maturity Assessment. Het zelfsturende assessment kost u slechts enkele minuten. U checkt er de digitale volwassenheid van uw organisatie mee op 5 belangrijke terreinen: 

1.    Operationele flexibiliteit, efficiëntie en duurzaamheid
Krijg inzicht in de flexibiliteit, het reactievermogen en de efficiëntie van uw activiteiten en bekijk hoe u nieuwe klantervaringen en betere prestaties kunt leveren.

2.    Mobiliteit van personeel en bedrijfsvoering
Ontdek hoe u uw voordeel doet door sneller te reageren, toegankelijker te zijn en altijd en overal te kunnen werken.

3.    Beveiliging en compliance
Begrijp waarom informatiebeheer en het overige personeel in harmonie moeten samenwerken om de beveiliging en compliance van gegevens te waarborgen.

4.    Productiviteit en samenwerking van werknemers
Krijg inzicht in hoe uw medewerkers technologie gebruiken voor interactie, communicatie en samenwerking met elkaar en met uw klanten. Creëer betrokken en efficiënte werknemers.

5.    Data Analytics en intelligentie
Ontdek hoe u trends en inzichten over uw bedrijf kunt visualiseren en zo sneller betere beslissingen kunt nemen die groei faciliteren.

Aan het einde van het assessment ontvangt u een op maat gemaakt rapport met aanbevelingen over hoe u uw digitale volwassenheid kunt opschroeven.
 

2.    Maak een realistisch stappenplan voor uw digitale strategie

Elk bedrijf heeft zijn eigen visie, doelstellingen en operationele uitdagingen. Creëer uw eigen digitale transformatiestrategie en definieer duidelijke doelstellingen en aandachtsgebieden. Er bestaat niet zoiets als de enige juiste aanpak voor digitale transformatie. Welk pad u ook bewandelt, een duidelijke strategie met realistische doelen helpt u om (potentiële) problemen op tijd te identificeren. Bekijk zeker het DX360°-rapport en de bijbehorende aanbevelingen. Zijn er quick wins mogelijk? Welke graad van digitale volwassenheid is vandaag nodig voor uw bedrijf?
 

3.    Onthoud dat digitale transformatie niet enkel over technologie of het nieuwste SaaS-aanbod gaat

Digitale transformatie is evenzeer een kwestie van mensen en processen als van technologie. Elk bedrijf evolueert op zijn tempo naar een Intelligent Connected Workplace (ICW) die IT, werk en mensen in verbinding brengt. Konica Minolta gelooft dat digitale volwassenheid samenvalt met het streven naar een ICW en we zijn gespecialiseerd om u daarbij te helpen. Elk digitaal traject is anders en moet dus klant-specifiek zijn. We helpen u graag bij het identificeren van de domeinen en functies in uw bedrijf die baat zullen hebben bij digitalisering, bij het vinden van de beste oplossingen en diensten en bij de implementatie ervan.
 

4.    Manage de transformatie van begin tot eind

Als u zelf niet over de skills beschikt om het veranderingstraject te beheren, reken dan op uw digitale transformatiepartner. Vergeet niet dat bij echte en blijvende transformatie bijna altijd mensen, processen én technologie komen kijken. Een projectmanagementaanpak van A tot Z levert in deze de beste resultaten op. Konica Minolta biedt deskundig projectmanagement op maat van uw eisen.
 

5.    Betrek uw medewerkers in het verhaal

Werknemers kunnen verandering verwarrend vinden, maar zijn vaak de sleutel tot een succesvolle transformatie. Uiteindelijk moeten zij nieuwe praktijken omarmen of details over bepaalde activiteiten of uitdagingen aanreiken. Zorg er dus voor dat uw medewerkers worden betrokken bij de visie en creëer een intern team dat zich inzet voor voortdurende verbetering en dat het transformatieproject ondersteunt.
 

6.    Evalueer en meet uw succes

Bij elk digitaal transformatieproject is het belangrijk dat uw projectpartner of -team de gemaakte vorderingen en de ROI evalueert en meet. Bij een positieve evaluatie kunt u uw traject richting ICW voortzetten.

Heeft u vragen over het over de digitale transitie in uw bedrijf? Neem contact met ons op!  
 

Blog

Blog

Wapen uw bedrijf tegen hackers: begrijp de 5 fasen van een cyberaanval

Iedereen weet waarvoor termen als 'hacken' en ‘cybercriminaliteit’ staan. Maar wat betekent dat vandaag de dag voor uw bedrijf? Hoe herkent u de symptomen? Wat zijn de beste remedies? En waar kunt u terecht voor adequate...