3 pijlers van een duurzame digitale organisatie

| 27 september 2024

Wanneer u de juiste keuzes maakt, gaan duurzaamheid en digitalisering hand in hand. U kan uw organisatie wendbaarder en robuuster maken, zonder dat u de planeet uit het oog verliest. Dat is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is duurzaamheid in Europa een belangrijk onderwerp. De meeste mensen maken zich zorgen over hun impact op de planeet, en dat geldt ook voor uw werknemers. Een organisatie die kan aantonen dat ze nadenkt over haar impact, is een aantrekkelijke werkplek.



Verder weerspiegelt het belang van duurzaamheid zich in regelgeving. Een ESG-strategie is niet meer vrijblijvend, en de EU vereist vanaf het komende jaar duurzaamheidsrapporten van organisaties klein en groot.

Tot slot is duurzaam vaak synoniem voor doordacht en efficiënt. Geoptimaliseerde processen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de bankrekening. Er zijn veel manieren om uw organisatie duurzamer te maken. Voor deze blog focussen we op drie concrete pijlers, waarmee u meteen aan de slag kan gaan.
 

Van papier naar duurzaam digitaal


Gemiddeld de helft van het afval dat een organisatie veroorzaakt, is papier. In Europa bestaat ongeveer 30 procent van al het afval opgehaald door gemeentes uit papier. Recycleren kan de Europeaan best goed: zo’n 70 procent van dat papier krijgt een tweede leven. Toch wordt 30 procent nog verbrand of gestort. Uw papierverbruik doen dalen, heeft een directe impact op uw voetafdruk.

De digitalisering van op papier gebaseerde processen, biedt meer duurzaamheid. Een typisch voorbeeld is facturatie. Ondernemingen kunnen hun processen hervormen zodat ze zelf minder papier gebruiken, bijvoorbeeld door binnenkomende informatie op papier te scannen. Digitale processen vereisen minder stappen dan processen die afhankelijk zijn van papier, zijn minder foutgevoelig en verlopen efficiënter. Bovendien is de digitalisering van een proces dat papier-intensief was, de eerste stap richting verdere automatisering.
 

Virtueel samenwerken


Heeft het zwaartepunt van uw organisatie zich verplaatst van een papieren naar een digitale omgeving, dan kunnen werknemers digitaal gaan samenwerken. Digitale en vaak cloudgebaseerde oplossingen maken naadloze collaboratie mogelijk, die bovendien ook duurzamer is. Denk daarbij niet alleen aan samenwerking tussen collega’s op kantoor, maar ook tussen mensen in verschillende kantoren of zelfs verschillende landen.

Een vertegenwoordiger die niet meer in persoon op iedere afspraak verschijnt, is minder op de zaak aanwezig, draagt minder bij aan het Nederlandse fileprobleem en stoot minder CO2 uit. Dat is aangenamer, en opnieuw meer duurzaam.

Ook het efficiënte gebruik van samenwerkingstools heeft een positieve impact. Wanneer u bijvoorbeeld met Microsoft 365 werkt, kan u bestanden delen in de plaats van ze telkens te kopiëren en via email te verzenden. Het opslaan van kopieën en het versturen van e-mails brengt kosten met zich mee die na verloop van tijd oplopen. Ter illustratie: één gigabyte aan data versturen via het internet, genereert 3 kg aan CO2.
 

In de wolken


Onderschat tot slot de cloud niet. Het is natuurlijk waar dat de cloud ook uit servers bestaat, net zoals de exemplaren die u misschien zelf hebt staan, maar er is een belangrijk verschil. Servers in de cloud staan in sterk geoptimaliseerde datacenters, en zijn over het algemeen veel efficiënter meer duurzaam dan exemplaren gehost door organisaties zelf.

Europa vereist in het kader van het Energy Efficiency Directive (EED) dat organisaties met datacenters met een capaciteit van meer dan 500 kW rapporteren over de efficiëntie daarvan. Moderne datacenters van colocatiespecialisten en hyperscalers zoals Microsoft verbruiken in de praktijk veel minder energie voor de hardware en de koeling, dan wat u zelf kan verwezenlijken.

Door te kiezen voor SaaS-oplossingen in de cloud, kiest u doorgaans voor een ecologischer alternatief. De bijkomende ontzorging en flexibiliteit is dan een mooie bonus.
 

Laat u bijstaan


Konica Minolta heeft expertise in duurzame digitale transformatie en helpt u graag verder in de uitwerking van uw digitale werkplek. Zo is Konica Minolta een Microsoft Cloud Solutions-partner, die professionele ondersteuning biedt voor samenwerking via Microsoft 365. Voor de datacenters kijkt Konica Minolta zelf naar ecologische oplossingen, zowel voor de externe datacenters als de eigen sites in Duitsland en Zweden.

Verder kan Konica Minolta u helpen met Dispatcher Phoenix, waarmee u de papiergebaseerde processen van uw organisaties digitaliseert. U krijgt toegang tot stap voor stap uitgewerkte workflows, maar ook de juiste hardware. Lees hier meer over het Dispatcher Phoenix-programma.

Tot slot zorgt Konica Minolta ervoor dat afval van printers op een duurzame manier wordt verwerkt. Verbruiksartikelen zoals tonercartridges worden via het Clean Planet-programma duurzaam gerecycleerd. Lees hier meer over het Clean Planet-programma, en hoe u daaraan kan deelnemen.


 

Blogs

Blogs

3 pijlers van een duurzame digitale organisatie

Wanneer u de juiste keuzes maakt, gaan duurzaamheid en digitalisering hand in hand. U kan uw organisatie wendbaarder en robuuster maken, zonder dat u de planeet uit het oog verliest. Dat is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is...